Zaradi zastrupitev z oporečno vodo celjska bolnišnica sprejela nekaj deset bolnikov, tudi otrok


Zaradi prebavnih težav, ki jih je povzročila oporečna pitna voda, je celjska bolnišnica v ponedeljek sprejela 10 bolnikov iz Spodnje Savinjske doline, so sporočili iz SB Celje. Kot pojasnjujejo, je bil pri dveh bolnikih izoliran črevesni virus. Nihče izmed sprejetih bolnikov ni v življenjski nevarnosti. O oporečni vodi prebivalci niso bili obveščeni.

Javno komunalno podjetje Žalec je naknadno izdalo opozorilo, da je treba zaradi zakalitve do preklica prekuhavati vodo iz vodovodov v naseljih Matke, Šešče, Šempeter, Ločica ob Savinji, Spodnje in Zgornje Grušovlje.

Kot so dodali, naj občani pred prekuhavanjem odstranijo večino delcev, kar dosežejo z usedanjem in filtracijo skozi več plasti, najbolje prelikane tkanine ali skozi papirnat filter (npr. pivnik, filtre za kavo). Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Število sprejetih bolnikov na celjski urgenci se veča

Po poročanju portala N1 se je število občanov, ki so zaradi zastrupitev z oporečno vodo potrebovali zdravniško pomoč, v torek še povišalo. Na celjski urgenci naj bi tako pomoč poiskalo 32 odraslih in 19 otrok. Dva otroka naj bi ostala na zdravljenju v bolnišnici, nihče pa ni v smrtni nevarnosti. Na žalski občini naj bi danes potekal sestanek, na katerem direktor JKP Žalec Janez Primožič županu Žalca Janku Kosu pojasnjuje, zakaj prebivalci o oporečnosti pitne vode niso bili obveščeni pravočasno.