Plečnikov vogal v Celju se že polni. Kaj bo s kinom in kavarno Metropol?


Znamenita celjska stavba Plečnikov vogal, ki je delo Plečnikovega študenta, se po šestih letih samevanja znova oživlja. Nekoliko drugačna je zgodba s kinom in kavarno Metropol. Kino namreč trenutno deluje v dvorani Malega Uniona, kavarna pa je zaprta, saj jo lastnik prenavlja.

Kaj se bo zgodilo s to priljubljeno točko Celjanov v centru mesta ni znano, prav tako tudi ne, kdo bo po novem upravljal s kavarno ter, ali bo moralo tudi Društvo Filter po 18 letih zapustiti kinodvorane Metropola.

Znamenita celjska stavba imenovana Plečnikov vogal, ki jo je pod vodstvom znamenitega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika izrisal njegov študent Vinko Lenarčič, zgrajena pa je bila leta 1929, se po šestih letih samevanja znova vrača v življenje. Od leta 2016, ko je z obratovanjem v stavbi zaključila Abanka, so namreč prostori v stavbi samevali. Spremembe so se začele nakazovati leta 2020, ko je bila stavba prodana. Kljub temu, da so Celjani in celjski kulturniki – nekateri od ljubiteljskih kulturnikov so izgubili tudi prostore na Gregorčičevi 6, kjer so bili nedavno odprti novi prostori ZD Celje – upali, da bo predkupno pravico izkoristila Mestna občina Celje, je Plečnikov vogal za okoli 3,6 milijona evrov naposled kupilo podjetje Minis d.o.o. iz Velike Pirešice.

To je v zadnjih dveh letih v stavbi uredilo poslovne prostore, kamor se te dni že selijo prva podjetja. O tem, kdo bo po novem domoval v poslovnem delu stavbe, ter kaj se dogaja s kinom in kavarno, ki sta zadnja leta poslovala nemoteno, smo povprašali lastnika stavbe, podjetje Minis. V podjetju so z informacijami zelo skopi. Povedali so nam le, da bo v stavbi najemnikov več, ter da Mestni kino Metropol ostaja, Kavarna Metropol pa se obnavlja. Glede ostalih informacij so ostali skrivnostni. Prav tako niso želeli razkriti katera podjetja in kakšne dejavnosti se bodo izvajale v poslovnem delu stavbe. Je pa na vhodu Plečnikovega vogala že moč zaslediti poštne nabiralnike treh poslovnih subjektov, in sicer dveh podjetji ter ene odvetniške pisarne. Te dni so nekateri od njih v pisarne tudi že selili opremo.

Kino zaenkrat obratuje v omejenem obsegu, kavarna zaprta

Celjane pa morda še najbolj zanima, kaj se dogaja s priljubljenima kinom in kavarno Metropol. Trenutno je namreč kavarna zaprta, kino pa program izvaja samo v dvorani Malega Uniona v Celjskem domu.

Kar je videti že ob sprehodu mimo Metropola, je kavarna zaprta, v njej pa se izvajajo obnovitvena dela. Sprememba je tudi ta, da je dosedanji najemnik, podjetje Branibor d.o.o., lokal zapustil. Informacijo so nam potrdili tudi v podjetju Branibor. Povedali so, da je njihovo podjetje prostore zapustilo v mesecu februarju ter, da niso več najemniki kavarne. Kdo jih bo nadomestil nam niso znali povedati, prav tako nam tega niso želeli razkriti v podjetju Minis.

Če se v kavarni dogajajo korenite spremembe, pa upravljavec kina vsaj zaenkrat ostaja enak. Iz Društva Filter, ki s kinom Metropol upravlja že od leta 2004, so nam namreč sporočili, da kino obratuje ter da program trenutno, zaradi obsežne renovacije kavarne, izvajajo v dvorani Malega Uniona. “Vsi filmi, ki so na sporedu aprila, so bili novembra premierno prikazani na Liffu, organizirali pa bomo tudi dve premieri in sicer filma Prasica, slabšalni izraz za žensko Tijane Zinajić ter Odpuščanje Marije Zidar. Obema projekcijama sledi pogovor z režiserkama,” je aktualno dogajanje v kinu Metropol opisal Samo Seničar.

Ker so se pojavile tudi informacije, da naj bi moralo tudi Društvo Filter, sicer letošnji prejemnik priznanja Celjske zvezde za najvidnejše dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih, v naslednjih mesecih zapustiti prostore Metropola, nas je zanimalo, ali to drži. Seničar je dejal, da to informacijo težko komentira, “zaenkrat je najemnik naše društvo, ki Mestni kino Metropol kontinuirano upravlja že od leta 2004. Če ima novi lastnik objekta z dvorano drugačne namene, nas o tem še ni obvestil. Zaenkrat imamo še veljavno najemno pogodbo,” je pojasnil.

L.K., B.S.