Odzivi z ulice: kaj Celjani pričakujejo od novega župana


V drugem krogu lokalnih volitev za župana Mestne občine Celje je Matija Kovač premagal Bojana Šrota. Za mnenje o rezultatu volitev in pričakovanj od novega župana smo povprašali mimoidoče v celjskem mestnem jedru.

Sprememba po 24 letih na županskem stolčku je povzročila precej debat in različnih mnenj, zato smo se odpravili v mestno jedro Celja in zbrali mišljenja mimoidočih. Zanimalo nas je predvsem, kako so (ne)zadovoljni z izidom volitev, kaj menijo, da je pripeljalo do spremembe na mestu župana in kaj pričakujejo od novega župana.

Simona (43 let): ”Z rezultati volitev sem zadovoljna, saj menim, da je bil že čas za spremembo.  Mislim, da smo se po tolikih letih vsi ”naveličali” istega župana in si vsi želimo sprememb ter novega obraza. Čas je za mlajše, ki imajo polno idej, kot je v tem primeru Matija Kovač. Pričakujem pozitivne spremembe v infrastrukturi glede na to, da je novi župan arhitekt. Verjetno bodo delali čim več za mlade. Menim, da imajo dobre zamisli in upam, da se Kovač kot župan izkaže.”

Joži (50 let): ”Definitivno sem jezen in razočaran, ker ni zmagal Bojan Šrot, ki je bil na oblasti kar 24 let ter je po mojem mnenju v tem času veliko napravil. Čudno se mi zdi, da je v prvem krogu Šrot vodil, zanima me kaj se je to zgodilo, da je pa v drugem krogu Matija spreobrnil in zmagal, škoda res. Od novega župana pričakujem, da bo svoje delo opravljal tako dobro kot Bojan Šrot, kar bo seveda težko, ker nima znanja in izkušenj, kot jih je imel Bojan. Moje mišljenje je, da je Šrot deloval zelo dobro.”

Jan (24 let): ”Sem zadovoljen z razpletom volitev, ker mislim, da je po 24 letih čas, da imam tudi sam koga drugega za župana, namreč odkar sem se rodil in do sedaj je bil župan samo en. Kljub temu, da je bil Šrot po mojem mnenju dober župan, mislim, da je vseeno čas, da probamo nekaj novega. Menim, da je v prid novega župana odločilo dejstvo, da je prinesel neko mladost, nek novi veter v to kampanjo in da je bil v bistvu prvi, ki je resneje izzval Šrota, poleg tega pa je imel za sabo ljudi, ki so sposobni, intelektualno močni in nekaj pomenijo v Celju. Pričakujem, da se bodo nekatere zadeve, vendarle uredile, v smislu, da bodo kakšni posli bolj transparentni, da bodo stvari potekale na drugačen način in ne zgolj prek vez, poznanstev, ugodnosti, ki so jih prej določeni ljudje oziroma podjetja uživali, mogoče prav na račun tega, da so bili v dobrem odnosu z županom. Upam torej, da bo to odslej potekalo bolj transparentno in da bo Celje postalo bolj odprto mesto, mogoče tudi na račun, da postane univerzitetno mesto, saj bi se s tem razvijale tudi nekatere druge stvari, ki bi bile pozitivne za nas Celjane.

Lara (25 let): ”Zelo sem zadovoljna z razpletom volitev, saj menim, da je bil skrajni čas za spremembe in neko novo obdobje v Celju. Mislim, da je bil glavni razlog za poraz Šrota ravno v tem, da so si Celjani zaželeli nov in svež začetek po njegovem dolgoletnem županovanju. Pričakujem mogoče malce več posluha za mlade ljudi oziroma nasploh za ideje, predloge vseh občanov.”

Jernej (27 let): ”Z izidom sem zadovoljen. Šrota je županskega stolčka stala slaba kampanja in mišljenje, da se ne rabi bati nasprotnikov. Poleg tega je bilo opaziti tudi starokopitnost in slabo promocijo na modernih medijih v primerjavi s Kovačem. V tem mandatu novega župana pričakujem povezavo Celja s kolesarskimi poti do sosednjih mest in optimizacijo parkirnih mest ter drugih sistemov, kot sta KolesCE in Celebus.”

Helena (50 let): ”Z izvolitvijo novega župana nisem zadovoljna. Kar naenkrat je bilo veliko več glasov mlajšega kandidata, čeprav je g. Šrot v 1. krogu kar precej vodil. Toliko kot je za Celje naredil v teh letih Bojan Šrot, ne bo nihče … Sploh ne vem, kaj bo ta novi župan delal, v prid koga!? Pričakujem, da bomo imeli čisto in kopalno jezero kot je v Velenju, kar močno dvomim, da se bo delalo v tej smeri. Bi pa bilo priporočljivo za nas občane, da bi se lahko sproščali ob lepem jezeru.”

Rok (24 let): ”Težko podam objektivno oceno o izidu volitev dan po slednjih. Celje zagotovo čaka nova era pod novo garnituro, ki bo verjetno potrebovala nekaj manevrskega prostora in časa da vpelje kader ter projekte. Verjamem, da bo novo izvoljeni župan kreiral kompetentno ekipo, ki bo transparentno in odgovorno vodila Mestno občino Celje. Vsekakor 6 mandatov prinese veliko podpornikov in nasprotnikov. Sam menim, da je bila prelomna točka dobra kampanja novega župana, ki je javnost prepričal z odprtim dialogom do krajanov in se dotaknil tem kot sta kultura in mladi. Pričakujem delovanje po programu, ki ga je predstavil novo izvoljeni župan in predvsem vključevanje občanov v projekte Mestne občine. Želim in upam, da bo ravnal v skladu s kulturo političnega bontona in bo k sodelovanju povabil vse akterje, ki želijo napredno in vizionarsko Celje.”

Preberite tudi: Znani posamezniki o volilnem preobratu v Celju

Simon Valant