Množično zastrupitev z oporečno vodo na Žalskem povzročila tehnična okvara. Zdravniško pomoč poiskalo več deset oseb


Danes je na Občini Žalec potekal sestanek zaradi včerajšnjega neljubega dogodka, ko je moralo zaradi zastrupitev z oporečno vodo zdravniško pomoč poiskati več deset ljudi. Dogodek je razburil tudi zato, ker odjemalci pitne vode na prizadetem območju, s strani upravljavca vodovodnega omrežja JKP Žalec, o oporečnosti niso bili obveščeni pravočasno.

Kot so pojasnili na Občini Žalec je na vodnem zajetju Šempeter, ki napaja naselja Šempeter, Šešče, Matke, Ločico ob Savinji, Spodnje in Zgornje Grušovlje, prišlo do tehnične napake. Ta je že odpravljena, kljub temu pa je vodo na tem območju treba prekuhavati do preklica.

Na žalski občini pojasnjujejo, da so sprva domnevali, da je prišlo do zakalitve, vendar so kmalu ugotovili, da gre za tehnično okvaro pri pripravi pitne vode. To so v JKP Žalec odpravili takoj po odkritju ter v skladu s protokolom obvestili NIJZ. Ta je odvzel vzorce vode in bo opravil analizo.

Župan Janko Kos je ob tem povedal, da je do torka zjutraj v Splošni bolnišnici Celje zdravniško pomoč zaradi prebavnih motenj poiskalo 47 oseb, od tega sta hospitalizirani ostali dve osebi, ki pa nista v smrtni nevarnosti. Po besedah strokovnega direktorja SB Celje mag. Franca Vindišarja, naj bi se stanje sedaj že začelo umirjati. Kot je dodal Kos, so v JKP Žalec tehnično napako takoj odpravili. Ali je bila ta tudi vzrok za težave, pa bo potrdila ali ovrgla analiza vode, ki jo izvaja NIJZ. Rezultati bodo znani v naslednjih dveh dneh.

Odrejen interni nadzor v JKP Žalec

Zaradi dogodka je Kos v JKP Žalec odredil tudi interni nadzor. “Nadzor bo končan do konca tega tedna. Nato bom kot predstavnik največje občine v Spodnji Savinjski dolini sklical vse župane občin ustanoviteljic, da to obravnavamo na izredni seji Sveta ustanoviteljev,” je dejal žalski župan in zagotovil, da bodo naredili vse, da se kaj takšnega ne bi ponovilo.

Pojasnilo o neljubem dogodku je podal tudi direktor JKP Žalec mag. Jani Primožič. “Včeraj ob 8.13 smo prejeli klic iz Vrtca Šempeter, da je doma ostalo večje število otrok zaradi trebušnih težav. Takoj smo ukrepali in v skladu z našim protokolom preverili stanje vodnega vira, ki to območje napaja. Ugotovili smo, da je prišlo do tehnične okvare pri pripravi pitne vode. Napako smo odpravili že ob 8.44. Takoj zatem smo obiskali pooblaščen laboratorij, ki je vzel vzorce vode na treh pozicijah na območju Šempetra. Analiza te vode bo znana v dveh dneh. Istočasno smo obvestili javnost, da voda ni ustrezna in da je potrebno prekuhavanje. Ta ukrep ostaja v veljavi do preklica. Vzročnost trebušnih obolenj bo pokazala šele analiza laboratorija. Območje, ki ga napajamo iz tega vodnega vira in kjer bi lahko bila vzorčna povezava s to okvaro, je območje Šešč, Matk, Šempetra, Grušovelj in Ločice ob Savinji. Za ostala območja v naši dolin ni težav na vodovodnih omrežjih in obvestilo o prekuhavanju ne velja,” je pojasnil.

Po poročanju portala N1 je med 47 hospitaliziranimi 32 odraslih in 19 otrok. Tudi pri osebah, ki sta ostali hospitalizirani, naj bi šlo za otroka. Nihče naj ne bi bil v smrtni nevarnosti.

B.S., foto: pixabay