Nova garažna hiša v centru Celja predana namenu. Po mestu se načrtujejo še dodatna pokrita parkirna mesta (foto)

03. 06. 2022 11:29

V začetku aprila je bila v sistem javnih parkirišč v Celju dodana nova parkirna hiša, te dni pa so bila parkirišča v njej tudi predana svojemu namenu. Nova garažna hiša se nahaja na atraktivni lokaciji, v starem mestnem jedru, na Kocbekovi ulici 8 pod šolskim igriščem III. osnovne šole Celje.

Parkirna hiša bo obratovala le za mesečne abonente. Cenik je enak kot v parkirni hiši Glazija 60 evrov mesečno oz. 140 evrov mesečno za hibridna in električna vozila.

Odločitev za najem parkirnega mesta bo po zadnjih neurjih s točo, ki so prizadela tudi Celje, zagotovo še lažja.

Namenu je bila predana nova garažna hiša v centru Celja, na Kocbekovi ulici 8. Garažna hiša se zaenkrat razprostira v eni etaži, v njej pa je na voljo 66 parkirnih mest za znane uporabnike. V njej je tudi šest parkirnih mest za polnjenje okolju prijaznih hibridnih in električnih vozil ter tri parkirna mesta za motorna kolesa.

Parkirna mesta se zaenkrat oddajajo le znanim uporabnikom za dolgoročni najem. Cena enomesečnega najema je 60 € za navadna vozila ter 140 € (60 € najem + 80 € pavšal za polnjenje) za hibridna in električna vozila. Cena za najem parkirnega mesta za enosledna vozila še ni potrjena, upravljavci garažne hiše pa predvidevajo, da bo ta znašala 30 € mesečno. Dodaten enkratni strošek je daljinski upravljalec, ki uporabnika stane 42 €. Po besedah vodje parkirišč Roberta Hostnika je v prvih dneh obratovanja bilo zakupljenih že 23 od 66 parkirnih mest.

Občanke in občani lahko podrobnejše informacije o najemu parkirnega mesta dobijo v prometni pisarni v Parkirni hiši Glazija, kjer bodo tudi sklenili pogodbo in prevzeli daljinec za garažna vrata. Pišejo lahko na e-mail prometna.pisarna@celje.si ali pokličejo na telefonsko številko 03 490 1550.
V načrtu nadzidava garažne hiše na Kocbekovi ter nova pokrita parkirišča po mestu

Garažno hišo sta uradno odprla župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in direktor javne družbe ZPO Celje d.o.o. Ivan Pfeifer.

Kot je dejal Ivan Pfeifer je Mestna občina Celje družbi ZPO Celje pred dvema mesecema objekt predala z namenom, da ga spremenijo v parkirno hišo za prebivalce mestnega jedra kakor tudi vse ostale vsakodnevne obiskovalce mesta. Kot je povedal, so bili v objektu pred tem skladiščni prostori, zaradi česar je bilo treba znotraj porušiti vse stene ter celotno etažo prilagoditi potrebam parkirne hiše (varnostni senzorji, označbe, ventilacija, vhodi,…). Pfeifer je ob tem izrazil prepričanje, da so skupaj z okoli 40 novimi parkirnimi mesti na Vodnikovi ulici, pomembno prispevali k urejanju mirujočega prometa v Celju.

Župan Bojan Šrot je uvodoma poudaril, da se z gradnjo kolesarskih stez na račun parkirnih mest na ulicah v mestu zavestno odločajo, saj želijo s tem spodbujati trajnostne oblike mobilnosti. Strinja pa se, da so parkirišča v centru mesta potrebna in dragocena, kar je bil tudi eden glavnih razlogov, zakaj je občina te prostore odkupila ter preuredila v garažno hišo. Mestna občina Celje je bila sicer že prej solastnica prostora, saj je na strehi objekta igrišče III. osnovne šole Celje. Župan je še poudaril, da ima objekt tudi velik potencial, saj bo po vsej verjetnosti garažna hiša na Kocbekovi dobila nadzidavo. Glede na mnenja strokovnjakov bi lahko to povišali za dodatne štiri etaže, na strehi povišane garažne hiše pa bi znova zgradili šolsko igrišče. Občina ima sicer v bližnji prihodnosti v načrtu izgradnjo dodatnih pokritih parkirnih mest v Celju. Najprej naj bi se nova garažna hiša zgradila na Ulici XIV. divizije, po besedah župana pa tudi še niso dokončno opustili ideje za gradnjo podzemne garaže za knežjim dvorcem, na strehi katere bi se uredil park. Tudi na Glaziji naj bi bilo mogoče dodati še kakšen prizidek.

Za objekt na Kocbekovi je Mestna občina Celje sicer plačala 1,15 milijona evrov, družba ZPO pa je v preureditev prostorov v parkirno hišo investirala dodatnih 70 tisoč evrov.

Interaktivni zemljevid parkirišč v Mestni občini Celje:

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 1,315 seconds.