Poletje v Celju 2015: program prireditev (video)

03. 06. 2015 09:54

poletje_v_celju_2015_1Še nekaj dni nas loči do začetka Poletja v Celju, knežjem mestu, projekta, s katerim Celjani bogatijo poletno kulturno dogajanje v mestu. Letos prinaša več kot sto različnih dogodkov, ki se bodo zvrstili na že znanih lokacijah po mestu. Osrednji program je pripravil Zavod Celeia Celje, projekt, katerega programsko vsebino intenzivno sooblikuje ljubiteljska kultura, je omogočila Mestna občina Celje.

Projekt Poletje v Celju, knežjem mestu se tudi letos osredotoča na raznoliko vsebinsko ponudbo, ki ji bodo lahko ciljne javnosti sledile na že dodobra prepoznavnih prireditvenih lokacijah v mestnem središču. Pri pripravi programa so na Zavodu Celeia Celje ob pomoči Programskega odbora sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno-umetniške dobrine približuje najširšim ciljnim javnostim.

V letošnjem letu v programsko shemo znova vključujejo celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so s svojimi projekti kandidirali na Javni poziv za izbiro kulturnih projektov, ki jih bo sofinancirala MOC v letu 2015 in so kot takšni dolžni enega izmed projektov brezplačno izvesti v okviru oživitve mestnega jedra in Celjskega gradu s poudarkom na vsebinski prioriteti projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2015.

Milena Čeko Pungartnik je novinarjem podrobneje predstavila letošnji program in dogajanje Poletja v Celju, knežjem mestu.
Milena Čeko Pungartnik je novinarjem podrobneje predstavila letošnji program in dogajanje Poletja v Celju, knežjem mestu.

Obnovljeno mestno jedro omogoča dva nova prireditvena prostora. Gre za prizorišči pred Mestnim kinom Metropol in na dvorišču Knežjega dvorca, ki bo namenjeno ljubiteljem klasične glasbe. Sicer pa se v sklopu prireditev Poletja v knežjem mestu obetajo številni koncerti različnih glasbenih zvrsti, gledališke predstave, plesni dogodki in vodeni ogledi mesta.

Vrhunec dogodkov bo tudi letos dvodnevna prireditev Dežela Celjska vabi, ki bo zadnji vikend v avgustu, ko bosta mestno jedro in Stari grad oživela v duhu srednjega veka.

Letošnji program bosta tudi letos oblikovala Zavod Bufeto (27. do 29. 6. 2015)  in Mednarodni festival uličnega gledališča Ano Desetnico (3. in 4. 7. 2015), s katerima v ospredje postavljajo  prvine pouličnega gledališča, cirkusa. V programsko ponudbo Ane Desetnice se je prvič uvrstila tudi celjska produkcija, ki nastaja v sodelovanju Gimnazije Celje -Center in Zavoda Celeia Celje ter pod mentorskim vodstvom Matevža Podbrežnika, šuglarja prve generacije in uličnega umetnika.

Pestro dogajanje pri vodnem stolpu:

Torek, 30. junij, ob 20.30, SVET V MESTU: VEČER SMEHA. Z nami bodo: Klemen Mauhler, Janez Trontelj in Štefan Šumanac-Šumi

Sreda, 1. julij, ob 20.30, SVET V MESTU: SVET V MESTU: VEČER SMEHA: Petdeset odtenkov njive, Boštjan Gorenc Pižama

Nedelja, 5. julij, ob 20.30, SVET V MESTU:koncert skupine Pliš z Muratom in Jurijem Zrnecem

Sobota, 18. julij, od 11.00, SVET V MESTU:koncert mladinski pihalni orkester Leicestershire Arts Youth Wind Orchestra

Sobota, 22. avgust, od 20.30, SVET V MESTU: koncert Anja Bukovec & PanArs sekstet

Dogodki na trgu pred Mestnim kinom Metropol:

Sreda, 24. junij, od 19.30, SVET V MESTU koncert skupine Same Babe

Četrtek, 16. julij, od 21.00, SVET V MESTU koncert Uroš Planinc Group

Sobota, 1. avgust, od 20.30, SVET V MESTU koncert Bio-Ditke

Sreda, 12. avgust, od 20.30, SVET V MESTU koncert skupine King Foo

Petek, 14. avgust, od 20.30, SVET V MESTU koncert skupine Billysi (Billy’s PrivateParking)

Sreda, 19. avgust, od 20.30 , SVET V MESTU koncert skupine Emšo Blues Band

Nedelja, 30. avgust, od 19.30 , SVET V MESTU koncert skupine Čedahuči

Dogodki na Knežjem dvorcu:

Torek, 7. julij, od 20.30 Julijan Kunej, tolkala

Torek, 21. julij, od 20.30 Zagrebški pihalni trio, Dario Golčić, oboa / Domagoj Pavlović, klarinet / Žarko Perišić, fagot

Nedelja, 26. julij, od 20.30, Marina Horak, klavir – Slovenci v Parizu – skladbe Jurija Mihevca, Lucijana Marije Škerjanca in Janeza Matičiča

Torek, 28. julij od 20.30, Marina Horak, klavir z gosti

Četrtek, 30. julij 2015 od 20.30, Marina Horak, klavir in komorne skupina Trio Joy, Trio Anima in Trio Amica.

poletje_v_celju_2015_3

Programska ponudba na Starem gradu Celje:

V letošnjem letu v goste prihajajo: Oliver Dragojević (13. 6. 2015 ob 21.00), Večer slovenske popevke z Darjo Švajger, Alenko Godec, Nuško Drašček in Ladom Leskovarjem (10. 7. 2015 ob 20.30), Josipa Lisac (24. 7. 2015 ob 20.30)  ter Klapa Intrade & Tomislav Bralić (21. 8. 2015 ob 20.30).

Obiskovalci si bodo lahko ogledali  tudi komediji: Mame (8. 7. 2015 ob 21.00) in ekskluzivno predpremiero monokomedije Od jamskega človeka do selfie butla s Perico Jerkovićem (18. 8. 2015 ob 21.00),  ki ju Zavod Celeia Celje organizira v sodelovanju s Siti teatrom BTC Ljubljana. V sodelovanju s Špas Teatrom Mengeš pa bodo na gradu gostili komedijo Ranka Babića Moška copata (6. 8. 2015 ob 21.00).

Vsi koncerti in predstave se bodo v primeru slabega vremena odvijali v Celjskem  domu, izjema je koncert Oliverja Dragojevića, ki bo v primeru slabega vremena v Dvorani Golovec v Celju. Pomembno: Tudi letos je v ceno vstopnice vključen brezplačni avtobusni prevoz na koncerte odhod avtobusa s stare avtobusne postaje (železniška postaja Celje).

Vrhunec bodo dogodki doživeli z dvodnevno srednjeveško prireditvijo  Dežela Celjska vabi zadnji vikend v mesecu avgustu (29. 8.  2015 od 15.00 ), ki jo bo  tudi letos možno obiskati  zgolj za ceno dnevnega vstopa na Stari grad Celje, ki bo v soboto vključeval tudi brezplačni prevoz z avtobusom na Stari grad Celje in nazaj.

Lanskoletni dobri odzivi so organizatorje usmerjali v nadaljevanje  dvodnevne prireditve Dežela celjska vabi (28. in 29. 8. 2015), ki jo bodo tudi letos izvedli na dveh lokacijah. Petkovo dogajanje se bo odvijalo v  mestnem  jedru, ki bo zaživelo v duhu srednjeveških glumačev, tržnične ponudbe in s srednjeveško kuliso vabilo k obisku sobotne prireditve na Starem gradu Celje, ki bo letos velik poudarek namenjala vsebinam za najmlajšo publiko.

Prav tako nadaljujejo s programom Žive zgodovine, ki ga sooblikujejo skupaj s Turističnim in kulturnim društvom Celje, Zavodom Svitar, trubadurjem Vladom Poredošom, člani KUD Vitezi Otoški, člani KD Gašperja Lambergerja ter Bojano Komplet s.p. Otroške sanje.

Po lanskoletni uspešni mednarodni masterclass produkcijski delavnici, se commedia dell’arte vrača v Celje. Mednarodni gledališki seminar bo pod mentorstvom Mattea Spiazzia in Riccarda Pippe med 6. in 18. julijem.

PROGRAMSKA PONUDBA POIMENOVANA CELJANI CELJANOM in SVET V MESTU

Z željo, da obiskovalce še posebej opozorimo na programsko ponudbo celjskih ljubiteljskih kulturnikov, smo njihove programe označili s sloganom Celjani Celjanom. Svet v mestu pa služi za poimenovanje programske ponudbe, ki v mesto prinaša gostovanja odličnih slovenskih glasbenih in gledaliških ustvarjalcev, katerih ustvarjalnost se navezuje na interpretacijo različnih žanrskih zvrsti.

Programsko ponudbo poletja bodo tudi letos dopolnili z zanimivimi in pestrimi ponudbami. Že 21. junija bodo pričeli z nedeljskimi vodenji z najboljšimi lokalnimi turističnimi vodniki (nedeljska vodenja bodo še 25. 7. in 23. 8.). Zbirno mesto bo na Krekovem trgu ob 20. uri.

Zavod Celeia Celje v okviru poletnih prireditev bo organiziral dogodke na Spominski hiši znamenite Celjanke  v sodelovanju s Kristijanom Koželjem in Vito Vybihal, Ljubiteljskim gledališčem Teharje in Muzejem novejše zgodovine Celje. 6. in 13. junija ter 22. avgusta bodo v povezavi s Free style klubom Celje izvajali demonstracije akrobacijskih veščin na trampolinu, umeščenem v mestno središče. S člani Društva Swing Vintage se bodo 6. junija, 11. julija in 22. avgusta vrteli v ritmu swinga. S plesnimi nagovori želijo v mestnem središču in delavnicami na Mestni plaži sooblikovati poletni utrip našega mesta in pokazati, da se lahko plesna kultura uspešno vpenja tudi v mestna središča.

V letošnjem letu razveseljuje dejstvo, da so se znotraj poletnih prireditev pojavili festivalski sklopi, ki so jih zasnovali v Celju delujoči ustvarjalci. DŽJEZZU – Mednarodnemu jazz festivalu Hiše kulture (11. do 13. 6. 2015), se letos pridružuje tudi Zavod FOKUS; ki je letos zasnoval Celje FOKUS, festival avtorske fotografije,  ki ga bo mesto gostilo v času od 10. do 18. 7. 2015. Konec avgusta pa se bo v Celju odvijal še festival RECI: DESIGN, ki ga organizira KUD 567 in ki povezuje dva tematska sklopa: recikliranje in oblikovanje ter predstavlja vrhunske izdelke, ki nastajajo s ponovno uporabo zavrženega materiala oz. recikliranja. Festival bo potekal od 26. do 28. 8. 2015.

poletje_v_celju_2015_4

Že 6. junija 2015, od 10. do 14. ure in od 18. do 24. ure, bo potekala prireditev DOBIMO SE V MESTU

Dobimo se v mestu  je krovno ime prireditve, povzeto po blagovni znamki Mestnega marketinga, s katerim ustvarjajo dinamiko nagovora in populariziramo prepoznavnost mestnega jedra. Z dogodkom želijo ljudi ozavestiti o pomenu vračanja v mestno jedro, ki z obnovljeno podobo omogoča uresničitev različnih prireditvenih nagovorov.

Sobotno dopoldne bo namenjeno družinam z otroki, ki bodo lahko uživali v raznoliki animacijski in delavnični ponudbi, razporejeni po mestnem središču,  ki jo bodo sooblikovale v Celju delujoče institucije: Jezikovna šola Helen Doron, Danijelov Levček, Poklicna gasilska enota Celje, Muzej novejše zgodovine Celje, KindyRoo, Vzajemna zavarovalnica, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Ministrstvo za obrambo – Uprava za obrambo Celje, Društvo Swing Vintage, Freestyle klub Celje, Nogometni klub Celje, Zavod Salesianum OE Pum Celje ter Klub KLUG. Program bo popestren tudi s plesno produkcijo v Celju delujočih plesnih šol: Plesnega foruma Celje, Baletno šolo Tamare Divjak, KUD-a Igen Celje ter gledališko predstavo  Škratovega lutkovnega gledališča Celje. Ta dan bo v mestu zaživelo tudi Podeželje v mestu, na prireditvi bodo sodelovali še člani Pevskega zbora Orfej Celje, Akademskega pevskega zbora Celje ter Celjskega evskega društva in člani KUD Šmartno v Rožni dolini ter člani KUD Bratov Dobrotinšek Škofja vas. Program bo na Trgu pred Mestnim kinom Metropol z odprtim odrom sooblikovala tudi Hiša kulture Celje.

Program prireditve Dobimo se v mestu (klik!)!

Uradno odprtje Poletja v Celju, knežjem mestu, bo na poletno muzejsko noč, 20. junija, ob 18. uri, pri Vodnem stolpu. Poletna muzejska noč se bo v Celju tudi to poletje dopolnjevala z vrsto koncerti na prostem in  tudi z odprtjem poletnih prireditev, v katere nas bo letos popeljal zanimiv koncertni program orkestra Akord, ki letos praznuje častitljivo sedemdeseto obletnico svojega delovanja.

Gostinske storitve na Mestni plaži bodo močno podprte s spremljevalnimi programi, katerih nagovori bodo usmerjeni predvsem v družine z otroki, prvič pa se na plažo umeščajo tudi vsebine prireditev  katerih izvajalci so prejemniki občinskih  sredstev. K obisku bodo skozi vse poletne mesece vabile raznolike delavnice za otroke; seveda prihajajo na plažo tudi lutkovne in gledališke predstave za najmlajše. Vsem obiskovalcem bodo vseskozi na voljo raznoliki prostočasni pripomočki, ki bodo omogočali igranje hokeja na travi, badmintona, balinanja, fuča …

Mestna občina Celje  je za realizacijo projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2015 v letošnjem letu namenila: 27.000,00 EUR. Sredstva vključujejo tako programski, infrastrukturni kot tudi  promocijski delež. Skupni stroški izvedbe Poletja v Celju, knežjem mestu so ocenjeni na 100.000,00 EUR. Razliko pokriva Zavod Celeia Celje iz lastnih sredstev.

Podrobnejše dogajanje in program prireditev sproti osvežujemo in dopolnjujemo, kar si lahko ogledate v našem koledarju dogodkov – stolpec desno.

Pred kamero smo povabili direktorico Zavoda Celeia Celje mag. Mileno Čeko Pungartnik, ki je na kratko predstavila letošnji program in nam zaupala nekatere podrobnosti. Prisluhnete ji lahko v spodnjem video posnetku.

eH

dzjezz2015-polsi-klik

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
180 queries in 1,777 seconds.