Naj bodo šolski dnevi varni in prijetni, brez prometnih nesreč z udeležbo otrok ter brez medvrstniškega nasilja (video)


Danes je potekala novinarska konferecna PU Celje pred začetkom novega šolskega leta. Govorili so o skrbi za varnost šolarjev in dijakov ter poudarili, da so se na Policijski upravi Celje tudi letos izjemno potrudili, da bo za varnost vseh šolarjev kar najbolje poskrbljeno.

Na novinarski konferenci je mag. Elvis A. Herbaj predstavil aktivnosti policije v prvih šolskih dneh in spregovoril tudi o aktivnostih, ki jih na temo Varnosti v cestnem prometu izvajajo nasploh. O problematiki nasilja med mladimi je spregovoril Aleksander Podgrajšek, mag., inšpektor za splošne policijske naloge v Sektorju uniformirane policije PU Celje. Na novinarski konferenci je sodelovala tudi Sara Krajnc, predstavnica plesne skupine Force, ki je na temo preprečevanja nasilja med mladimi posnela preventivni videospot.

Letos na celjskih cestah manj smrtnih žrtev

Mag. Elvis A. Herbaj je najprej predstavil podatke o varnosti v celstnem prometu na območju PU Celje, ki se je letos nekoliko izboljšalo. Letos se je na našem območju zgodilo 6 prometnih nesreč s smrtnim izidom (15 v enakem obdobju lani) v katerih je umrlo 7 oseb (lani 17), 66 pa jih je zadobilo hude telesne poškodbe (lani 86). Letos so umrli štirje vozniki osebnega avtomobila, dva potnika v osebnem avtomobilu in en voznik motornega kolesa, glavni vzroki za tragične nesreče pa so bili v večini primerih neprilagojena hitrost, pa tudi izsiljevanje prednosti in nepravilna stran vožnje.

Pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami zelo negativno izstopajo mlajši udeleženci, saj jih je bilo od sedmih kar pet mlajših od 25 let. Letošnje žrtve so bile stare 18, 20, 22, 23, 24, 48 in 54 let. Letos je na slovenskih cestah do danes sicer umrlo 63 (lani 67) udeležencev prometnih nesreč.

Herbaj je poudaril, da je običajno varnost v cestnem prometu otrok ob začetku in tekom šolskega leta zelo dobra in tudi letos pozivajo vse subjekte in udeležence, da storimo vse, da bo šolsko leto brez prometnih nesreč z udeležbo otrok in mladostnikov ter ostalih. GRE ZA NAŠE OTROKE in na šolskih poteh in drugje dosledno upoštevajmo vsa cestno-prometna pravila (CPP).

Povedal je še, da bo med drugim do 6. septembra potekal poostren nadzor cestnega prometa, predvsem v okolici šol in na šolskih poteh. Policisti bodo prav tako poostreno nadzorovali uporabo varnostnih sedežev, prevozom otrok v šolo ter upoštevanje ostalih cestno prometnih predpisov. Tudi letos bo poskrbljeno za fizično varovanje otrok v prometu s pomočjo policistov in prostovoljcev.

Ko gre za varnost otrok v cestnem prometu policisti ne bodo dopuščali nobene tolerance, predvsem ne objestnim voznikom in prekrškarjem povratnikom. Obenem pa morajo za svojo varnost poskrbeti tudi pešci, kolesarji ter vozniki mopedov sami, z uporabo odsevnih teles, pravilno hojo oz. vožnjo, upoštevanjem CPP, predvidevanje nevarnih situacij,…

Medvrstniško nasilje zahteva celosten pristop vseh deležnikov

Aleksander Podgrajšek je poudaril, da se na Policijski upravi Celje že več kot desetletje načrtno ukvarjajo s preprečevanjem in odkrivanjem nasilja med mladimi. Začetek novega šolskega leta je nasploh obdobje, ko se poveča spremljanje in načrtovanje nalog na tem področju. Zelo pomembno je, da nasilje prepoznajo tisti, ki so odgovorni za preprečevanje njegovega obstoja, obravnave in izvedbe nadaljnjih ukrepov, bodisi za sankcioniranje storilce, še pomembneje za pomoč žrtvam, je uvodoma dejal Podgrajšek.

Še posebej je izpostavil, da obravnava medvrstniškega nasilja zahteva celosten pristop vseh deležnikov in izvedbo vseh ukrepov, ki se kakorkoli nanašajo na bodisi na storilca, bodisi na žrtev in da v vseh primerih obravnave medvrstniškega nasilja policisti ugotavljajo, ali so vsi odgovorni postorili vse, da preprečijo njegov nastanek (ravnatelji in ostali pedagoški delavci, predstavniki lokalnih skupnosti, predstavniki prevoznikov, starši in drugi zakoniti zastopniki, …).

V prvi polovici letošnjega leta policisti obravnavali devet primerov nasilja med mladimi

Dodal je , da so v letošnjem polletju obravnavali 9 primerov nasilja med mladimi. Podani sta bili dve kazenski ovadbi, napisana dva obdolžilna predloga, v vseh devetih primerih je bil obveščen pristojni center za socialno delo in zakoniti zastopniki. V štirih primerih so udeleženci dobili lahke telesne poškodbe.

Naloge za preprečevanje nasilja med mladimi policisti izvajajo ves čas, intenzivirajo pa se posebej v času in na mestih, ko se na podlagi izkušenj iz preteklih let, pričakuje pojav nasilnih vedenj mladostnikov. Policisti bodo na teh mestih v prihajajočem obdobju prisotni tako v uniformah, kot tudi v civilu. Povečana bo prisotnost tudi železniškega in avtobusnega osebja, občinskih redarjev in varnostnikov in ostalih delavcev v šolah.

V preteklosti so ugotavljali primere medvrstniškega nasilja, ko so zadeve bile poznane v šoli, do prijave na policijo pa ni prišlo. Ugotavljajo tudi, da so starši o tem, da je otrok žrtev nasilja obveščeni zelo pozno, ali pa jim je ta podatek do same obravnave celo neznan.

Prav tako se ugotavlja velika toleranca do vseh oblik nasilja, ne le zgolj do medvrstniškega nasilja. Pri obravnavah je potrebna torej celostna obravnava nasilja. Mladostniki pa se pojavljajo kot žrtve nasilja ne le zgolj fizičnega nasilja, temveč vedno pogosteje tudi kot žrtve nasilja preko spleta. Poleg neposrednih žrtev poznamo tudi posredne žrtve nasilja, tako imenovane opazovalce, ki so po študijah kar v 95 % odstotkih dogodke opisali, kot travmatične in so kot takšni imeli negativen vpliv tudi nanje, čeprav sami niso bili neposredne žrtve.

Celjski plesalci z videospotom na temo preprečevanja nasilja med mladimi

S pomočjo mladih celjskih plesalcev Force, ki delujejo pod plesno šolo Plesni val, so na temo preprečevanja nasilja med mladimi posneli preventivni videospot.

Njihova predstavnica Sara Krajnc, ki se je pridružila na novinarski konferenci, je povedala, da je njihov pristop k pripravi videa na temo mladi proti nasilju izhajal iz drugačne inspiracije, kot bi mnogi pričakovali. Želeli so pokazati, da se da odvečno slabo energijo vedno pretvoriti v pozitivo. Sporočilna vrednost preventivnega spota, ki si ga lahko ogledate spodaj je, da ni pomembno kdo si, koliko si star ali kako izgledaš, ampak je pomembno koliko si odrasel in dorasel konfliktom, s katerimi se srečuješ v vsakdanjem življenju.

PU Celje