Na OŠ Prebold vendarle miren začetek šolskega leta s preverjanjem PCT

01. 09. 2021 09:13

Danes se je za tisoče osnovnošolcev začelo novo šolsko leto. Tudi letos je to zaznamovano z epidemijo novega koronavirusa. Pouk se namreč izvaja po modelu B, pri čemer se vsi otroci izobražujejo v šolah v skladu s priporočili NIJZ, vzgojno-izobraževalni zavodi pa morajo preverjati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Zaradi slednjega so bile danes oči uprte tudi v Prebold, kjer se je tamkajšnji ravnatelj zoperstavljal izvajanju ukrepov predvsem zaradi svojih prepričanj in dvomov v nevarnost novega koronavirusa in proticepilskih stališč. O dogajanju v OŠ Prebold smo pisali tukaj.

Obvestilo, ki na vhodu v šolo pričaka obiskovalce.

Ravnatelj OŠ Prebold Peter Žurej pa je v zadnjih dneh očitno vendarle storil nekaj korakov nazaj s svoje dosedanje radikalne pozicije in se odločil, da bodo učencem in zaposlenim vendarle zagotovili varno učno okolje. Kot so sporočili z VIZ OŠ Prebold, bodo namreč dosledno izvajali ukrepe in preverjala PCT tako med zaposlenimi, kot tudi pri obiskovalcih šole starejših od 15. let, razen starših učencev od 1. do 3. razreda.

Verjetno je takšni odločitvi nekoliko botroval tudi sprejet sklep Ministrstva za izobraževanje, po katerem bo pristojni inšpektorat šolam, ki predpisanih ukrepov ne bi izpolnjevale, lahko odredil izvajanje pouka na daljavo. Napovedali so ničelno toleranco do kršitev. Šola bo prešla na izobraževanje na daljavo tudi v primeru odrejene karantene posameznim oddelkom ali v primeru začasne omejitve zbiranja.

Inšpektorji so OŠ Prebold sicer obiskali v torek, dan pred prvim šolskim dnevom, in ugotovili dve kršitvi. Vodstvo šole so ob tem seznanili, da ob morebitnem množičnem, sistemskem kršenju ukrepov sledi zaprtje šole in pouk na daljavo.

Stanje pred šolo je bilo sicer danes zjutraj povsem mirno, le iz razredov je bilo slišati prijeten zvok otroškega vrveža.

Dr. Blaž Kovačič Mlinar: odgovorni, ki ne izvajajo predpisanih ukrepov, tvegajo tožbo zaradi malomarnosti
Doktor kazenskopravnih znanosti Blaž Kovačič Mlinar je za portal Domovina.je opozoril, da pri odgovornih, ki bi opustili preverjanje PCT in spoštovanje drugih predpisov za zajezitev virusa, obstaja tudi možnost kazenske ali odškodninske odgovornosti: “Na splošno lahko rečem, da je vsak izvajalec storitve dolžan zagotavljati varstvo zdravja svojih delavcev in svojih strank, in če pride do okužbe zaradi nespoštovanja odlokov, potem seveda lahko odškodninsko in tudi kazensko odgovarja (seveda pa bo takšno dokazovanje okužbe najbrž zelo zahtevno).”

Kot še dodaja dr. Blaž Kovačič Mlinar, “pogoj PCT ne pomeni diskriminacije in NI podlaga za vložitev kazenskih ovadb ali odškodninskih tožb. Nasprotno: ta pravna sredstva bi se lahko uporabila proti tistemu, ki iz malomarnosti koga okuži in ta zboli ali umre.”

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 0,853 seconds.