Parkovne površine pri dvorcu Lanovž zaenkrat ne bodo zamenjane s poplavnimi v Medlogu

01. 08. 2018 16:20

Mestna občina Celje (MOC) mora za izgradnjo protipoplavnih nasipov v Medlogu pridobiti več zemljišč. Menjavo poplavnega zemljišča v Medlogu s parkovnimi površinami okoli dvorca Lanovž je mestni svet potrdil že pred meseci in s tem dvignil ogromno prahu.

MOC pa je sedaj ustavil aktivnosti za izvedbo projekta nadomestnih protipoplavnih ukrepov v Medlogu, saj se ne more dogovoriti z zasebnim lastnikom drugega zemljišča v Medlogu, ki ima pri menjvi tudi določene zahteve, ki pa so očitno nesprejemljive za občino.

lanovz-bs003-768x576V začetku letošnjega aprila je veliko prahu med občani Celja dvignila odločitev celjskega mestnega sveta, ki je z glasovanjem potrdil menjavo javnih parkovnih površin okoli dvorca Lanovž z zasebnim zemljiščem na poplavnem območju v Medlogu.

Pri menjavi je poleg vrednosti zemljišč, ki sta med seboj neprimerljivi, dodatne dvome vzbujalo to, da naj bi občina zemljišča zamenjala s podjetjem CEP katerega lastnik je Urban Majcen, ki je pred leti kupil propadajoči dvorec Lanovž in ga spremenil v sodobni medicinski center in mu je seveda v interesu pridobiti tudi lastništvo nad zemljišči okoli dvorca.

V obrazložitev so meščanom takrat navrgli, da je Mestna občina Celje s strani Ministrstva za okolje prisiljena v menjavo, saj da je potrebno v Medlogu zgraditi protipoplavne nasipe.

Pred tem naj bi namreč občina dolgoročnejšo protipoplavno zaščito (izgradnjo suhih zadrževalnikov) načrtovala na poljih v Levcu. A ker so lastniki teh polj, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, zavrnili predlog Ministrstva za okolje in prostor ter niso dovolili izgradnjo protipoplavnih suhih zadrževalnikov na njihovih poljih, je ministrstvo Mestni občini Celje naložilo, da sama reši zadevo.

Začasna rešitev se je tako našla na zemljiščih na območju Medloga, kjer naj bi občina postavila protipoplavne nasipe.

Pri odobritvi menjave pa naj bi bila sporna tudi cenitev obeh zemljišč. Kot prvo je MOC cenitev naročila osem dni po seji, na kateri so svetniki odobrili menjavo. Kot drugo pa so v cenitvi naročeni s strani občine znatno približali vrednosti obeh zemljišč v postopku, čeprav je razlika v vrednosti zemljišč po Gursu znatno večja. Po Gursu je poplavno zemljišče v Medlogu veliko 5613 kvadratnih metrov vredno 8.549 evrov. Zelenica pri Lanovžu, ki se nahaja skoraj v centru mesta, velika 6661 kvadratnih metrov pa 59.949 evrov. V občinskem cenitvenem poročilu pa je bilo medloško zemljišče ovrednoteno na 102.998,55 evra, zelenica ob Lanovžu pa na 109.173,79 evra. Občinsko cenitev naj bi pripravil sodni cenilec Silvo Plesnik, ki naj bi bil močno prepleten z dinastijo Šrot.

Po poročanju Dela pa naj do menjave zaenkrat nebi prišlo. MOC bi namreč za gradnjo protipoplavnega nasipa v Medlogu, poleg zemljišča podjetja CEP, potrebovala še dve dodatni zemljišči. Vendar se je zapletlo pri menjavi enega izmed teh, katerega lastnik je fizična oseba in ima pri menjavi določene zahteve.

»Vse aktivnosti MOC glede menjave predmetnega zemljišča so ustavljene, dokler ministrstvo za okolje in prostor kot investitor projekta Zagotovitev poplavne varnosti na porečju Savinje – lokalni ukrepi ne bo odločilo, ali naj se okrepijo aktivnosti za izvedbo projekta suhega zadrževalnika Levec ali naj se nadaljujejo aktivnosti za izvedbo projekta nadomestnih protipoplavnih ukrepov v Medlogu.« so za Delo sporočili iz MOC, kjer še priznavajo da so s strani države stisnjeni v kot. Dodali so, da je treba pred sklenitvijo menjalne pogodbe z družbo CEP pridobiti še zemljišče, ki je v lasti fizične osebe. Zaradi zahtev lastnika pa so tudi pri tem obstali na mrtvi točki.

Z ministrstva so sporočili, da je zaradi zapletov pri nadaljevanju umestitve suhega zadrževalnika Levec nujno suhe nasipe narediti v Medlogu, zato so nad enostransko odločitvijo MOC presenečeni.

Dodali so še, da razlastitev v primeru zasebnega zemljišča v Medlogu ni možna, saj na tem območju ni prostorskih aktov, ki bi to omogočali, zato se bo MOC morala z lastnikom nekako pogoditi glede menjave.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,815 seconds.