Margareta Guček Zakošek nazaj na direktorski stolček celjske bolnišnice


Saga okrog izbora direktorja Splošne bolnišnice Celje je po treh letih dobila epilog. Na direktorski stolček je sedla mag. Margareta Guček Zakošek, ki je bila izbrana že leta 2018, a je delovno sodišče oktobra lani odločilo, da je bil izbor izveden nezakonito.

Na ponovljenem glasovanju je danes svet zavoda SB Celje Guček Zakoškovo vrnil na direktorski stolček za štiriletni mandat.

Na ponovljenem izboru so imeli možnost kandidirati vsi prijavljeni kandidati, ki so se prijavili na razpis leta 2018. Soglasje k ponovni kandidaturi sta dala le Margareta Guček Zakošek in Janez Pavlin. Dr. Branko Gabrovec, ki je bil v prvem izboru nezakonito odstranjen z liste kandidatov, soglasja k ponovni kandidaturi ni želel dati, saj je precenil, da v obstoječi sestavi sveta zavoda nima možnosti.

Člani Sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje so se danes sestali na 27. redni seji in najprej izglasovali svojega novega predsednika. Z večino glasov je bil za predsednika sveta zavoda imenovan član sveta, predstavnik ustanovitelja mag. Peter Požun.

V naslednji točki pa so člani sveta vendarle izvedli tudi ponovljeno glasovanje za imenovanje direktorja SB Celje, ki ga je celjski bolnišnici naložilo Višje delovno in socialno sodišče zaradi nezakonitega izbora leta 2018, o čemer smo pisali tukaj. V postopku je morala bolnišnica ponovno opraviti izbiro med vsemi na razpis prijavljenimi kandidati in kot kandidata, ki izpolnjuje razpisne pogoje, upoštevati tudi doc. dr. Branka Gabrovca.

Pisne izjave kandidatov, da še vztrajajo pri kandidaturi za razpisano delovno mesto direktorja Splošne bolnišnice Celje z dne 15. januar 2018, so člani sveta zavoda pridobili le od dveh takrat prijavljenih kandidatov, in sicer mag. Margarete Guček Zakošek in Janeza Pavlina. Ostala dva kandidata, Irena Nunčič in doc. dr. Branko Gabrovec sta se kandidaturi odrekla.

Oba kandidata sta članom sveta zavoda predstavila svoja programa in vizijo razvoja bolnišnice. Po predstavitvi in pogovoru s kandidatoma pa so člani sveta zavoda opravili razpravo in tajno glasovanje ter z večino glasov za mandatno obdobje štirih let izbrali mag. Margareto Guček Zakošek, ki bo funkcijo začela opravljati po prejetem soglasju Vlade RS. Guček Zakoškova se tako po štirih mesecih vrača na direktorski položaj.

Ponovni izbor preložen dvakrat

Ponovni izbor direktorja bi moral po prvotnih napovedih biti sicer opravljen že lani decembra, vendar takrat do glasovanja ni prišlo, saj na seji ni bila predvidena ponovna predstavitev kandidatov, zaradi česar je bila točka o ponovni izbiri direktorja umaknjena z dnevnega reda. O tem smo pisali tukaj.

Nato bi se moralo ponovno glasovanje izvesti v začetku januarja, a je bila seja sveta zavoda predčasno odpovedana. Razlog naj bi takrat tičal v tem, da naj Guček Zakoškova med člani sveta zavoda ne bi več uživala zadostne podpore za ponovno imenovanje na mesto direktorice. Bojda zaradi slednjega se je že pred neizvedeno januarsko sejo v svetu zavoda izvedlo nekatere rošade. Razrešena je namreč bila predsednica sveta Hedvika Stanič Igličar, namesto nje pa je vlada nato v svet imenovala Lovra Perčiča iz stranke SDS, o čemer smo pisali tukaj. Konec januarja je po zgolj štirih mesecih kot član sveta zavoda odstopil tudi zdravnik specializant infektologije v bolnišnici Federico Potočnik, sicer član NSi, vlada pa je namesto njega imenovala Denisa Kurbusa, podjetnika iz Maribora.

Po vseh menjavah je svet zavoda naposled vendarle za staro novo direktorico izbral Margareto Guček Zakošek.

B.S.