Ne Bobinac, novi nadzornik Cinkarne Celje je Američan. Poleti odhaja tudi generalni direktor


rp_cinkarna-300x201.jpgNovi nadzornik Cinkarne Celje je Američan Mario Gobbo, so danes na seji nadzornega sveta odločili delničarji tega celjskega podjetja.

Gobbo je bil v nadzorni svet Cinkarne imenovan potem, ko je iz njega novembra odstopil Borut Jamnik. Gre upokojenega finančnega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami, trenutno pa je tudi nadzornik Zavarovalnice Triglav.

Franjo Bobinac je zaradi očitkov delničarjev odstopil od kandidature za izpraznjen sedež v nadzornem svetu.

Prejšnji teden je v javnosti zaokrožila informacija, da naj bi Jamnika v nadzornem svetu zamenjal nekdanji prvi mož Gorenja in danes podpredsednik za globalni marketing v družbi Hisense International Franjo Bobinac, a so se glede njegovega imenovanja začeli pojavljati pomisleki. Delničarji so mu namreč očitali odgovornost za nezavidljiv položaj v katerem se je pod njegovim vodstvom znašlo velenjsko Gorenje.

Zaradi omenjenih očitkov in nepodpore delničarjev je Bobinac še pred odločanjem preklical soglasje h kandidaturi, delničarji pa so nato v nadzorni svet, kot poroča RTV Slovenija, imenovali Američana Maria Gobba. Ta je bil skupen kandidat največje lastnice Cinkarne Modre zavarovalnice – to vodi Borut Jamnik -, ki se je najprej zavzemala za imenovanje Bobinca, in skladov Generali Investments (5 odstotni lastninski delež v Cinkarni).

Imenovanju Gobba je nasprotoval SDH, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa je predlagala svojega kandidata, in sicer izvršnega direktorja DUTB Bojana Gantarja, a so delničarji na koncu večjo podporo izkazali Američanu.

Največji lastniki Cinkarne Celje so Modra zavarovalnica (20-odstotni lastniški delež), DUTB (12,83 odstotni lastniški delež) in Slovenski državni holding (SDH) (11,41 odstotni lastniški delež).
Kmalu tudi novi generalni direktor

Poleti 2020 se v eni izmed najdonosnejših gospodarskih družbe v Sloveniji obetajo tudi spremembe v vrhu. Takrat se namreč izteče tretji mandat generalnemu direktorju Cinkarne Celje Tomažu Benčini, ki pa se za četrti mandat ne bo potegoval. Benčina naj bi se za to, da po 30 letih uspešnega vodenja zapusti Cinkarno Celje, odločil povsem iz osebni oz. zdravstvenih razlogov. Benčina bo po odhodu iz celjskega podjetja prevzel vodenje Regionalne gospodarske zbornice Celje.

Kot še poroča RTV Slovenija naj bi bila najresnejša kandidatka za naslednico Benčine sedanja tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič.

Prav tako poleti naslednje leto naj bi iz uprave odšel tudi član Jurij Vengust, odgovoren za področje financ, računovodstva in informatike. V Cinkarni Celje se torej v naslednjem letu obetajo velike spremembe.