V Sloveniji nasilje v družini v času epidemije v porastu, na Celjskem pa ravno obratno


Število kaznivih dejanj in prekrškov povezanih z nasiljem v družini se je v času epidemije covid-19, na ravni celotne države povečalo za petino. Na Celjskem je policija, v nasprotju z vseslovenskimi podatki, zabeležila velik upad vseh vrst nasilja v družini.

Žrtve so še vedno povečini ženske. Največ pa je fizičnega, psihičnega in ekonomskega nasilja.

Obdobje epidemije covid-19, ko je moral velik del populacije svoje življenje omejiti na ožje območje svojega domovanja, je v Sloveniji na površje privleklo še eno veliko težavo, ki je sicer zaradi vsakdanjega življenjskega tempa pogosto nekoliko skrita. Nasilje v družini. Policija je namreč v obdobju epidemije v Sloveniji obravnavala za 20 % več kaznivih dejanj na področju družinskega nasilja. Na drugi strani pa se je zmanjšalo število prekrškov v zvezi z javnim redom in mirom, po čemer lahko sklepamo, da so nasilneži v tem času svoje frustracije, namesto na javnih krajih, sprostili v krogu svoje družine. Policija je sicer zabeležila tudi manj izrečenih prepovedi približevanja.

A če je bilo na ravni celotne države v času epidemije zaznati več kaznivih dejanj povezanih z nasiljem v družini, je slika na Celjskem popolnoma drugačna.

Največ fizičnega, psihičnega in ekonomskega nasilja

Kot nam je uvodoma povedala predstavnica za odnose z javnostmi in samostojna policijska inšpektorica na Policijski upravi Celje, Milena Trbulin, se je v času epidemije pojavljalo največ fizičnega, psihičnega in ekonomskega nasilja, pa tudi spolnega nasilja ter kaznivih dejanj zanemarjanja. Med žrtvami omenjenih kaznivih dejanj so še vedno najpogosteje osebe ženskega spola, v manjšem številu pa so policisti obravnavali tudi primere, kjer so bile žrtve moški.

“Potrebno se je zavedati, da se krog nasilja, v katerem se znajde žrtev nasilja v družini, nikoli ne prekine sam od sebe. Zato apeliramo na žrtve, da znova najdejo svojo notranjo moč, poiščejo pomoč in podajo prijavo na policijo. Policija bo vedno storila vse za zaščito žrtve, tudi v teh kriznih časih in ustrezno ukrepala zoper storilca. Skupaj s Centri za socialno delo in nevladnimi organizacijami bomo pomagali žrtvam, da živijo življenje brez nasilja,” je še poudarila Trbulinova ter nam postregla s številkami, ki pa so bile na Celjskem, v času epidemije covid-19, kljub vsemu dokaj vzpodbudne.

Občuten upad kaznivih dejanj in prekrškov s področja nasilja v družini na Celjskem

Podatki PU Celje namreč kažejo občuten upad kaznivih dejanj in prekrškov v povezavi z nasiljem v družini na Celjskem.

Kazniva dejanja: Na območju PU Celje je policija beležila upad kaznivih dejanj s področja nasilja v družini. Od začetka leta do 15. aprila so namreč zabeležili 8.2 % upad kaznivih dejanj, v času razglašene epidemije pa 48.8 % upad, v primerjavi z enakim obdobjem lani. Od 1. 1. 2020 do 15. 4. 2020 so obravnavali 90 kaznivih dejanj nasilja v družini, lani v enakem obdobju 98. V obdobju od 16. 3. 2020 do 15. 4. 2020 so na območju Policijske uprave Celje obravnavali 21 kaznivih dejanj nasilja v družini, lani v enakem obdobju 41.

Prekrški: Upad so celjski policisti zabeležili tudi pri prekrških s področja nasilja v družini. V obdobju od 1. 1. 2020 do 15. 4.2020 so na območju Policijske uprave Celje izrekli 68 ukrepov prepovedi približevanja, lani v tem času 95. V navedenem obdobju so obravnavali 45 prekrškov nestrpnega, nesramnega, žaljivega ali drugega vedenja z elementi nasilja v družini, lani v enakem obdobju 78. V obdobju od 16. 3 .2020 do 15. 4. 2020 so na območju Policijske uprave Celje izrekli 17 ukrepov prepovedi približevanja, lani v tem času 40. V navedenem obdobju so obravnavali 1 prekršek nestrpnega, nesramnega, žaljivega ali drugega vedenja z elementi nasilja v družini, lani v tem obdobju 2.

B.S.