Ponovno se bomo lahko gibali med občinami. Predviden tudi datum odpiranja šol in vrtcev

29. 04. 2020 21:00

Vlada bo s četrtkom odpravila splošno omejitev gibanja na občine, je v nocojšnjem nagovoru povedal premier Janez Janša. Prepoved zbiranja ljudi ostaja.

Po seji vlade je spregovorila tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec in sporočila, da je postopno odpiranje vrtcev in šol zaenkrat predvideno za 18. maj. Najprej bodo odprli vrtce, v šolo bodo šli otroci prve triade v osnovnih šolah, vsi zaključni letniki v srednjih šolah ter učenci v šolah za otroke s posebnimi potrebami in tisti, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole.

Po dolgih tednih omejevanj gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja je prišlo do pomembnega obrata. Podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih s koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost.

Na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje je tako vlada danes sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni.

Tako se že z jutrišnjem dnem, torej s 30. aprilom 2020 odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke. O tem smo pisali tukaj.

Še vedno ostaja prepoved gibanja, dostopa in zadrževanja na javnem kraju, se pa v okviru izjem iz odloka dovoljuje gibanje:

  • skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin ali posameznikov,
  • skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na ali iz dela ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

Zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za COVID19.

Načrt postopnega sproščanja omejitev bo podrobneje predstavljen jutri.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
141 queries in 0,952 seconds.