Najdbe na Bregu odkrivajo dvatisočletno zgodovino Celja


Gradnja nove kanalizacije v Celju odkriva najdbe in ostanke dvatisočletne zgodovine, ki so jo arheologi doslej raziskali že ob Savinji in v Partizanski ulici, svoje delo pa nadaljujejo na Bregu. In prav tam so po poročanju Večera slaba dva metra globoko odkrili nekdanje zidove hiš, sarkofage, grobne skrinje in ostale najdbe, ki naj bi bile del rimskega pokopališča.

Zmotno je namreč mišljenje, da se je mesto Celje in z njim življenje starih Celjanov pričelo razvijati v današnjem mestnem središču. Jedro starodavnega Celja je namreč pomaknjeno južno od Savinje, čez most na teraso pod Miklavškim hribom, torej prav tam, kjer arheologi trenutno raziskujejo in odkrivajo ostanke, na Bregu. Med kopanjem so arheologi naleteli tudi na ostanke ceste, ki so jo najverjetneje uporabljali že v 13. stoletju, vodila pa je proti jugu.

Delo in najdbe arheologov pa privlačijo mimoidoče, ki se ustavljajo ob jami in opazujejo najdbe. Premične najdbe bodo arheologi shranili v depo, z ostanki zidu in kamenjem pa bodo po besedah Jureta Krajšeka, arheologa iz Pokrajinskega muzeja Celje rekonstruirali nekatere zidove, ki bodo dajali pristni starodavni zgled.

Več preberite v Večerovem članku.