Na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja tudi letos meščani Celja


Danes so naši someščani, a otroške dni so preživeli vzhodno od nas, na podeželskih gričevjih Kozjansko-obsoteljskega. Na tradicionalni lestvici najvplivnejših ljudi Kozjanskega in Obsotelja letos najdemo tri občane Celja.

Kot vsako leto, na Kozjansko.info v januarju, letos že trinajstič, objavljajo lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, na kateri predstavljajo ljudi, ki so v politiki, gospodarstvu, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in na drugih družbenih področjih zaznamovali čas, ki je za nami.

Izraz “vplivni” je razumljen v širšem smislu: gre za ljudi, ki imajo bodisi ugled, moč, vpliv (ali vse troje) v svoji stroki, na delovnem oziroma drugem družbeno pomembnem področju. Pogoj za obravnavo je, da izvirajo (so tu odrasli/živeli) z območja osmih občin Kozjanskega in Obsotelja ali pa tu živijo oziroma imajo stalno prebivališče.

V težnji po objektivni oceni je komisija, sestavljena iz štirih članov uredništva Kozjansko.info in dveh zunanjih poznavalcev razmer, raziskala življenjske in karierne poti več kot 200 evidentiranih kandidatov, obenem pa še poseben poudarek namenila njihovim aktivnostim v letu 2021. Vsakega posameznika je ovrednotila po šestih različnih kriterijih, ki vključujejo njihov ugled, moč, vpliv v svetu, Sloveniji, na lokalnem nivoju, v okviru svoje stroke, pomembnost njihovega področja delovanja v sodobni družbi in njihovo aktivnost v letu 2019.

Na podlagi rezultatov analize smo jih razvrstili od 1. do 200. mesta. Pazili smo, da so v izboru zastopani posamezniki z različnih področij delovanja in ustvarjanja, saj so naši ljudje uspešni, ustvarjalni in vplivni tako v poslu kot v politiki, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in drugje.

Počivalšek ostaja vpliven, a podjetnik Pišek dela čudeže. Na lestvici šest novincev

Kar navadili smo se že, da je mesto najplivnejšega Kozjanca, oziroma Obsoteljčana rezervirano za gospodarstvenika in politika Zdravka Počivalška, saj je na vrhu lestvice kraljeval od leda 2017 ter bil izbran tudi za navplivnejšega človeka Kozjanskega in Obsotelja prejšnjega desetletja.

Olimčan ostaja vpliven kot minula leta – še vedno je podpredsednik Vlade RS, minister za gospodarstvo ter predsednik stranke Konkretno, ki je nastala z združitvijo SMC-ja in stranke GAS Alojza Kovšce. In slovenskemu gospodarstvu gre, tudi po zaslugi Počivalškove vloge v vladi pri snovanju PKP paketov za blaženje posledic koronavirusne krize, glede na okoliščine odlično.

Pa vendar, izjemni gospodarski uspehi, ki so plod lastnega znanja, inovativnosti, predvsem pa trdega dela, so na prvo mesto izstrelili šmarskega obrtnika, ki je ob svojem domu na Jazbinah razvil eno najprodornejših svetovnih podjetij pri izdelavi gozdarskih vitlov, Franca Piška. Njegovo podjetje, Vitli Krpan, je bilo izbrano za Srebrno slovensko gazelo leta 2021, Piška pa je revija Manager z ocenjenimi dobrimi 42 milijoni evrov premoženja postavila na 54. mesto najbogatejših Slovencev.

Med prvimi desetimi, pa tudi na lestvici na splošno, je še vedno veliko podjetnikov, katerih podjetja rastejo ne glede na okoliščine. Ugledni evropski časopis The Economist je Slovenijo nedavno razglasil kot eno od gospodarskih zmagovalk koronavirusne krize in v tem je najbrž iskati dejstvo, da za gospodarstvo neugodne okoliščine epidemije z naše lestvice niso sklatile več predstavnikov gospodarstva.

Novinci:  Od nenadejanega ministra do gibčne Šmarčanke

Letos na lestvici 50 najvplivnejših predstavljamo šest novincev in nanjo vračamo enako število povratnikov. Najvišje se je uvrstil v Šmarje pri Jelšah “priženjeni” Marjan Dikaučič, ki je po spletu okoliščin in pod okriljem Zdravka Počivalška junija postal minister za pravosodje v Vladi Republike Slovenije.

Pet mest za njim je domača direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst. Park je minulo leto kot prvi v Sloveniji prejel prestižno mednarodno nagrado UNESCA za izjemno delovanje na področju varstva in upravljanja svetovnih kulturnih krajin.

Na 39. mestu najdemo pesnika, pisatelja in umetnostnega zgodovinarja, izvirajočega iz Lesičnega, Roberta Simoniška, mesto za njim je olimpijka, športna strelka Živa Dvoršak, katere priimek pove, da izvira iz vasi Dvor pri Šmarju pri Jelšah. Prvič na naši lestvici srečamo v Mariboru živečega šmarskega podjetnika Lovrencija Galufa, ki je lani postal predsednik Judo zveze Slovenije. Spregledati nismo mogli tudi najbolj elastične Šmarčanke, mlade Tajde Korče, zmagovalke zelo priljubljenega šova na POP TV, Slovenija ima talent.

Med povratniki izpostavimo mladega, perspektivnega slatinskega trenerja Petra Markovinoviča, ki odlično dela v državni košarkarski selekciji fantov do 18 let in z njimi žanje uspehe na evropski ravni ter vodjo Uprave za zaščito in reševanje RS, kostrivničana Darka Buta, ki se med 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja vrača po sedmih letih.

In Celjani?

Letos so na lestvico uvrščeni štirje prebivalci Celja. Vsi, razen že zgoraj omenjenega novinca Roberta Simoniška, so bili ostali na lestvici že lansko leto. Uvrstili so se na 10., 32., 38. in 39. mesto.

Tudi letos je med prebivalci Celja najvišje uvrščeni glasbenik, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje ter kandidat za Večerovo osebnost Štajerske 2020, Dr. Tonček Kregar. Poleg odličnega vodenja muzeja, ki je zagotovo tudi odraz ponovne potrditve mandata direktorja aprila 2021, je minulo leto zaznamoval izid novega albuma skupine Mi2, Črno na belem, ki je izšel kot vinil, CD in v elektronski obliki. Septembra 2021 je bil slavnostni govornik oziroma glasnik letošnjega nacionalnega mirovnega sporočila na Pohodu za mir 2021, ki je potekal v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze društev in klubov MORiS. Trenutno je njegov fokus na prenovi Fotohiše Pelikan, projektu, ki bo širši javnosti predstavljen predvidoma jeseni 2022, ko bodo odprli galerijo v kletnih prostorih hiše.

Drugi Celjan na lestvici je podjetnik Hugo Bosio. Njegovo podjetje Bosio d.o.o. je leta 2020 že drugo leto zapored zmanjšalo tako prihodke kot dobiček. Je pa zato njihova plinska peč lani prejela zlato priznanje Inovacij celjske regije 2021. Zadnja Celjanka na lestvici pa je direktorica Splošne bolnišnice Celje, mag. Margareta Guček Zakošek. Ob še enem letu boja celjske bolnišnice s covidom-19 jo je tudi v letu 2021 zaznamovala saga okrog njenega imenovanja na direktorski stolček. Tega je namreč morala najprej, po odločitvi Višjega delovnega sodišča v Ljubljani, zaradi nezakonitega imenovanja na prvem razpisu, zapustiti. Člani sveta zavoda SB Celje so morali tako znova izbirati med prijavljenimi kandidati na razpis leta 2018. Od štirih, na razpis leta 2018 prijavljenih kandidatov, sta v ponovno kandidaturo privolila le Guček Zakoškova in Pavlin. Na ponovljenem glasovanju je svet zavoda SB Celje Guček Zakoškovo vrnil na direktorski stolček za štiriletni mandat.

20/21 Ime in priimek
Domači kraj
Kraj bivanja
Poklic, delo, funkcija
1 Franc Pišek
Jazbina pri Šmarju Jazbina pri Šmarju Lastnik in direktor podjetja Vitli Krpan d.o.o.
2 Zdravko Počivalšek Olimje Olimje Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
3 Iztok Špan Planina pri Sevnici Ljubljana lastnik in direktor podjetja Tajfun d.o.o.
4 Aleš in Boštjan Jager Laše pri Podplatu Rogaška Slatina Lastnika in direktorja Jagros d.o.o.
5 dr. Vinko Gorenak Boharina pri Zrečah Vršna vas pri Zibiki Državni sekretar v kabinetu predsednika Vlade
6 Ivan Cajzek Sv. Florijan pri Rogaški Slatini Sv. Florijan pri Rogaški Slatini Direktor in lastnik podjetja GIC gradnje
7 Peter Misja Imeno Imeno Župan občine Podčetrtek in predsednik Združenja občin Slovenije
8 Aleš Rojs Šmarje pri Jelšah Ljubljana Direktor in največji lastnik odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji
9 Danica Zorin Mijošek Rog. Slatina Rog. Slatina Lastnica Kozmetike Afrodita
10 Dr. Tonček Kregar Rogatec Celje Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, glasbenik
11 Vinko But Kostrivnica Kostrivnica Direktor Mlekarne Celeia
12 Roman Moškotevc Stopče pri Grobelnem Stopče pri Grobelnem direktor in lastnik podjetij Ahac, VOC Celje, VOC ekologija in Štajerski val
13 Jelka Godec Ponikva Ponikva Državna sekretarka za področje zdravstva in podpredsednica SDS
14 Tomi Rumpf Mestinje Mestinje Direktor Farme Ihan – Meso Kamnik
15 Ddr. Igor Grdina Šentjur Cerovec pod Bočem Zgodovinar, publicist in literarni zgodovinar
16 mag. Branko Kidrič Cerovec pod Bočem Cerovec pod Bočem Župan Občine Rog. Slatina
17 Robert Polnar Šentjur Šentjur Poslanec državnega zbora
18 Matija Čakš Koretno pri Šmarju Koretno pri Šmarju Župan Občine Šmarje pri Jelšah
19 prof. dr. Jože Krašovec Sodna vas pri Podčetrtku Ljubljana Univerzitetni profesor, teolog, predavatelj, prevajalec
20 Franc Jager Laše pri Podplatu Šentjur Ustanovitelj podjetja Jagros, direktor in lastnik Gradnje Jager d.o.o.
21 Nina Zidar Šmarje pri Jelšah Odvetnica
22 Boštjan Kukovičič Šentjur Botričnica pri Šentjurju Direktor in solastnik podjetja KEA d.o.o.
23 Luka Lapornik Šentjur Novo mesto Košarkar v klubu KK Krka in občasni državni reprezentant
24 Aleš Novak Mala pristava pri Šmarju Ljubljana stand up komik
25 dr. David Šarlah Šmarje pri Jelšah Champaign, ZDA Profesor na univerzi Illinois, Champaign, ZDA
26 nov Marjan Dikaučič Slovenska Bistrica Šmarje pri Jelšah Minister za pravosodje v Vladi RS
27 mag. Marko Diaci Vrbno Šentjur Župan Občine Šentjur
28 Anton Škrabl Brestovec pri Rog. Slatini Brestovec pri Rog. Slatini Orglar, lastnik in direktor Orglarstva Škrabl
29 Sandi Čebular Šentjur Šentjur Košarkar, član KK Podčetrtek
30 Dejan Mihevc Šentjur Székesfehérvár, Madžarska Košarkarski trener ekipe Alba Fehervar z Madžarske
31 nova Mojca Kunst Bistrica ob Sotli Bistrica ob Sotli Direktorica JZ Kozjanski park
32 Hugo Bosio Kozje Celje Direktor in solastnik podjetja Bosio d.o.o.
33 Gordana Drimel Rogaška Slatina Cerovec pod Bočem Direktorica Doma starejših občanov Šmarje pri Jelšah
34 mag. Franci But Kostrivnica Berlin Veleposlanik Slovenije v Nemčiji
35 Aleš Seidl Bistrica pri Tržiču Dvor pri Šmarju pri Jelšah direktor AS System d.o.o.
36 pov. Peter Markovinovič Rog. Slatina Rog. Slatina Selektor košarkarske reprezentance Slovenije U19
37 Martin Mikolič Rogatec Rogatec Župan Občine Rogatec
38 Margareta Guček Zakošek Šmarje pri Jelšah Celje Direktorica Splošne bolnišnice Celje
39 nov dr. Robert Simonišek Lesično Celje umetnostni zgodovinar, pisatelj, pesnik
40 nova Živa Dvoršak Šmarje pri Jelšah Ljubljana športna strelka, olimpijka
41 Vasja Jager Šmarje pri Jelšah Maribor Novinar, pisatelj
42 Andrej Bele Rogatec predsednika uprave v družbi Stanić Beverages
43 Oto Pungartnik Šentjur Abu Dabi Veleposlanik Republike Slovenije v Združenih arabskih emiratih
44 Tanja Gobec Podčetrtek Ljubljana Novinarka TV Slovenija
45 prim. dr. doc. Gorazd Voga Šentjur Šentjur Dekan Visoke zdravstvene šole v Celju
46 Viljem Gradišek Polje ob Sotli Polje ob Sotli Direktor in solastnik Polje d.o.o.
47 Darko But Kostrivnica Kostrivnica Generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje
48 Marko Tišma Rogaška Slatina Rogaška Slatina Predsednik uprave podjetja Istrabenz Turizem
49 nov Lovrencij Galuf Šmarje pri Jelšah Maribor Predsednik Judo zveze Slovenije
50
nov
Tajda Korče Šmarje pri Jelšah Šmarje pri Jelšah Zmagovalka šova Slovenija ima talent