Ravnatelj OŠ Prebold, ki zahteva znanstvene dokaze za škodljivost virusov, zaenkrat ostaja na položaju

26. 08. 2021 06:12

Včeraj je na OŠ Prebold potekala seja Sveta zavoda OŠ Prebold, na kateri je moral svoja stališča zagovarjati ravnatelj preboldske šole Peter Žurej. Ta je namreč dvignil nemalo prahu z dopisom, ki ga je pred meseci naslovil na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v katerem je zahteval odgovore na vprašanja, na katera bi mu sicer morali znali ustrezno odgovoriti že učenci višjih razredov lastne šole.

V podporo ravnatelju se je pred OŠ Prebold zbralo okoli 200 korona skeptikov, ki so se bali tudi, da bi bil ravnatelj na seji razrešen. To se sicer (še) ni zgodilo, saj si svet zavoda (še) ni upal prevzeti nase te odgovornosti.

Peter Žurej se je že v preteklosti, kot ravnatelj OŠ Antona Bezenška Frankolovo, moral braniti pred zahtevami po razrešitvi. Takrat zato, ker ni zagotovil nadomeščanja dveh učiteljic, zaradi česar so bili učenci več mesecev brez pouka ključnih predmetov.

Ravnatelj Peter Žurej je pred meseci na Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport naslovil dopis, v katerem je zastavil pet vprašanj, s katerimi je med drugim zahteval znanstvene dokaze o tem, da virusi res povzročajo bolezni, znanstvene dokaze o koristnosti pogojev PCT ter znanstvene dokaze o prenosu domnevne viroze s človeka na človeka. Žurej sicer zagovarja tudi proticepilska stališča. Nepoznavanje odgovorov na vprašanja iz dopisa (slika spodaj), ki bi jih sicer po večini lahko pridobil že od učencev višjih razredov svoje šole, ga je vodilo do sklepa, da na OŠ Prebold pogojev PCT ne bodo preverjali. Že pred tem je sicer zavračal ostale preventivne ukrepe.

Zaradi Žurejevih nenavadnih prepričanj in zavračanja izvajanja preventivnih ukrepov za zajezitev epidemije, je inšpektorat v zadnjem obdobju dobil dve prijavi (s strani staršev in šolskega sindikata), na podlagi katerih je naposled svetu šole tudi predlagal sklic seje, na kateri naj ravnatelj pojasni svoja stališča. Inšpektorat je predlagal tudi njegovo razrešitev.

Pred šolo se je zbralo okoli 200 podpornikov ravnatelja

Pred začetkom seje se je pred šolo zbralo okoli 200 podpornikov ravnatelja, ki so svoj prihod organizirali preko družbenega omrežja Facebook in po večini sploh niso bili iz Prebolda, glavni povezovalci dogajanja pred šolo pa so bili predstavniki skupine Maske dol na čelu z Anico Bider. Na govorniškem odru se je sicer zvrstilo tudi nekaj govornikov iz občinstva, svoje podpornike pa je pred odhodom na zagovor pozdravil tudi ravnatelj OŠ Prebold Peter Žurej. V nagovoru podpornikom je dejal, da ga kot odgovorno osebo najbolj skrbi zakonitost.

Stališča ravnatelja Žureja so sicer naletela na neodobravanje tako stroke kot njegovih stanovskih kolegov, ki se zavedajo dolžnosti in odgovornosti, ki jih nosijo kot prenašalci znanja na mlajše rodove. Pa tudi tega, da kot zaposleni v vzgoji in izobraževanju predstavljajo zgled ob boju z največjo zdravstveno krizo te generacije in so prvi, ki bi jim moralo biti mar, da bodo šole lahko ostale odprte. Da o zaupanju v znanost, ki jo tudi sami poučujejo, ter njenem pomenu ne govorimo.

Zaključek seje (še) brez predloga o razrešitvi ravnatelja

Po seji je sklepe predstavil Marjan Golavšek, predsednik Sveta zavoda OŠ Prebold. Kot je povedal uvodoma, Svet zavoda OŠ Prebold dela vse, da zagotavlja varno in spodbudno učno okolje ter spoštuje zakonodajo na šoli, zato so tudi razpravljali o odgovornosti ravnatelja. Sprejeli pa so naslednje sklepe: Svet zavoda je na podlagi obeh pozivov razpravljal o delu ravnatelja. Svet zavoda prosi inšpektorat za šolstvo in šport, da posreduje ugotovljene kršitve zakonodaje v zadevah iz obeh pozivov. Svet zavoda zaprosi ustanovitelja, da zagotovi pravno pomoč v postopku poziva inšpektorata RS za šolstvo in šport. Svet zavoda OŠ Prebold tako tokrat (še) ni predlagal razrešitve ravnatelja, ki po seji ni želel dajati izjav in je le pomahal svojim podpornikom.

Dogajanja v Preboldu se je ob obisku na Celjskem dotaknil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim je dejal, da je po 18 mesecih boja celega sveta proti istemu nasprotniku nevmesno javno polemizirati o tem, ali virus je ali virusa ni.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan, ki se prav tako ograjuje od nenavadnih stališč Žureja, pa je med drugim izjavil, da si sam nikoli ne bi želel podpore množice, ki uporablja takšen žargon z glasnim psovanjem in malodane verjame v ploščato zemljo.

B.S., foto: zaslonska slika facebook

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 0,890 seconds.