Ob avtocesti v Arnovskem gozdu raste nov poslovni kompleks. Rekonstrukcija avtocestnega izvoza Arja vas leta 2024?

27. 06. 2022 06:00

Ob avtocestnem izvozu Arja vas, v poslovni coni Arnovski gozd, raste nov poslovni kompleks. Poleg hotela podletje žalskega podjetnika Enesa Draganoviča gradi še restavracijo, bencinski servis, avtopralnico in parkirišče za okoli 140 tovornih vozil. Kaj pa se dogaja s popolno rekonstrukcijo avtocestnega izvoza Arja vas, ki bi morala biti končana že leta 2021?

Kdor se redno vozi po avtocesti mimo poslovne cone v Arnovskem gozdu je zagotovo že opazil, da tik ob avtocesti raste nov poslovni kompleks. Gradnja enega izmed objektov, v katerem bo restavracija, je praktično že končana, kmalu pa se bo začela še gradnja ostalih.

Arnovski gozd dobiva restavracijo, bencinski servis, parkirišča za tovorna vozila,…

Kaj točno bo torej v naslednjih mesecih zraslo v poslovni coni Arnovski gozd? Kot nam je povedal lastnik bližnjega hotela in investitor v novo žalsko pridobitev Enes Draganovič, gradijo samopostrežno in ročno avtopralnico, Shell-ov bencinski servis in restavracijo. Restavracija, katere gradnja je v zaključni fazi, je locirana tik ob izvozu iz avtoceste v smeri Celja. Ostala infrastruktura pa se bo razprostirala južno od restavracije, vključno z varovanimi parkirnimi prostori za okoli 140 tovornih vozil, pri čemer bo šlo predvsem za parkirišča za tranzitni tovorni promet.

Kot nam je še povedal Draganović, bo ivesticija stala okoli 20 milijonov evrov, čeprav, kot dodaja, se lahko zgodi, da se bodo zaradi višanja cen stroški investicije povečali na 25 milijonov.

Nasproti šla tudi občina

Podjetju Enesa Draganovića je pri projektu šla nasproti tudi Občina Žalec, ki je na junijski seji sprejela predloga spremembo Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu in dopolnitve zazidalnega načrta Arnovski gozd.

Kot so na žalski občini obrazložili na seji, je razlog za sprejem odloka želja investitorja po izgradnji varovanega parkirišča za tovorna vozila z bencinskim servisom, elektro napajanjem za hladilnike in izgradnjo sanitarij ter ureditvi zunanjih, prometnih in ostalih površin s pripadajočo gospodarsko infrastrukturo.

Veljavni občinski prostorski izvedbeni akti namreč investitorju ne omogočajo izgradnje varovanega parkirišča za tovorna vozila z bencinskim servisom.

To so mu s sprejetjem dopolnjenega odloka sedaj omogočili.

Kdaj bo na vrsti rekonstrukcija avtocestnega izvoza Arja vas?

Že leta 2019 smo na Celje.info pisali o načrtih, da bi se naj leta 2021 začela obnova avtocestnega priključka Arja vas.

Takrat se je omenjalo rešitev križišča »Diverging Diamond Interchange (DDI)«, ki je bil pilotno uveden v promet v Združenih državah Amerike.

Ker se do danes dela še niso začela, smo se za pojasnila obrnili na Družbo za upravljanje avtocest (DARS). Zanimalo nas je namreč, v kakšni fazi je sedaj obnova tega izvoza, kdaj načrtujejo začetek in končanje del ter zakaj se projekt do danes še ni začel. Prav tako na s je zanimalo, ali je še vedno aktualna ideja iz leta 2019.

Na DARS-u so pojasnili, da so projekt glede avtocestnega priključka Arja vas v tem tednu predstavili lokalni skupnosti. “Prav tako smo s sofinancerjema projekta (DRSI in občina Žalec) dogovorili končno delitev sofinanciranja. V teku je priprava sporazuma, ki bo predvidoma potrjen do septembra,” so povedali.

Dodali so, da v nadaljevanju sledi pristop k odkupom zemljišč, kar bo tudi vplivalo na časovnico same izvedbe del. “Trenutno načrtujemo, da bi ob pričakovanem tempu odkupov lahko v letu 2023 izvedli javno naročilo in ob uspešno zaključenem projektu morda začeli s pripravljalnimi deli izven trenutnih vozišč. V letu 2024 pa bi izvedli rekonstrukcijo z dokončno novo ureditvijo priključka,” so še pojasnili in dodali, da se projekt v primerjavi z idejami iz leta 2019 ne spreminja. Drugih podrobnosti nam v tej fazi projekta niso želeli razkriti. Kakor tudi ne, ali se načrtuje ločen izvoz iz avtoceste, ki bi bil direktno povezan s poslovno cono Arnovski gozd. Ta opcija se je namreč zadnja leta pogosto omenjala.

Da realizacija slednjega verjetni ni v načrtih, nakazujejo tudi besede Draganovića, ki je dejal, da po njegovih informacijah direktnega izvoza iz avtoceste v poslovno cono ne bo.

B.S.

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 0,750 seconds.