Najmanj dnevno potrjenih primerov po lanskem oktobru. Začenja se množično cepljenje populacije

10. 05. 2021 12:43

Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 8.104 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 147 okužb, kar je ponovno manj od prejšnjega tedna, ko je bilo potrjenih 209 okužb in najmanj po 4. oktobru 2020, ko je bilo potrjenih 75 primerov okužbe.

Epidemiološka slika se še naprej izboljšuje. 7-dnevno povprečno število okuženih je tako že skoraj v rumeni fazi, medtem ko smo po včerajšnjem skoku v rumeno fazo po številu hospitaliziranih ponovno nazaj v oranžni fazi.

Podrobne informacije o ukrepih po fazah po novem vladnem semaforju najdete tukaj

Opravljenih je bilo 6.794 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.310 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 147 okužb z deležem pozitivnih izvidov 11,2 %, kar je najmanj po 5. oktobru lani, ko je bil delež pozitivnih izvidov 10,2 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 611 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 606 (za vstop v rumeno fazo mora biti to povprečje manj kot 600 okuženih).

Trenutno je hospitaliziranih 509 covidnih bolnikov (za vstop v rumeno fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov), od tega jih je 133 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 6 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.299 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 8.949 (včeraj 8.215) aktivno okuženih.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 5 okužb (pred tednom dni 22). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 81 (včeraj 83).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • začenja se množično cepljenje vseh odraslih oseb
  • na voljo aplikacija za cepljenje zVem (do danes zjutraj se je za cepljenje preko te aplikacije prijavilo že 52.500 oseb)

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih 81 (včeraj 83). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 219 (slovensko povprečje 202), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 469 (slovensko povprečje 423).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 73 covidnih bolnikov (1 manj kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 20 na intenzivni negi (2 več kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 4. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 bolnika s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 463 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 5 okužb (prejšnji teden 22). Po ena okužba v občinah Celje, Laško, Slovenske Konjice, Šmartno ob Paki in Zreče.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 147 oseb (najmanj po 4. oktobru 2020, ko je bilo potrjeno okuženih 75 oseb), pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 209. Epidemiološka slika se je glede povprečno število okuženih še nekoliko izboljšala in je že skoraj v rumeni fazi (manj kot 600 okuženih). Se je pa po včerajšnji epizodi v rumeni fazi nazaj v oranžno vrnilo štervilo hospitaliziranih covidnih bolnikov. Še vedno pa smo po obeh kriterijih čisto blizu rumeni fazi, ko se poleg ostalega po celotni državi brez omejitev odpirajo šole in fakultete, sprostijo pa se tudi turistične namestitve. Že v ponedeljek se sicer sproščajo dodatni ukrepi. Nekateri ukrepi se sicer sproščajo že v ponedeljek, več tukaj.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 611 okuženih oseb (včeraj 619). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 606 (včeraj 614).

Trenutno so hospitalizirani 509 covidni bolniki. Na intenzivni negi se jih zdravi 133.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako povečalo za 10. Sprejetih je bilo 34 covidnih bolnikov (4 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 18 bolnikov (10 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravijo 4 covidni bolniki več kot dan prej.

Včeraj je umrlo 6 bolnikov obolelih za covidom-19, vsi v bolnišnicah (1 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.299 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 484.949 prebivalcev oz. 23,1 %, z drugim odmerkom pa 252.868 državljanov (12 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Cepljenje proti covidu-19 že kaže učinke tudi v Sloveniji. Zmanjšuje se pogostost bolezni, sploh pri starejši populaciji. Kot kažejo tudi izraelski podatki, zadošča tudi že 50-odstotna precepljenost, seveda pa si želimo še dodatnega sproščanja ukrepov, a za to bo potrebna večje precepljenost, ki bo zagotovila t. i. kolektivno imunost – govori se o 70 odstotkih, pri variantah pa do 80 odstotkov. Do takrat, ko bo res možno sproščanje ukrepov, pa si lahko za normalno delovanje kulture, športa, gostinstva, turizma in še česa, pa je ključno upoštevanje ukrepov s kratico PCT. Če se želimo družiti, moramo biti, ali Prebolevniki, ali Cepljeni, ali pa moramo imeti svoj svež Test. S tem ščitimo sebe in vse tiste, ki so v naši bližini. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović
Začenja se množično cepljenje

Z današnjim dnem se v Sloveniji opušča cepljenje glede na cepilno strategijo in se začenja množično cepljenje vseh odraslih. Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z NIJZ-jem, že pred dnevi zagnalo aplikacijo za vodenje seznama naročenih in naročanja na cepljenje zoper covid-19 v okviru portala zVEM.

Vsem, ki so na cepljenje že prijavljeni, bodisi prek osebnega zdravnika bodisi na cepilnem mestu, ne bo potrebno ponovno oddajati prijave. Za vse, ki se še niste prijavili, pa bo odslej na voljo enotna točka in spletni obrazec na portalu zVEM. Za vpis na nacionalni seznam naročil ni potreben vnos z digitalnim potrdilom.

Navodila za prijavo prek aplikacije

Na portalu zVEM je prijava možna s klikom na okence Naročilo za cepljenje (dostop brez prijave). Prijava poteka v štirih korakih. Najprej gre za identifikacijo, nato za vpis naročila, potem oddajo naročila, na koncu pa sledi potrditev preko kode oziroma številke, ki jo prijavljeni prejme preko SMS-sporočila oziroma z direktno povezavo na portal zVEM.

Vsa navodila so natančno podana na portalu. Kot podlaga za preverjanje identifikacije portala zVEM v centralenem registru podatkov pacientov, s katerim je ta portal povezan, je EMŠO. Potrebna je tudi številka ZZZS-ja. V postopku vpisa naročila je treba oddati tudi podatek o številki mobilnega telefona in elektronski naslov (neobvezno). Pri sami identifikaciji bo potrebno vnesti tudi inicialke oz. velike začetnice imena in priimka. Naročiti je močno tako sebe kot drugo osebo (z namenom omogočanja prijave tistih, ki niso vešči tovrstnih postopkov in lahko to namesto njih opravi kdo drug).

Portal zVEM hkrati omogoča in udejanja strategijo, saj so še naprej postavljene prioritete, kamor spadajo posebej ranljivi kronični bolniki, starši oz. skrbniki posebej ranljivih kronično bolnih otrok in kronični bolniki.

Ko oddamo naročilo, portal sam generira SMS-sporočilo za telefonsko številko, ki smo jo vnesli v koraku prijave. Če na pametnem telefonu kliknemo na izpisano spletno povezavo v SMS-sporočilu, je prijava potrjena. Potrditev je možna tudi z vpisom varnostne kode v portal zVEM, ki jo prijavljeni prejme preko SMS-sporočila. Ko oseba zaključi s prijavo, jasno ve, da je opravila prijavo s tem, ko dobi potrdilo o naročilu in mesto oz. lokacijo cepilnega centra, kamor je bilo naročilo oddano. O terminu cepljenja bo oseba obveščena s cepilnega centra, ko bo prejel odmerek za cepljenje naročnika. To obvestilo bo prejel preko SMS-sporočila.

Ukinitev in prenos prijav prek e-Uprave

Ob uvedbi nove poti za prijavo na cepljenje na zVEM portalu, se ukinja prijava na e-Upravi. Prijave iz e-Uprave so že v ozadju prenesene na novo rešitev, pri tem se je izločilo že cepljene osebe. Vsi, ki so prijavljeni na e-Upravi, bodo v teh dneh dobili SMS za potrditev pravilnosti njihove mobilne telefonske številke. Hkrati bodo tisti, ki niso oddali mobilne telefonske številke dobili na e-naslov povabilo, da to v portalu zVEM še dodajo.

B.S.

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 1,011 seconds.