Obnovljeno Gubčevo ulico bodo krasile japonske češnje

20. 04. 2020 11:57

gubcevadruga

Projekt »Eksperimentalna ureditev dela Lilekove in Gubčeve ulice v Celju« se nadaljuje. Kot je že znano, je izvajalec to gradbišče sredi mesta zaradi razglašene epidemije začasno ustavil, prejšnji teden pa je znova nadaljeval s polaganjem tlakovcev na Gubčevi ulici pred vhodom v nekdanjo veleblagovnico T, kjer bo urejen poljudnoznanstveni park Tehno park Celje.

V prihodnjih dneh bodo na tem območju zasadili še sedem dreves. V že pripravljene sadilne jame pa ne bodo zasajene gladičije »Sunburst«, kot je bilo sprva načrtovano, temveč japonske češnje. 

Ta teden začenjajo tudi z gradbenimi deli na delu Lilekove ulice. Tako kot na Gubčevi bodo tudi na tej ulici obnovili vse komunalne vode (vodovod, plin, kanalizacija za odvajanje odpadnih in meteornih vod, javna razsvetljava, elektrokabelska napeljava) in položili nove kamnite tlake. Celotno območje, ki so ga deloma že oziroma ga pa še bodo v sklopu tega projekta na novo tlakovali, se razteza na približno 1800 kvadratnih metrih. Z novimi tlaki se nadaljuje zasnova oblikovanja pred nekaj leti obnovljenega dela starega mestnega jedra. Na zahodni strani Gubčeve ulice, na odseku med stikom z Lilekovo in navezavo na Cankarjevo ulico, so tako že v zimskih mesecih zgradili podzemni sistem za zbiranje odpadkov.

Ob koncu projekta bo na delu obeh obnovljenih ulic nameščena tudi nova urbana oprema in pitnik. Postavili bodo tudi table, ki bodo označevale območje eksperimentalne prometne ureditve in obveščevalne table, ki bodo promovirale hojo. Na MO Celje verjamejo, da bo ta mestni prostor resnično zasijal v novi, atraktivni podobi in bo omogočal varno hojo in kolesarjenje.

gubcevaprva

Cilji investicije na Lilekovi in Gubčevi ulici v Celju:

  • umirjanje motoriziranega prometa,
  • zmanjšanje parkirnih površin,
  • povečevanje površin za pešce v območju mestnega naselja in s tem povečevanje deleža peš opravljenih poti,
  • povečevanje površin za kolesarje v mestnem naselju in s tem povečevanje deleža s kolesom opravljenih poti,
  • izboljšanje prometne varnosti,
  • zmanjšanje negativnih vplivov na okolje.

Projekt je ocenjen na 1.349.056,35 evrov. Na podlagi uspešne prijave na javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo, bo MO Celje prejela 594.237,61 evrov nepovratnih sredstev, kar predstavlja dobrih 40 odstotkov vrednosti celotnega projekta (37,4 % EU in 4,4 %.RS). Ostali denar je zagotovljen v občinskem proračunu.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,235 seconds.