V Celje dve olimpijski medalji: Tim Mastnak olimpijski podprvak, Gloria Kotnik pa bronasta!


Današnje jutro je prineslo zgodovinski dan za Celje. Na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu sta namreč v razmahu nekaj minut v Celje odšli dve deskarski medalji. Celjan Tim Mastnak je postal olimpijski podprvak v paralelnem veleslalomu, v Celju živeča Velenjčanka pa je v isti disciplini osvojila bronasto medaljo!

Tim Mastnak je v kvalifikacijah zasedel četrto mesto, v osmini finala je ves čas vodil proti Nemcu Yannicku Angenendu in ga prehitel za slabe tri desetinke. Še bolje je nastopil v četrtfinalu, ko je zanesljivo vodil proti Poljaku Oskarju Kwiatkowskemu, ga prisilil v napako in se uvrstil v polfinale. V polfinalu je bil Celjan zopet suveren in izločil Rusa Vica Wilda. Tudi v finalu je Tim Mastnak odlično vozil, vseskozi vodil in bil tik pred osvojitvijo olimpijskega naslova, a je v zaključku naredil manjšo napako in naslova olimpijskega prvaka se je veselil Avstrijec Benjamin Karl. Tim Mastnak je postal olimpjski podprvak! Bronasto medaljo je osvojil Rus Vic Wild. Tim Mastnak v začetku letošnje sezone sicer nikakor ni našel prave forme, šele na zadnji  tekmi svetovnega pokala pred odhodom v Peking pa se je zavihtel na stopničke. Bil je drugi v avstrijskem Simonhöheju in napovedal vrhunsko uvrstitev tudi za Peking.

Polfinalna vožnja Tima Mastnaka (klik) in finalna vožnja Tima Mastnaka (klik).

Eno izmed večjih senzacij je pripravila Gloria Kotnik. Velenjčanka živeča v Celju, je v kvalifikacijah dosegla šele 14. čas, nato pa v osmini finala senczacionalno izločila Japonko Tsubaki Miki. Slovenka je bolje začela dvoboj, Japonka pa je nekje na polovici proge odstopila. Še ena drama se je zgodila v četrtfinalu, ko je šokirala naslednjo favoritinjo, Carolin Langenhorst in jo prehitela za 15 stotink sekunde. V polfinalu je nato izgubila proti Avstrijki Danieli Ulbing, v vožnji za tretje mesto pa zanesljivo premagala Nizozemko Michelle Dekker in osvojila bronasto medaljo! To ji je uspelo po nedavni vrnitvi na bele strmine, ko je zaradi materinstva za eno leto prekinila kariero. Poleg lepega materinskega obdobja je sicer v preteklosti šla tudi skozi težko obdobje izgorelosti, ko je bila njena nadaljnja kariera pod velikim vprašajem. Ob tem velja omeniti, da na prvem seznamu potnikov na olimpijske igre Glorie Kotnik sploh ni bilo, in je v olimpijsko odpravo bila dodana šele ob končnem seznamu potnikov, ki ga je potrdil OKS. Kotnik je mesto v ekipi dobila po odpovedi udeležbe avstrijske tekmovalke, ki se ni želela cepiti, kvoto enega dodatnega mesta pa je dobila Slovenija. Naslov olimpijske prvakinje je ubranila Čehinja Ester Ledecka, druga je bila Avstrijka Daniela Ulbing.

Vožnja Glorie Kotnik za brnasto olimpijsko medaljo (klik)

V kvalifikacijah je nastopil tudi celjski deskar Rok Marguč, ki pa je tekmovanje končal na 25. mestu. V boje na izpadanje se je uvrstil tudi Žan Košir, ki je v kvalifikacijah dosegel 11. izid, nato pa v osmini finala izgubil proti Italijanu Rolandu Fischnallerju.

Slovenija ima na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu že pet medalj.