Začeli rekonstrukcijo izvoza Arja vas. Do leta 2022 križišče, ki so ga najprej izvedli v ZDA (foto)

15. 10. 2019 20:00

DARS je na avtocestnem priključku Arja vas (Žalec) začel z dolgo pričakovano rekonstrukcijo. V začetni fazi namerava razširiti oba izvozna kraka in semaforizirati pasova za “leve zavijalce” iz avtoceste.

To bo podlaga za končno rešitev, za katero se je po najnovejših študijah pokazala oblika križišča »Diverging Diamond Interchange (DDI)«, ki so jo najprej izvedli v Združenih državah Amerike, več primerov pa je že zgrajenih tudi v Evropi.

Poslovna cona Arnovski gozd, ob avtocesti A1 – priključek Arja vas (Žalec), se je v zadnjih letih zelo razširila, saj je tam svoj dom našla vrsta podjetij. V zadnjem času sta tako v PC Arnovski gozd zaživela še dva nova projekta. Avgusta je z obratovanjem začel Hotel A, skorajšnje odprtje pa je dočakalo tudi trenutno eno največjih sodobnih skladišč v Sloveniji, Lidlov logistični center.

Cvetoča poslovna cona Arnovski gozd pa ima tudi veliko črno piko, slaba in zastarela prometna ureditev pri izvozu z avtoceste, ki že sedaj ob prometnih konjicah popolnoma blokira pretočnost prometa. To bi se utegnilo s povečanjem števila kamionov namenjenih v in iz novega logističnega centra, ki bo naslednji teden začel z obratovanjem, še poslabšati.

ac-izvoz-zalec-arja-vas-rekonstrukcija-6Težav s prihajajočim povečanjem prometa pa se zaveda tudi DARS, ki je prejšnji teden začel obljubljeno in dolgo pričakovano rekonstrukcijo zastarelega avtocestnega priključka.

Kot so nam pojasnili na DARS-u, trenutno poteka širitev obeh izvoznih krakov priključka Arja vas (Žalec), torej iz smeri Ljubljane proti Celju in iz smeri Celja proti Ljubljani. Dela sodijo k ukrepu, s katerim želijo v čim večji možni meri urediti promet do izvedbe končne ureditve.

“Začasni ukrep, katerega osnova je semaforizacija križišč na izvozih iz avtoceste zaradi boljše prepustnosti vključuje tudi širitev izvoznih ramp, kar bo omogočalo boljšo prepustnost desnih zavijalcev, ki ne bodo podvrženi delovanju semaforjev. V bistvu gre za začasen mimobežni pas za vozila, ki v križišču zavijajo desno. Dela, ki se sedaj izvajajo, predstavljajo začasno ureditev in vključujejo širitev izvoznih krakov priključka in semaforizacijo obeh križišč,” pojasnujejo na DARS-u. Dodajajo, da bodo ti ukrepi zagotavljali boljšo varnost prometa na avtocesti, ker bodo detektorske zanke na izvozu z avtoceste krmilile delovanje semaforja tako, da ne bo prihajalo do stoječih kolon na avtocesti.

Vrednost gradbenih del s semaforizacijo znaša približno 275.000 evrov. Dela bodo predvidoma zaključena najpozneje do sredine novembra letos.

Kako bo priključek Arja vas (Žalec) urejen v prihodnosti?
ac-arja-vas-zalec-trenutno
Trenutna ureditev odseka v obliki diamanta.

Trenutna ureditev priključka Arjavas (Žalec) ima obliko diamanta. Priključek je bil v tej obliki izgrajen leta 1997, ko se je avtocestni krak Arja vas – Vransko predal namenu.

Od takrat se je pretočnost prometa izjemno povečala (samo od leta 2010 se je število avtomobilov v Sloveniji povečalo za okoli 35 %), posledično pa je takšna prometna ureditev postala neprimerna, saj ob vsakodnevnih prometnih konicah povzroči prometni zamašek. Kapaciteta križišča v takšni obliki namreč ni ustrezna, zato nastajajo kolone, ki na izvozih iz avtoceste pogosto segajo na samo traso avtoceste. Poleg tega pa so tovrstna križišča v obliki diamantov s klasičnim štirikrakim križiščem na koncu, sodeč po analizah, pogosto navedena kot mesto nastanka vožnje v napačno smer, prav tako pa so zelo slabo pregledna v območju priključevanja na regionalno cesto.

Leta 2015 povezani krožišči še ustrezni, danes ne več
ac-arja-vas-zalec-krozisca
Varianta (2015) s povezanima krožiščema

Zaradi vseh teh razlogov je DARS že v letu 2015 izvedel postopek javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo križišča priključka Arja vas (Žalec).

Takrat je bilo na podlagi analiz odločeno, da se rekonstrukcija križišč izvede z ureditvijo dveh povezanih krožnih križišč.

Leta 2018 pa je bila s strani Občine Žalec naročena in izdelana prometna študija za »Širitev poslovne cone Arnovski gozd na bližnje cestno omrežje (AC priključek Arja vas)«. K slednjemu sta sodila tudi pred kratkim odprt hotel in Lidlov logistični center.

Najnovejše študije in štetje prometa pa so pokazale, da varianta s povezanima krožnima križiščema ni več ustrezna.

Povezani krožišči nista več ustrezni. V igri “ameriško” križišče
ac-arja-vas-zalec-ddi
Križišče DDI

Kot najbolj ustrezna se je pokazala uvedba posebne oblike križišč med kraki avtocestnega priključka in glavno ter regionalno cesto, ki so jo v tujini poimenovali »Diverging Diamond Interchange (DDI)«.

Gre za semaforizacijo križišč pri kateri pa se z vodenjem in križanjem posamezne smeri izognemo levemu zavijanju. Tako obliko križišča so najprej izvedli v Združenih državah Amerike, več primerov pa je že zgrajenih tudi v Evropi (Francija, Danska).

DARS bo tako sedaj ponovno izvedel postopek javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije celotnega vplivnega območja. Izdelana projektna dokumentacija pa bo podlaga za skupno (DARS d.d., DRSI in Občina Žalec) izvedbo rekonstrukcije na celotnem območju tega cestnega odseka.

Začasna semaforizacija, ki se trenutno izvaja na tem odseku, bo v veljavi do izvedbe trajne rešitve, ki je načrtovana v letu 2021, po predhodni izdelavi projektov.

V naslednjih dneh bomo objavili tudi članek v katerem bomo predstavili natančnejše podatke o gostoti prometa na tem odseku in vplivu novega logističnega centra na dodatno povečanje števila vozil.

B.S., foto: Celje.info in DARS

polovicka-rokomenta-simfonija

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,822 seconds.