Ob slovenskem kulturnem prazniku podeljene tudi Celjske zvezde (foto, video)

07. 02. 2019 16:22

Sinoči je v Narodnem domu Celje potekala potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku z bogatim kulturnim programom. Ob tej priložnosti je Mestna občina Celje že tretje leto zapored podelila priznanja Celjske zvezde za vidne dosežke na področju kulture. 

Uroš Rošer
Uroš Rošer

Najprej pa je zbrane nagovoril slavnostni govornik Uroš Rošer, predsednik Kulturno umetniškega društva “Zarja” Trnovlje – Celje, ki je poudaril pomen kulture za družbo. Njena vloga je namreč neizpodbitna tudi na slovenskem prostoru, saj je pomembno definirala narodno zavest in razvoj širše družbe. “Kulturo vidim predvsem kot proces izobraževanja za razumevanje različnosti in drugačnosti. Trdim tudi, da je kultura medij prevajalstva med realnim in imaginarnim. S tem medijem lahko kulture vešč človek razume obstoj lepote človekovega ustvarjanja, se zna, na svoj inovativen način udejanjiti in izraziti ter biti kreator plemenitih medčloveških odnosov,” je pojasnil Uroš Rošer. Njegov nagovor si lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku.

In ravno kultura je bila tudi osrednja nit sinočnje slovesnosti, ki je v ospredje postavila gledališče. Kulturni program so namreč stkali prav “Zarjani”, ki so čare gledališke umetnosti ponesli tudi v Narodni dom.

Miha Firšt in avtorji razstave Tendence prejemniki priznanj za najvidnejše dosežke v kulturi

Glavne zvezde večera pa so bili prav prejemniki priznanj za dosežke na področju kulture. Letos je komisija za podelitev priznanj v sestavi predsednika dr. Zorana Pevca, namestnik predsednika dr. Aleksandra Žižka in Nevenke Šivavec, Matjaža Brežnika in Nenada Firšta po temeljiti razpravi o vseh predlaganih kandidatih ter z javnimi glasovanj sprejela sklep, da podeli eno priznanje za življenjsko delo ter dve priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih.

Slednji sta šli v roke Mihe Firšta, solokontrabasista Salzburške filharmonije, člana ansambla za sodobno glasbo Ensemble Janus Atelier in komornega orkestra Ljubljanski solisti ter Timoteja JevšenakaAdama BreznikaDomna ErmencaPie Klančar in Monike Vešligaj, avtorjev razstave Tendence.

Prejemniki priznanj Celjske zvezde.
Prejemniki priznanj Celjske zvezde.
Janez Bermež prejel priznanje za življenjsko delo

Mestna občina Celje je ob tej priložnosti podelila še priznanje za življenjsko delo, ki ga je prejel dramski igralec Janez Bermež. Bermež je bil v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču, kjer je, kot piše v pobudi za nagrado mag. Tina Kosi, »skusil od Kreona, Leara, Molierovih junakov, osrednjih moških likov pri Čehovu, Ibsenu, Millerju vse do glavnih protagonistov v Cankarjevih dramah, če naštejemo le nekatere od njegovih pomembnih igralskih stvaritev«.

Janez Bermež se je v svoji izjemno bogati karieri okitil s številnimi drugimi priznanji, saj je  prejemnik najpomembnejše gledališke nagrade pri nas Borštnikovega prstana. Ob tem pa je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja in številnih drugih.

Celjske zvezde so tako češnja na vrhu torte, ki brezkompromisno prepoznava Bermežev kulturni doprinos – ne samo znotraj lokalnega okolja, temveč tudi širše.

Slovesna prireditev ob kulturnem prazniku je tako ožarčila pomembnost kulture, ki je v knežjem mestu še kako živa. Včasih se je potrebno le ustaviti, da jo lahko opazimo in cenimo.

Za konec vas vabimo še k ogledu fotogalerije s včerajšnje slovesnosti ob kulturnem prazniku.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
202 queries in 2,054 seconds.