Policija zanikala izvajanje ukrepov zoper organizatorje sprejemov Tima Mastnaka in Glorie Kotnik


Po poročanju portala 24ur, naj bi zaradi domnevnega nespoštovanja epidemioloških ukrepov Generalna policijska uprava naložila PU Celje, da ugotovi, kdo je organiziral sprejema za dobitnika olimpijskih medalj, Glorie Kotnik in Tima Mastnaka.

Na policiji medtem zanikajo, da bi izvajali ukrepe zoper organizatorje sprejemov ob povratku slovenskih olimpijcev.

V Celju in Velenju je bilo te dni zelo veselo. Domov sta se namreč vrnila dobitnika srebrne in bronaste olimpijske medalje v deskanju, Tim Mastnak in Gloria Kotnik. Tako v Medlogu pri Celju kot v Velenju se je zbralo lepo število sorodnikov, prijateljev, sosedov in ostalih navijačev, ki so želeli pozdraviti svoja športna junaka.

Po poročanju portala 24ur je zato Generalna policijska uprava naložila Policijski upravi Celje, da preveri in ugotovi imena organizatorjev omenjenih shodov. Po trenutno veljavnem odloku namreč v Sloveniji še vedno ni dovoljeno zbiranje ljudi oz. je to dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Zbiranje je sicer dovoljeno tudi na organiziranih javnih shodih, katerih organizator je znan. Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT in zagotavljati medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Pogoja PCT, ki ga preverja organizator, ni treba izpolnjevati udeležencem, ki so mlajši od 12 let.

Pod drobnogledom policije vsi dogodki, zoper organizatorje v Celju in Velenju ne izvajajo ukrepe

Na GPU so za omenjeni portal potrdili, da so v času veljavnosti odloka pod drobnogledom tudi sprejemi športnikov, kakor tudi vsi ostali dogodki ne glede na organizatorja, pri čemer prvenstveno nadzirajo spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zanikali pa so, da bi v povezavi s sprejemi v Celju ali Velenju zoper organizatorje izvajali kakršnekoli ukrepe. “V zvezi z današnjimi objavami nekaterih medijev o domnevnih preiskavah sprejemov slovenskih olimpijcev sporočamo, da nikakor ne drži očitek, da bi policija izvajala ukrepe zoper organizatorje sprejemov športnikov. V policiji smo bili seznanjeni z željami po organiziranju javnih prireditev in drugih oblik druženja ob sprejemu olimpijskih športnikov. Pobudnike smo seznanili s trenutno veljavnimi ukrepi oz. omejitvami zbiranja, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja novega korona virusa. Ugotovili smo, da je v večini primerov šlo za spontano zbiranje ljudi, pri čemer tudi ni bilo ugotovljenih kršitev. Kot smo pojasnili, v policiji razumemo želje in pričakovanja vseh po zbiranju z našimi olimpijskimi junaki in izražanju čestitk ob njihovem povratku domov, zaradi česar smo tudi aktivno sodelovali s pobudniki tovrstnih prejemov in jih seznanjali s trenutnimi možnostmi za izvedbo sprejemov. Pobudniki so nasvete policije tudi upoštevali. Tudi v Policiji smo ponosni na slovenske športnike, ne nazadnje je kar nekaj športnikov zaposlenih v naših vrstah. Vsem še enkrat izrekamo čestitke,” so na GPU zapisali v sporočilu za javnost.