Nove izjeme pri nošnji mask v notranjosti prostorov. Ustavno sodišče zadržalo uvedbo PC v državni upravi

30. 09. 2021 15:40

Ustavno sodišče je začasno zadržalo uvedbo pogoja PC v državni upravi. Zadržanje je podprlo sedem ustavnih sodnikov, dva sta bila proti zadržanju. Sodišče je med drugim ugotovilo, da ni mogoče slediti njenim navedbam, da je Odlok o uvedbi pogoja PC v državni upravi sprekjela kot delodajalec, saj ga je sprejela kot najvišji organ izvršilne veje oblasti.

Ustavno sodišče tudi ocenjuje, da ni mogoče pritrditi Vladi, da bi bile posledice zadržanja izvrševanja izpodbijane določbe težje od posledic, ki bi nastale, če bi se izpodbijana določba izvrševala. Vlada ni prepričljivo utemeljila, da bi zadržanje izpodbijane določbe in s tem nadaljnja veljavnost PCT pogoja tudi za delo v državni upravi tako pospešila širjenje virusa, da bi bilo ogroženo delovanje državne uprave in s tem države ter javno zdravje in da bi prav zaradi tega lahko prišlo do zaprtja države. Pri tem ni mogoče spregledati, da vsi drugi družbeni podsistemi še vedno delujejo ob pogoju PCT.

Ustavno sodišče navkljub resnosti epidemioloških razmer ob upoštevanju navedb predlagatelja in Vlade ocenjuje, da bi izvrševanje morebiti protiustavnega 10.a člena Odloka povzročilo hujše škodljive posledice, kot če se morebiti ustavnoskladen 10.a člen Odloka do končne odločitve Ustavnega sodišča ne bi izvrševal. Zato je do svoje končne odločitve izvrševanje 10.a člena Odloka zadržalo.

Odločitev Ustavnega sodišča najdete tukaj.

Presoja ustavnosti in zakonitosti je bila podana s strani Policijskega sindikata Slovenije.

Maske v zaprtih prostorih ob izpolnjevanju pogoja PC(T) niso več obvezne

Vlada je na včerajšnji seji določila nove izjeme pri nošnji zaščitnih mask v notranjosti prostorov. Po novem uporaba zaščitne maske za zaprte javne kraje in prostore ne velja več, če sta istočasno izpolnjeni dve zahtevi: prva zahteva je, da gosti izpolnjujejo pogoj PCT in druga zahteva je, da se v teh prostorih in krajih nudi hrana in pijača. Poleg tega se kot izjemo od obveznega nošenja mask doda osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC v vseh okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.

Slovenija ostaja temno rdeča

Iz najnovejšega zemljevida ECDC je razvidno, da se epidemične razmere v EU izboljšujejo. Slovenija sicer ostaja temno rdeča, zeleno pa so obarvani Malta, deli Španije in Francije, sever Italije in Sardinija, Poljska z izjemo dveh regij, pretežno zeleni sta tudi Češka in Danska. Hrvaška ostaja rdeča, razen Zagreba, ki je temno rdeč. Temno rdeči sta poleg Slovenije še Estonija in Litva. Prejšnji zemljevid ECDC (23. september) najdete tukaj.

Rahla rast števila okužb drugi dan zapored

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 33.022 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.028 okužb, kar je 1,6 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.012 oseb. Že drugi dan zapored je zaznana rahla rast števila okužb.

Opravljenih je bilo 27.269 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.753 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.028 okužb z deležem pozitivnih izvidov 17,9 %.

Trenutno je hospitaliziranih 420 covidni bolniki oz. 17 večj kot dan prej. Od vseh jih 109 potrebuje intenzivno covid nego oz. 4 manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 49 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 28 prebolevnikov. Včeraj so umrli 4 bolniki s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.561 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 864 okuženih oseb (včeraj 861), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 604 (včeraj 618).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 12.804.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 131 okužb (prejšnji teden 132). Največ jih je bilo potrjenih v občini Celje 31, sledijo Velenje 14, Šentjur 10, Šoštanj 8, Mozirje 7, Žalec 7, Laško 6, Slovenske Konjice 6, Prebold 5, Gornji Grad 4, Kozje 4, Rečica ob Savinji 4, Rogaška Slatina 4, Luče 3, Vojnik 3, Braslovče 2, Dobrna 2, Šmarje pri Jelšah 2, Šmartno ob Paki 2, Vransko 2, Ljubno 1, Podčetrtek 1, Rogatec 1, Štore 1, Tabor 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 112,6 (včeraj 112,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 38 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 34). 8 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 8 covidnih bolnikov, odpustili so 2 prebolevnika. V SB Celje sta umrla 2 bolnika s težjim potekom covida-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.124.330 oseb. To je 53 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 63 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 999.031 oz. 47 % vseh prebivalcev (56 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se je z 31. avgustom začasno selil v dvorano Zlatorog – več tukaj.

Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
142 queries in 0,744 seconds.