Občuten skok okužb v že tako “rdeči” Savinjski regiji. V Celju potrjenih 13 okužb

15. 10. 2020 11:48

Rekordi po številu potrjenih primerov na dan si sledijo iz dneva v dan. Nič drugače ni bilo včeraj, ko je bilo na podlagi rekordnih 5287 testiranj potrjenih kar 745 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni da je bil delež pozitivnih testov drugi najvišji doslej. Po včerajšnjem 14,4 % deležu pozitivnih testov, je bil današnji 14,1 %.

V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 4818 oseb. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer okroglih 119. Včeraj je umrl en covid bolnik, tako da je skupna številka narasla na 176 umrlih.

Na Celjskem oz. Savinjski statistični regiji je bilo včeraj največ okužb potrjenih v Velenju, kjer so jih potrdili 16 ter v Celju, kjer so jih potrdili 13. Povprečno število potrjeno okuženih v Celju se iz dneva v dan veča. V zadnjem tednu so v povprečju potrdili sedem okužb na dan. Tudi regionalno se slika slabša. Včeraj se je namreč število potrjenih okužb (97), glede na dan prej (53), skoraj podvojilo. Savinjska regija je sicer na rdečem seznamu regij bila že prej.

Vlada je včeraj predstavila ukrepe, ki so jih sprejeli po hitrem in drastičnem slabšanju epidemiološke slike v Sloveniji. Med drugim se ponovno uvaja pouk na daljavo, zapira se “rdeče” regije (tudi Savinjsko), maske za “rdeče” regije so obvezne tudi zunaj, zapirajo se lokali, fitnesi, prepovedano je zbiranje, prepove se verske obrede,…več tukaj.

Po podatkih sledilnika covid-19 je 14-dnevna incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev, že presegla dvestotico (230) na 100.000 prebivalcev. Incidenca je že nekaj dni nazaj presegla 140, kar je eden izmed pogojev za ponovno razglasitev epidemije. Druga dva mejnika sta 250 hospitaliziranih, in 50 bolnikov na intenzivni negi. Tudi ta dva parametra bosta očitno kmalu dosežena.

Glede na dosedanje izkušnje, bo kar okoli 20 samo včeraj potrjeno okuženih oseb v naslednjih desetih dneh potrebovalo oskrbo na intenzivni negi.

Po slovenskih bolnišnicah je namreč skupaj hospitaliziranih že 221 oseb, 40 od teh je nastanjenih v intenzivni enoti, 24 oseb je priključenih na respirator. V SB Celje oskrbujejo 18 covid bolnikov, štirje so v intenzivni enoti, na respiratorju sta dva covid bolnika. V celjski bolnišnici je včeraj ponovno umrl en bolnik. Glede na gibanje števila okuženih bi lahko v naslednjih dneh slovenske bolnišnice že prišle do kritične meje zapolnjenosti kapacitet. Odgovornost je na vseh in vsakem od nas.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so sicer včeraj potrdili kar 97 okužb, kar je skoraj dvakrat več kot dan prej. Največ v občini Velenje, in sicer 16. Sledijo Celje (13), Šentjur in Rogaška Slatina po (10), Vojnik (7), Žalec (6), Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Laško in Mozirje po (5), Vransko, Rogatec, Polzela in Kozje po (2), po (1) pa v občinah Zreče, Šoštanj, Braslovče, Rečica ob Savinji, Štore, Gornji Grad in Šmartno ob Paki.

V savinjski regiji je trenutno 530 aktivno okuženih, največ v Velenju, kjer jih je 81 in Celju, kjer jih je 77. V Šentjurju je aktivno okuženih 50.

Sodelujte v anonimni anketi o spoštovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa:

Create your own user feedback survey

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 1,365 seconds.