Na romarski poti Sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah zbrane nagovoril kardinal dr. Franc Rode (video)


veliki smarenOb prazniku Marijinega vnebovzetja je med priljubljenejšimi destinacijami romarjev cerkev sv. Roka s kalvarijo nad Šmarjem pri Jelšah. Tudi letos so se na tej točki zbrali številni domačini in romarji iz drugih slovenskih krajev. Podoba je bila podobna tudi dan kasneje, ob godu Sv. Roka, ko je osrednjo sveto mašo daroval kardinal dr. Franc Rode.

Slovesnosti ob prazniku Marijinega vnebovzetja oz. velikega šmarna so se začele z dopoldanskimi mašami v župnijski cerkvi. Slovesno sveto mašo ob 10. uri je vodil Stanko Gajšek, nekdanji kaplan v Šmarju, sedaj župnik slovenske župnije v nemškem Ingolstatu. V popoldanskih urah so se številni romarji med 14 kapelami križevega pota odpravili do cerkve sv. Roka, kjer je sveto mašo daroval ljubljanski stolni prošt in prelat Jožef Lap. V pridigi se je dotaknil tragičnih dogodkov z Norveške in nemirov v Londonu. Opozoril je na odsotnost krščanskih vrednot v svetu in pozval k trdnejšem družinskem življenju. “Manjka nam duhovni posluh,

naša presoja poteka preko materializma in liberalizma. S tem se zapiramo v slepe ulice in ne pričakujemo odrešitve ampak segamo po orožju in mamilih,” je med drugim dejal.

Maši so sledile pete litanije in blagoslov z Najsvetejšim. Praznik se je v poznih večernih urah zaključil z molitvijo križevega pota za nove duhovne poklice od župnijske cerkve do cerkve sv. Roka.

Ob godu Sv. Roka so bile maše ob 7., 8., 9., 10. in 18. uri. Osrednja romarska slovesnost je bila ob 10h, ko je sveto mašo daroval kardinal dr. Franc Rode. Njegovi pridigi, ki so jo z zanimanjem poslušali številni romarji, lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.

Tudi letos so oba praznika na sv. Roku spremljale stojnice z domačimi dobrotami in pestro kulinarično ponudbo. Romarski in družabni utrip z obeh dni lahko preverite v galeriji fotografij na Kozjansko.info.

veliki smarenPo kalvariji do cerkve sv. Roka so se v obeh dneh odpravili številni romarji

lapV ponedeljek je sveto mašo daroval Jožef Lap

franc rodeOb godu Sv. Roka je vernike s prižnice nagovoril kardinal dr. Franc Rode

ex temporeOb kalvariji so navdih za dela iskali tudi slikarji, zbrani na letošnjem Ex Tempore

Več fotografij v galeriji na Kozjansko.info (klik)

v/t: Marko Kovačevič
f: rČ in mK