Naj Celjan 2011 Branko Šibanc, življenjsko delo Stanku Lorgerju


Letos prvič je Celje dobilo dva naj Celjana. Celjanke in Celjani so izmed desetih kandidatov letos za naj Celjana izbrali infektologa v Splošni bolnišnici Celje in dvakratnega POP-ovega zdravnika Branka Šibanca. Letos prvič so po izboru uredništva Celjana podelili tudi naziv ‘naj Celjan za življenjsko delo 2011’, ki ga je zjutraj prejel nekdanji matematik, pedagog in odličen športnik Stanko Lorger.

Na tradicionalnem Miklavževem poslovnem zajtrku medijske hiše Novice so letos sedmič zapored razglasili, kdo izmed prepoznavnih meščanov je po mnenju Celjank in Celjanov v minulem letu za Celje naredil največ in znal prisluhniti širšemu družbenemu dogajanju. Branko Šibanc, rojen Gabrčan, ki sedaj živi v središču mesta, se je zaupanja bralcev zelo razveselil.

»Naziv mi pomeni veliko, predvsem glede na to, kdo so moji predhodniki, sem presenečen. Upam, da to ne pomeni, da je Celje bolno mesto, saj predvsem skrbim za bolne. Je pa to zahvala za delo, ki ga bom nadaljeval. Očitno je tisto, kar storimo izven rednih ur, ko znamo še komu prisluhniti, tudi prineslo k temu uspehu,« je dejal Šibanc po razglasitvi. Na njegov oddelek prihajajo bolniki iz vse države, zato je ob tej priložnosti poudaril, da je njegov uspeh tudi uspeh za cel kolektiv. Kelih je Šibanc prejel iz rok lanskega naj Celjana, Rada Pezdirja, poleg tega pa še nagrade sponzorjev.

Letos prvič so na poslovnem zajtrku, kjer so se zbrali vidnejši predstavniki najrazličnejših področij življenja v knežjem mestu, razglasili še ‘naj Celjana za življenjsko delo 2011 po izboru uredništva. Nekdanji matematik, pedagog in odličen športnik Stanko Lorger pravi, da se je ne glede na vsa potovanja po svetu, doma počutil samo v Celju. »Šele ko sem sedel na vlak proti Celju, sem vedno imel resnično težko opisljiv občutek, da se vračam nazaj domov, k družini v svoje Celje. Tu sem preživel najlepše trenutke z družino in kako mi to ne bi ostalo v spominu,« je po prejemu skulpture obzidja Starega gradu dejal Lorger.

Da bodo z akcijo naj Celjan zagotovo nadaljevali, saj se je med ljudmi v teh sedmih letih zelo dobro prijela, je poudaril odgovorni urednik časopisa Celjan Nejc Mihelak. »Celjani so izbor `Celje izbira naj Celjana` vzeli za svojega, kar dokazuje, da je bila odločitev, da ponudimo možnost za glasovanje vsem Celjanom, prava. Še posebej smo veseli, da smo letos prvič razglasili tudi naj Celjana za življenjsko delo, ki ga podeljuje uredništvo časopisa Celjan,« je še dejal Mihelak.

Letošnji finalisti izbora so bili (po abecednem vrstnem redu): Boštjan Brantuša (nekdanji direktor Citycentra Celje, center manager), Iztok Hrastnik (kontrabasist, član orkestra Dunajske filharmonije), Milan Kojić (podjetnik, lastnik Taverne Carraro), Dušan Konda (predsednik Kajak kanu kluba Nivo Celje), Rok Marguč (deskar na snegu), Nada Močenik (Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje), Matej Pirnat (generalni tajnik Škofijske karitas Celje), Gordana Stefanovič Erjavec (plesalka, koreografinja, pedagoginja in umetniška vodja Plesnega foruma Celje), Branko Šibanc (infektolog v Splošni bolnišnici Celje in POP-ov zdravnik 2010, 2011) in Boris Šuštar (koordinator Civilne iniciative Celje).

Lani je naj Celjan postal Rado Pezdir, pred njim pa še Marjan Fabjan, Jana Govc Eržen, Franci Pliberšek, Zvone Štorman in Aleksander Svetelšek.