Javni prevoz v Celju po epidemiji: koliko ljudi še uporablja vlak, Celebus, taksi …

16. 06. 2020 20:49

Korona-virus je za skoraj dva meseca ustavil javni prevoz v Celju in celotni Republiki Sloveniji. Zdaj, ko se je ponovno sprostil, smo  na slovenskih železnicah, Celebusu in taksistih preverili, ali so se potniki vrnili ter kako se spopadajo z nastalo situacijo.

Vlada republike Slovenije je na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala 566. Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji, ki je veljal od 16. marca do enajstega maja letos..

Foto: DejC

Slovenske železnice

Na vlakih so maske še vedno priporočljive za vse udeležence. Čeprav večina potnikov (8. junija smo se peljali na relaciji Celje – Šentjur) ne upošteva navodil, jih zaposleni še vedno dosledno izvajajo. Označeni so vhodi in izhodi, nameščena so razkužila, na  označenih sedežih je prepovedano sedeti. V času pred korono, so na letni ravni prepeljali približno 15 milijonov potnikov, kar dnevno znaša nekaj več kot 41.000 potnikov, a jim kljub prekinitvi javnega prevoza ni bilo potrebno odpuščati.

Približno 3.500 zaposlenih je bilo v tem času na čakanju na delo od doma. Tovorni promet se ni ustavil. Podatki o številu potnikov po ponovnem zagonu javnega prometa še niso dostopni, tudi finančni primanjkljaj bodo šteli konec leta.

Od 13. maja 2020, je na voljo spletno podaljševanje subvencioniranih in nesubvencioniranih vozovnic IJPP. To možnost lahko izkoristite do 30. junija 2020. Povezava TUKAJ.

Celebus

Celebus, ki zaposluje 20 voznikov, ki upravljajo 10 vozil na CNG plin, je ponovno pričel voziti 18. maja. Potniki so se po sprostitvi odloka do konca maja vozili brezplačno. Prva dva meseca letošnjega leta so imeli trikratno število potnikov kot leto prej. V letošnjem marcu se je, v primerjavi z lanskim, številka prepolovila. Tudi pri njih za voznike in potnike veljajo priporočila NIJZ.

Za kupljene vozovnice vračilo kupnine ni možno. Veljavnost mesečnih vozovnic, ki so bile kupljene in na avtobusu potrjene (validirane) v marcu, se podaljšajo za 14 dni (do 14. 06. 2020), letne vozovnice, kupljene in potrjene pred 16. 3. 2020 pa za 2 meseca (za čas ko CELEBUS ni obratoval). Vsa podaljšanja v podjetju Nomago izvajajo avtomatsko, tako da potniki s tem nimajo težav.

Taksi

Direktor Maxi Taxija, Dejan Rozman, nam je zaupal, da jim je promet v času epidemije padel za 95 %, zato so bili primorani svojo storitev začasno prekiniti. Ocenil je, da trenutno prepeljejo približno 80 % potnikov kot isto obdobje lani. Epidemija jim bo prinesla finančni primanjkljaj v višini vsaj € 200.000.

V svojih vrstah imajo 45 voznikov in 13 vozil, v marcu so se osmim zahvalili za usluge. Vozniki po vsaki prepeljani stranki vozilo razkužijo. Ob tem morajo vso trajanje prevoza nositi masko, kar je priporočilo tudi za potnike.

Dejan Cvetanoski

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 1,037 seconds.