Občini Celje ni treba vrniti 1,2 milijona evrov, ki ga je vzela ZD Celje

07. 12. 2018 19:13

Upravno sodišče je odločilo, da Mestni občini Celje Zdravstvenemu domu Celje ni potrebno vrniti 1,2 milijona evrov, ki ga je ZD Celje imel privarčevanega za namen izgradnje in ureditve prizidka.

Stranki v postopku bosta krili vsaka svoje stroške nastale v postopku.

btrhdr

Leta 2015 so celjski mestni svetniki Zdravstvenemu domu Celje vzeli 1,2 milijona evrov privarčevanih sredstev, ki naj bi bila namenjena ureditvi prizidka, ki bi Zdravstvenemu domu olajšal prostorsko stisko. Občina Celje je sredstva odvzela, ker se ni strinjala, da bi ZD Celje uredil prizidek na Gregorčičevi 5. Občina ima namreč v lasti stavbo nasproti Zdravsvenega doma, na Gregorčičevi 6, ki je takrat samevala, trenutno pa notri deluje Inkubator savinjske regije.

Ker za vodstvo ZD Celje stavba na nasprotni strani ceste ni bila sprejemljiva, stavba je namreč ločena od matične enote, za povrhu pa tudi ni dostopna invalidom ter nima parkirnih mest, so se odločili, da prizidek na Gregorčičevi 5 uredijo z lastnimi sredstvi.

Obenem pa so skušali po sodni poti priti nazaj do privarčevanih sredstev. Ker so namreč bili prepričani, da so jim bila sredstva odvzeta nezakonito, so na sodišču sprožili upravni spor.

Občina je na drugi strani vseskozi zatrjevala, da so sredstva, ki jih je ZD Celje pridobil izključno s tržno dejavnostjo, odvzeta zakonito. Zatrjevali so namreč, da lahko Občina Celje kot ustanoviteljica zavoda presežke njihovih sredstev odvzame in uporabi za opravljanje in razvoj drugih negospodarskih dejavnosti.

Tožba se je na sodišču vlekla vse do pred dnevi, ko je Upravno sodišče odločilo v prid Občine Celje. Kot namreč poroča Delo, je sodišče odločilo, da Občina Celje ni ravnala nezakonito, saj da občina lahko vzame denar javnim zavodom, katerih ustanoviteljica je.

Zdravstveni dom se je tako za odvzeta sredstva obrisal pod nosom. V uteho pa jim ostaja odločitev sodišča, da si stranki v postopku stroške sojenja delita.

Prizide, ki ga od leta 2015 urejajo z lastnimi sredstvi naj bi bil sicer prve paciente sprejel že prihodnje leto.

btrhdr

btr

btrhdr

btrhdr

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 1,284 seconds.