Na poti v oranžno fazo, v bolnišnicah doslej hospitalizirani le trije polno cepljeni. Določeni pogoji preverjanja PCT

05. 08. 2021 10:41

Slovenija se bliža oranžni fazi, tako na podlagi trenda gibanja števila okužb ugotavlja Institut Jožef Stefan. To bomo glede na trenutno stanje dosegli že prihodnji teden. Ob takšnem nadaljevanju tudi pričakovanja za jesen niso optimistična.

Strokovnjaki zato pozivajo k cepljenju. V bolnišnicah namreč izrazito prevladujejo necepljeni. Doslej so bili hospitalizirani le trije polno cepljeni covidni bolniki, pa še ti so imeli predhodno znane imunske motnje. Sicer pa cepljenje, kot poudarjajo strokovnjaki, preprečuje da se okužimo/zbolimo oz. če že pride do okužbe, izrazito omili hud potek bolezni in zmanjša možnosti nadaljnjega prenosa virusa. Predvsem pa preprečuje hospitalizacije.

Vsi veljavni odloki so podaljšani do 15. avgusta.

O pomenu visoke precepljenosti in posledično kolektivne imunosti: S cepljenem se, poleg individualne, vzpostavi tudi kolektivna imunost, če se doseže zadostna precepljenost. Cepiva na ta način posredno ščitijo tudi druge ljudi, ki so dovzetnejši za zadevno bolezen, ki so ‘imuni’ na delovanje cepiva in tiste, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti. To pomeni, da imajo tudi ti ljudje koristi od cepljenja drugih ljudi, saj je s tem skupina necepljenih, ki jih ogroža, manjša, istočasno pa se s tem omeji širjenje bolezni v skupnosti.

Vlada določila pogoje za preverjanje PCT

Vlada je z odlokom določila način ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT.

V primerih, ko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, se izpolnjevanje pogoja PCT ugotovi z aplikacijo, ki jo zagotavlja in z njo upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Če se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu z navedenimi odloki, se izpolnjevanje pogoja preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Odlok omogoča izvajanje izvajanje odlokov, v katerih je določeno izpolnjevanje pogoja PCT, kar pomeni, da so zbiranja za ljudi, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, prepovedana, oziroma je zanje prepovedan promet posameznih vrst blaga in izdelkov. V prvem odstavku 4. člena Zakona o nalezljivih boleznih pa je določeno, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi.

Aplikacija z odčitavanjem kode QR uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev PCT izpolnjuje oseba. V izogib zlorabam se odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.

Število okužb se še naprej povečuje

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 22.414 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 138 okužb, kar je 39,4 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 99 oseb.

Opravljenih je bilo 20.804 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.610 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 138 okužb z deležem pozitivnih izvidov 8,6 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 112 okuženih oseb (včeraj 105), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 60 (včeraj 57).

Trenutno je hospitaliziranih 28 covidnih bolnikov oz. dva manj dan prej. Od vseh jih trenutno 8 potrebuje intenzivno covid nego oz. enako kot dan prej. Zaenkrat se naraščanje števila potrjeno okuženih ne odraža v številu hospitalizacij. Glede na izkušnje se naraščanje števila okužb ponavadi na zasedenosti bolnišnic odrazi z nekajtedenskim zamikom.

Včeraj v Sloveniji nismo beležili smrti povezanih s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.429 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 1.293 (včeraj 1.224).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 15 okužb (prejšnji teden 4), kar je največ po 14. juniju (18). 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 8,7 (včeraj 7,1). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 6, po ena pa v občinah Gornji Grad, Mozirje, Nazarje, Prebold, Rogaška Slatina, Šentjur, Šoštanj, Velenje, Žalec.

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 930.444. To je 44 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 53 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 820.110 oz. 39 % vseh prebivalcev (47 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klikCepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 3,852 seconds.