Ob novem rekordu na Celjskem kar 30 potrjenih okužb. Izbruh v Pegazovem domu Rogaška

16. 09. 2020 11:19

V Sloveniji je bilo včeraj ob opravljenih 3123 testiranj potrjenih rekordnih 123 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je trenutno že 61 bolnikov s covidom-19, 11 jih potrebuje zdravljenje na intenzivni negi, 9 od teh je priključenih na respirator. Včeraj ni umrl nihče.

Slabe novice prihajajo iz Pegazovega doma v Rogaški Slatini, kjer se je zgodil izbruh okužb in imajo trenutno potrjeno okuženih 13 stanovalcev in 3 zaposlene. Večina stanovalcev je zaenkrat brez oz. z blagimi simptomi.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo sicer včeraj največ okuženih ponovno potrjenih v občinah Ljubljana 18. Rogaška Slatina je s 15 novim okužbami občina z drugim največjim številom okužb. Šest okužb je bilo potrjenih tudi v občini Slovenske Konjice. V občini Celje sta bili včeraj potrjeni dve okužbi, na Celjskem pa sicer skupaj kar 30.

Razmere v Braslovčah, kjer so se soočali z izbruhom okužb na tamkajšnji osnovni šoli (skupaj so imeli potrjeno okuženih 14 zaposlenih in 15 učencev), se medtem kot kaže umirjajo. V Celju so sicer te dni več karantenam podvrženi na Gimnaziji Lava in OŠ Frana Kranjca, okužba pa se je pojavila tudi v Domu sv. Jožef Celje.

Na Celjskem včeraj kar 30 novih okužb

Na Celjskem so bile, poleg 15 okužb v Rogaški Slatini, okužbe potrjene še v občinah Slovenske Konjice (6), Celje (2), Zreče (2), po ena okužba pa je bila potrjena v občinah Braslovče, Žalec, Velenje, Vojnik in Podčetrtek.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno že 174 oseb, največ še vedno v Braslovčah (30), na drugem mestu je po novem Rogaška Slatina (25). Sledijo Celje (18), Žalec (17)Šentjur (15), Slovenske Konjice (10), Velenje (10), Vojnik (9), Tabor (7), Šoštanj (6), Šmarje pri Jelšah (4), Polzela (4), Zreče (3), Dobrna (2), Podčetrtek (2), Rečica ob Savinji (2), Šmartno ob Paki (2), Vransko (2), po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Laško, Mozirje, Prebold, Rogatec, Štore in VitanjeV Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 975 oseba, največ v Ljubljani, 190 in Mariboru, 103.

Izbruh okužb v Pegazovem domu v Rogaški Slatini

Kot je sporočila direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš, so včeraj v poznih popoldanskih urah dobili rezultate testiranj stanovalcev v Pegazovem domu. Odvzeto je bilo 128 brisov pri stanovalcih in 24 brisov pri zaposlenih.

“Okužba s Covid 19 je bila prisotna pri 13 stanovalcih in 3 zaposlenih. Tekom dne so bili vsi stanovalci z okužbo premeščeni v bolnišnico, 10 stanovalcev je v bolnišnici Novo mesto, 2 v bolnišnici Šempeter pri Novi Gorici in eden v Ljubljani. Vsi svojci stanovalcev z okužbo so bili o tem v ponedeljek in torek obveščeni, tako da v primeru, da svojcev nismo klicali, so stanovalci negativni na Covid 19.

Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v t.i. rdečo cono, ki jo v Pegazovem domu vzpostavljamo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu NIJZ bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez 7 dni, nekateri, ki so imeli tesnejše stike z okuženimi pa še v tem tednu,” je pojasnila Kampuševa.

Dodala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome. V domu so sicer v tem času primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da v čim večji meri preprečijo možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu je brez sprememb.

B.S., foto: Pegazov dom

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 0,824 seconds.