Pomoč prebivalcem Zgornje Savinjske doline in Laškega


V luči nedavnih poplav je aktiven tudi Rdeči križ Slovenije s svojo centralo, kakor s svojimi območnimi organizacijami.

Iz Območnega združenja Rdečega križa Zgornja Savinjska dolina Mozirje so tako posredovali informacijo, da sta še vedno aktivna oba nastanitvena centra – v Športni dvorani Mozirje in v Osnovni šoli Rečica ob Savinji, kjer je nameščenih 200 ljudi, skoraj vsi tujci. Različne pristojne službe jim pomagajo urejati odhode domov, prostovoljke našega tamkajšnjega območnega združenja pa jim nudijo laično psihosocialno podporo, družabništvo, pomagajo razdeljevati hrano in po potrebi oskrbujejo z oblačili. OZ Zgornja Savinska dolina Mozirje je zagotovil najnujnejšo pomoč za Luče, ki je bila odpeljana s helikopterjem Slovenske vojske, prav tako so iz skladišča območnega združenja zagotovili higienske potrebščine in najnujnejšo pomoč za Ljubno in Luče. Prevzeli so jo pri Prostovoljnem gasilskem društvu Ljubno in jo dostavili na obe lokaciji.

Z Območnega združenja RKS Laško so sporočili, da je reka Savinja poplavila najmanj 120 stanovanjskih objektov. Prostovoljci so pomagali pri nujni evakuaciji 20 oseb, so pa veseli, da imajo pitno vodo in elektriko. Takoj, ko bodo razmere to dopuščale, jim bodo dostavili hrano, prostovoljci pa so pripravljeni tudi za nudenje laične psihosocialne podpore.

Ponedeljkov utrinek iz Laškega:

V Slovenijo je začela prihajati tudi mednarodna pomoč, tako iz sosednjih držav kot tudi iz drugih. Med drugim so najprej dostavili nekaj kamionov ustekleničene vode, kakor tudi živeža in oblačil.

Sredstva za pomoč pri sanaciji za prizadeto prebivalstvo še naprej zbirajo na TRR: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR, še bolj preprosto pa je poslati SMS UJMA5 ali UJMA10 na 1919, s čimer boste darovali 5. oz. 10 evrov.

Velikansko delo opravljajo tudi druge organizacije. Poleg enot Civilne zaščite in Slovenske vojske ter komunalnih podjetij je na terenu ogromno gasilcev, kakor tudi prostovoljcev. Še vedno pa bo dobrodošla vsaka dodatna pomoč!

Preberite tudi: Utrinki z včerajšnje pomoči na poplavljenih območjih Zgornje Savinjske doline, s Kozjanskega na pomoč tudi danes stotinja gasilcev