Na parkirišču Spodnji grad tri nove polnilnice za električne avtomobile

30. 01. 2018 12:13

Na parkirišču Spodnji grad je Mestna občina Celje pred dnevi namestila tri polnilne postaje. Ena bo namenjena potrebam občinske uprave, drugi dve pa sta javni in ju bodo predvidoma prihodnji teden lahko začeli uporabljati vsi vozniki električnih avtomobilov in taksisti.

Polnilnici bosta omogočali sočasno polnjenje štirih električnih avtomobilov. Kot investitorji so poskrbeli za gradbena dela, ki so bila potrebna za napeljavo električne energije do polnilnih postaj, sicer pa v projektu sodelujejo s podjetjem  Petrol, d. d., Ljubljana, ki je upravljalec in skrbnik polnilnic.

Obe javni električni polnilnici na parkirišču Spodnji grad imata dve vtičnici tipa 2 z nazivno močjo do 22 kW AC, kar pomeni, da se bosta lahko na vsaki polnilnici istočasno polnila dva električna avtomobila. Vozniki bodo lahko električne avtomobile polnili po vseh znanih standardih za polnjenje, morali pa bodo imeti svoj kabel za priklop na polnilnico. Polnilnici sta povezani v Petrolov nadzorni center za upravljanje z električnimi polnilnicami. Ta spremlja stanje polnilnic in skrbi za njihovo brezhibno delovanje. Polnjenje bo zaenkrat brezplačno.

Kmalu še tri polnilnice

Na Mestni občini Celje nameravamo v prihodnjih mesecih postaviti še tri električne polnilnice, in sicer na Vrunčevi cesti, na parkirišču Ulice XIV. divizije in na parkirišču Zagata.

Da bi dobili nepovratne finančne spodbude za nakup polnilnih postaj za električna vozila, so se sredi decembra lani prijavili na javni poziv Eko sklada. Prijavili so šest polnilnih postaj, od katerih bo vsaka ponujala možnost polnjenja dveh vozil hkrati. Eko sklad bo financiral 100 % vrednosti cene polnilnih postaj, ki ne vključuje DDV, vendar ne več kot 3000 evrov za posamezno polnilno postajo. Pred dnevi  so od Eko sklada dobili odločbo, iz katere izhaja, da bodo za nakup šestih AC polnilnih postaj za električna vozila prejeli do 18.000 evrov nepovratnih finančnih spodbud.

Vozni park MOC trenutno vsebuje dva električna avtomobila in dve električni kolesi.

S sprejetjem novega Odloka o taksi službah, ki bo začel veljati letos, bodo k elektromobilnosti spodbujali tudi taksiste. Tisti, ki bodo upoštevali “eko standarde” in bodo vozili električne avtomobile, bodo plačevali bistveno nižjo pristojbino. Letos načrtujejo tudi delno subvencioniranje stroškov nakupa električnih vozil za avtotaksiste.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 1,042 seconds.