Na nacionalni ravni se bližamo oranžni fazi. Delež pozitivnih najnižji po oktobru. Že v soboto sproščanje večine gospodarskih dejavnosti

05. 02. 2021 13:42

Včeraj je bilo opravljenih 12.904 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 959 okužb.

Opravljenih je bilo 5.247 PCR testov, ki so potrdili 779 okužb z deležem pozitivnih izvidov 14,8 %, kar je najmanj po 14. oktobru, ko je bil delež 14,09 %.

Opravljenih je bilo 7.657 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 180 okužb z deležom pozitivnih izvidov 2,4 %.

Včeraj je umrlo 14 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3595 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih se je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni znižalo drugi dan zapored, in je 1082 (včeraj 1145), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 1076. Za sproščanje v oranžni fazi mora biti to povprečje pod 1000, prav tako mora biti pod 1000 hospitaliziranih.

V naši savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih včeraj tretji dan zapored občutneje padlo in je že globoko v oranžni fazi saj to povprečje znaša 110 (včeraj 119). Za sproščanje v oranžni fazi bi moralo biti glede na vladni načrt sproščanja ukrepov to povprečje v naši regiji 125, seveda moramo za oranžno sproščanje na regijski ravni še prej postati oranžni na nacionalni ravni, kar pa je kot kaže le še vprašanje časa.

V savinjski regiji je trenutno aktivno okuženih 1804 (včeraj 1953) oseb. 14-dnevno število okuženih na 100.000 prebivalcev v savinjski regiji pa je 698, kar našo regijo uvršča med regije z boljšo epidemiološko sliko oz. takoj za koroško regijo.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 16.322 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 4. februar v Sloveniji cepljenih že 54.222 oseb 2,6 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 36.819 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • že danes in jutri se proščajo nekatere dejavnosti, v torek še dodatne sprostitve
  • posvetovalna skupina za cepljenje priporoča uporabo cepiva AstraZeneca za mlajše od 65 let
  • nove izjeme za prehajanje meje

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za enega. Sprejetih je bilo 88 covid bolniki (20 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 78 bolnikov oz. 3 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 11 bolnikov obolelih za covidom-19, od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravijo 3 covidni bolniki manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 988 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 162.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 115 covidnih bolnikov (4 več kot dan prej). 17 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 12 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 7. V celjski bolnišnici je včeraj umrl 1 bolnik s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 345 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 355 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 93 okužb (prejšnjo sredo 110). Največ v občini Celje 23, sledijo Šentjur 11, Žalec 9, Rogaška Slatina 5, Velenje 5, Slovenske Konjice 4, Šoštanj 4, Vojnik 4, Mozirje 3, Polzela 3, Šmarje pri Jelšah 3, Zreče 3, Laško 2, Rogatec 2, Vitanje 2, Vransko 2, Braslovče 1, Dobrna 1, Gornji Grad 1, Kozje 1, Ljubno 1, Podčetrtek 1, Prebold 1, Štore 1.

Sproščanje dejavnosti po celotni državi

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je naznanil, da se bodo že jutri po vsej državi začele sproščati nekatere dejavnosti, še dodatne pa se bodo sprostile v torek. Vlada sicer danes na dopisni seji usklajuje dodatna sproščanja, tako da bo več podrobnosti znanih tekom dneva, je pa okvirno znano kaj lahko pričakujemo.

Poleg vseh dejavnosti, šole prve triade in vrtcev, ki jih določa vladni načrt v rdeči fazi sproščanja, se že v soboto odpira tudi večina gospodarskih dejavnosti vendar pod pogojem, da se vsi zaposleni, ki so v stiku s strankami, enkrat tedensko testirajo.

  • že danes so se lahko odprli vsi muzeji, galerije in knjižnice
  • v soboto se odpirajo vsi kozmetični in dsrugi saloni, pedikura, nepremičninsko posredništvo,…, tudi smučišča, za katera pa velja, da je treba predložiti negativen izvid, ki ni starejši od 24 ur
  • v torek se odpirajo vse trgovine in servisne dejavnosti do 400 kvadratnih metrov površine
  • v rdeči fazi so lahko poleg trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem trenutno odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije, ob testiranju so lahko odprta tudi smučišča

Podrobnosti sproščanja bo vlada dorekla tekom današnjega dne.

Od danes veljajo tudi spremembe za vstop v Slovenijo. Te predvidevajo manj izjem za vstop v državo brez karantene in negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom. Pri štirih skupinah, med drugim pri čezmejnih dnevnih migrantih in tistih, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, bo veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 0,875 seconds.