Obnova skakalnic na Šmartinskem jezeru se končuje. V ozadju boj za pravice nad skakalnicama (foto)

08. 10. 2018 14:06

Občina je v začetku poletja začela s prenovo skakalnic na Šmartinskem jezeru. Obnova se počasi bliža h koncu, se pa v ozadju bijejo boji za upravljanje in nasledstvo nad skakalnicami.

Konec junija je Mestna občina Celje (MOC) napovedala obnovo dveh skakalnic v vodo na Šmartinskem jezeru. Večina sredstev za obnovo skakalnic, ki naj bi stala okoli 150 tisočakov, je občina pridobila iz naslova nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, preostali del pa naj bi pokrila iz občinskega proračuna.

Ker je bilo prvotno napovedano, da naj bi se dela končala do 26. septembra, smo se pred dnevi odpravili na Šmartinsko jezero, da bi preverili kako sta videti novi skakalnici. Dela so se očitno nekoliko zavlekla, saj dela na skakalnicah še niso zaključena. Kljub temu pa, kot je videti na slikah, le-ta lepo napredujejo in športni objekt ob jezeru že dobiva končno podobo.

So se pa od napovedi obnove s strani MOC, v ozadju začeli boji za pravice nad skakalnicama oz. upravljanjem le teh.

Kot namreč pišejo v Delu, se je v obnovo vpletel celjski Freestyle ski klub, ki je pred 21 leti (takrat še pod imenom Smučarsko akrobatski klub Mont Celje) dal zamisel za izgradnjo skakalnic pri čemer je kasneje s svojimi člani tudi sodeloval ter bil delno soinvestitor.

Leta 1996 so namreč MOC, Smučarsko akrobatski klub Mont Celje ter izvajalca gradnje podpisali pogodbo za gradnjo skakalnic. Veliko večino denarja je takrat prispevala MO Celje (1,6 milijona takratnih tolarjev), smučarski klub pa naj bi vložil 150.000 tolarjev finančnih sredstev ter še veliko večji del v obliki prostovoljnega dela in materiala. Skakalnici sta bili odprti leto kasneje, leta 1997.

Kmalu za tem se je Smučarsko akrobatski klub Mont Celje preimenoval v Freestyle ski klub ter skakalnici uporabljal vse do leta 2008, ko sta  naposled propadli. Vmes je vseskozi potekal tudi postopek legalizacije skakalnice, saj je že leta 1999 inšpektorat prepovedal uporabo skakalnic zaradi manjka soglasij.

Leta 2010 naj bi nato nekaj nekdanjih članov Freestyle ski kluba (člani Freestyle ski kluba naj bi bili zgolj leto dni) ustanovilo Klub adrenalinskih športov Šmartinsko jezero, ki je od občine najel in ponovno za silo uredil skakalnici. Po dveh dneh ponovnega obratovanja naj bi občina prekinila najemno pogodbo in morali so se umakniti. Zaradi uporabe skakalnic s strani Kluba adrenalinskih športov Šmartinsko jezero se je takrat na občino obrnil tudi predsednik Freestyle ski kluba, saj sta se skakalnici uporabljali mimo njih. Občina ga je ob tem opozorila, da ni najemnik oz. uporabnik skakalnic, saj da ni sklenjenega nobenega dogovora, če pa bi ta obstajal pa bi klubu morali zaračunati uporabnino.

Iz MOC so za Delo, glede udeležbe Freestyle ski kluba v zadevi skakalnici, sporočili še: “Pozvali smo jih, naj predložijo dokazila o sovlaganjih, vendar tega niso storili. Na naš dopis niso niti odgovorili. Ne glede na to njihov zahtevek ne bi bil utemeljen, saj Freestyle klub Celje po javno dostopnih podatkih sodnega registra in Ajpesa ni pravni naslednik Smučarskega kluba Mont.” V uredništvu Celje.info sicer hranimo dokument UE Celje iz katerega je jasno razvidno, da je Freestyle ski klub uradni naslednik Smučarskega kluba Mont.

Sedaj se začenja boj za upravljalca skakalnic, za katerega bo občina objavila javni razpis. Ali bo to postal Freestyle ski klub Celje, Klub adrenalinskih športov Šmartinsko jezero ali mogoče kdo tretji, pa bo znano čez nekaj mesecev.

Je pa že sedaj znano, da bodo v projekt »Skakalnici Šmartinsko jezero« vključeni tudi invalidi potapljači.

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
190 queries in 2,764 seconds.