Pogovor z Vesno V. Godina v PF Celje o zablodah postsocializma (video)


Plesni forum je bil v petek zvečer poln do zadnjega kotička.
Plesni forum je bil v petek zvečer poln do zadnjega kotička.

Vesna Vuk Godina je socialna in kulturna antropologinja, ki predava na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in na Fakulteti za družbene vede. V zadnjih dneh se je v javnosti pogosto pojavljala v zvezi z družinskim zakonikom, saj jo mediji pogosto povzemajo zaradi njenega nestrinjanja z zakonikom, ne povzemajo pa, da ni vse le črno in belo, marveč ima profesoričino mnenje več plati. Vesna Vuk Godina občasno tudi razjezi feministke, v petek zvečer pa je obiskala Plesni forum Celje, kjer je obiskovalcem predstavila svojo novo knjigo Zablode postsocializma.

Pogovor z Vesno Vuk Godina, ki človeku dopušča samo dve možnosti – ali jo ljubi, ali pa sovraži -, je moderiral Mohor Hudej, ampak le, ko je prišel do besede. Najbolj znana slovenska antropologinja je namreč močan retorik, ki ima do potankosti izoblikovano mnenje glede tem, o katerih predava. Zablode postsocializma je intrigantna analiza razlogov, zakaj je Slovenija zašla v krizo. Osnovna diagnoza Vesne V. Godina zveni na videz preprosto: kapitalizem smo uvozili na nam tuj, se pravi neidigeniziran način, kar je nujno proizvedlo ekonomsko, socialno in politično krizo. Kot že omenjeno na začetku, pa zopet ne gre le za enoznačno in preprosto trditev.

Z Vesno Vuk Godina se je pogovarjal Mohor Hudej.
Z Vesno Vuk Godina se je pogovarjal Mohor Hudej.

Vesna Vuk Godina je svoje teze popeljala skozi obdobje slovenske tranzicije oz. postsocializma od osamosvojitve do danes. Preko te nostalgične poti je antropologinja predstavila doktrino šola na slovenskem primeru ter pojasnila, da je bila obljuba, da se bo Slovenija v postsocializmu spremenila v novo Švico, ideološka laž, na katero so nasedli državljani in državljanke Slovenije in pod katero se je in se še vedno skriva pretvarjanje Slovenije v kolonialno ozemlje novega tipa.

 

Vesna Vuk Godina je navdušila celjsko občinstvo.
Vesna Vuk Godina je navdušila celjsko občinstvo.

Kakšna je torej vloga lokalnih zgodovinskih, socialnih in kulturnih dejavnikov pri procesih družbenih sprememb, ki v Sloveniji potekajo od osamosvojitve do danes? Godina ni ostala le pri gospodarski krizi, ki trenutno pesti deželo na sončni strani Alp, temveč tudi identitetno in politično krizo v Sloveniji, ki po njenem mnenju skorajda ne premore levice. Po osnovni definiciji naj bi se desnica namreč zavzemala za kapital in lastnike, levica pa za nelastnike. Kaj pa se dogaja danes? O tem priča problematika privatizacije, tajkunov itd.

Vendar bi Vesna Vuk Godina bila le ena v morju številnih političnih analitikov in teoretikov, če ne bi znala gospodarske in politične krize povezovati z vsemi posameznimi segmenti današnje družbe. Pred kratkim je namreč ujezila feministke, saj ima sama drugačen pogled na emancipacijo žensk. Jasno je namreč, kdaj je prišlo do emancipacije in verjetno ni nobeno naključje, da so ženske dobile volilno pravico in delovna mesta ravno v obdobjih, ko je to bilo najbolj potrebno.

 

Mohor Hudej je za konec Vesno Vuk Godina pobaral še z vprašanjem, kakšno je njeno stališče glede družinskega zakonika, zaradi česar je občinstvo v dvorani Plesnega foruma Celje sprva završalo, na koncu pa so jo vsi pozdravili z odobravajočim aplavzom. Organizator dogodka je bil Leo Klub Mavrica Celje, ki je želel s prostovoljnimi prispevki pomagati prav posebni družini. Govorimo o družini z več kot 3000 otroki, ki so se v 40. letih ustvarjanja zvrstili na odru Plesnega Foruma. Sredstva bodo namenjena otrokom, ki jim je Plesni Forum pogosto drugi dom. Dom, kjer, poleg gibalnih spretnosti, izoblikujejo tudi svojo osebnost. Dom, kamor se po končani plesni poti radi vračajo na udobne zofe, ki jih skrbno negujeta “mama” Goga in “ata” Dušan.” Ne dvomimo, da je Leo Klub Mavrica Celje s pomočjo Vesne Vuk Godina lahko bistveno prispeval k razvoju mladih umetnikov.

Za vse radovedneže, ki bi si želeli o Zablodah postsocializma izvedeti nekaj več, smo posneli celoten pogovor z Vesno Vuk Godina, ki si ga lahko ogledate v spodnji video vsebini.

Tina Ožvald

kornelija-polsi-klik