Na celjski urgenci veliko manj nenujnih obiskov. Preverite, koliko boste plačali za nenujne storitve

06. 08. 2018 20:23

V Urgentnem centru Celje je uvedba plačila nenujnih storitev takoj obrodila sadove. V povprečju so namreč v prvem tednu od uvedbe ukrepa zabeležili 20 % manj obiskov, račun pa so izstavili štirim pacientom.

Pred tednom dni so v celjski urgenci uvedli ukrep plačila nenujnih obiskov pacientov. Tja so se namreč redno zatekali pacienti, katerih težave so bile daleč od nujnih, pogosto pa bi jih lahko označili kar za banalne, če omenimo samo primer obiska zaradi ušesnega masla. Zaradi nenujnih pacientov, ki naj bi jih bilo v celjski urgenci kar polovica, se je posledično podaljšal čas čakanja na obravnave pacientov, ki so se v urgenci znašli zaradi res nujnega primera.

Po enem tednu od uvedbe plačljivih nenujnih storitev pa se že kažejo prvi pozitivni rezultati. Število obravnav se je namreč občutno zmanjšalo.

V enem tednu 20 % manj obiskov in štirje izdani računi

Glede konkretnega stanja na celjski urgenci po uvedbi omenjenega ukrepa smo se obrnili na Splošno bolnišnico Celje. Kot so nam odgovorili je bilo v ambulanti Službe nujne medicinske pomoči v zadnjem tednu v povprečju do 20 % manj obiskov kot pred uvedbo zaračunavanja nenujnih zdravstvenih storitev na Urgentnem centru Celje. Vendar so dodali, da začetek zaračunavanja nenujnih storitev sovpada s časom letnih dopustov, zato bo realno oceno učinka mogoče podati šele po daljšem časovnem obdobju.

Sicer pa večjih težav pri izvajanju Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki določajo, da lahko izvajalec zdravstvene dejavnosti zahteva celotno ceno storitev, ki jih zavarovanec uveljavlja pri zdravniku, ki ni njen osebni zdravnik in ne gre za nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč, niso imeli.

Od 30. 7. 2018 do 6. 8. 2018 so izstavili račun štirim pacientom za izvedbo nenujnih zdravstvenih storitev v urgentnem centru.

Preverite cenik nenujnih storitev, ki je na Urgentnem centru Celje veljaven od 30. 7. 2018:

Storitev  Cena v EUR
Nenujni prvi pregled 30,00
Nenujni ponovni pregled 20,00
Nenujni kratki obisk (brez pregleda) 15,00
Nenujni obisk na domu 100,00
Izdaja receptov za nenujno zdravljenje 15,00
Izdaja nenujne napotnice 20,00
Odstranjevanje klopa 20,00
Mali poseg 15,00
Srednji poseg 30,00
Veliki poseg 50,00
Zdravniški pregled zaradi akutnega alkoholnega opoja 30,00
Zdravniški pregled zaradi akutnega alkoholnega opoja z ukrepi detoksikacije 150,00

foto: Splošna bolnišnica Celje

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 0,982 seconds.