Največ okužb po začetku aprila. Bolnišnice se še naprej hitro polnijo. V veljavo vstopa razširjen PCT, interes za cepljenje se povečuje

14. 09. 2021 14:39

Število potrjeno okuženih se še naprej hitro povečuje, danes jih je bilo tako potrjenih največ po 7. aprilu. Tudi v Savinjski regiji je ponedeljek porinesel največ okužb po 12. aprilu. Hitra rast okužb se čedalje bolj odraža tudi v bolnišnicah. Včeraj so umrli trije covidni bolniki.

Jutri v veljavo stopi razširjen pogoj PCT.

Od jutri bo treba pogoj PCT za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Za opravljanje dela se pogoj PCT izpolnjuje tudi s presejalnim testiranjem s testom HAG za samotestiranje, ki se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. V tem primeru sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost.

PCT pogoj morajo izpolnjevati tudi vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih. Stroške testiranja v tem primeru posamezniki krijejo sami. Tako bo naprimer sprevodnik na vlaku poleg vozovnice preveril še QR kodo.

Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur. Podrobnosti in izjeme najdete tukaj.

Interes za cepljenje se povečuje

V zadnjih dneh se je občutno povečalo zanimanje za cepljenje. V nekaterih cepilnih centrih naj bi tako že primanjkovalo cepiva, zato so morali NIJZ zaprositi za povečano dobavo cepiv. Še posebej veliko naj bi bilo povpraševanje po cepivu Janssen.

Trenutno je vsaj en odmerek cepiva prejelo 1.032.462 (49 %). V zadnjih štirih dneh, odkar je vlada napovedala poostrene pogoje glede izpolnjevanja pogoja PCT, se je na novo cepilo okoli 13 tisoč ljudi. Od prvega septembra pa se je na novo cepilo skoraj 40 tisoč ljudi. Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer dejal, da je cilj 70 % precepljenosti doseči do začetka oktobra. To je tudi meja, ko naj bi se lahko tudi življenje počasi začelo vračati v normalne tirnice.

Cepivo namreč dokazano zelo učinkovito varuje pred hudim potekom bolezni in hospitalizacijo. Okužijo se sicer lahko tudi cepljeni, a je možnost za to izrazito manjša, kot pa pri necepljenih.

Največ okužb po aprilu

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 35.399 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.393 okužb, kar je največ po 7. aprilu (1.529) in 58,8 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 877 oseb.

Opravljenih je bilo 29.734 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.665 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.393 okužb z deležem pozitivnih izvidov 24,6 %.

Trenutno je hospitaliziranih 333 covidnih bolnikov oz. 21 več kot dan prej. V zadnjih treh dneh se je število hospitaliziranih povečalo za 59 covidnih bolnikov. Od vseh jih 76 potrebuje intenzivno covid nego oz. 5 več kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 45 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 21 prebolevnikov. Včeraj so umrli 3 bolniki s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.473 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 915 okuženih oseb (včeraj 841), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 502 (včeraj 462).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 10.643 (včeraj 9.791).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 199 okužb (prejšnji teden 129), kar je največ po 12. aprilu (208). Največ jih je bilo potrjenih v občini Celje 61, sledijo Šentjur 27, Žalec 20, Velenje 16, Laško 9, Vojnik 9, Braslovče 8, Rogaška Slatina 6, Polzela 5, Šoštanj 5, Štore 5, Zreče 5, Prebold 4, Rečica ob Savinji 4, Nazarje 3, Slovenske Konjice 3, Tabor 3, Dobje 1, Ljubno 1, Mozirje 1, Šmarje pri Jelšah 1, Šmartno ob Paki 1, Vitanje 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 112,3 (včeraj 102,3).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 36 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 37). 7 covidni bolniki potrebujejo intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 5 covidne bolnike, odpustili so 5 prebolevnikov. V SB Celje je umrl en covidni bolnik.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.032.462 oseb. To je 49 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 58 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 939.403 oz. 44 % vseh prebivalcev  oz. 53 % vse odrasle populacije.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajCepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 0,855 seconds.