Pred evropskimi volitvami: kdaj in kam na predčasno glasovanje in kako so Celjani volili pred petimi leti


Danes se začenja predčasno glasovanje na volitvah v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji v nedeljo, 9. junija. Predčasno je mogoče glasovati na Upravni enoti Celje do četrtka, 6. junija. Tako kot na dan volitev, bodo volišča odprta od 7. do 19. ure.

Hkrati bo mogoče glasovati tudi na treh posvetovalnih referendumih, ki jih je k dnevu evropskih volitev pridodala vlada.

V članku spominjamo, kako so Celjani in okoličani glasovali na evropskih volitvah pred petimi leti in kako “pridno” so se volitev sploh udeležili.

O čem na referendumih?

Na enem vlada sprašuje, ali ste za legalizacijo gojenja in posedovanja konoplje za osebno rabo ter dodatno vprašanje ali tudi v medicinske namene (uporaba konoplje v medicinske namene je pri nas sicer že dovoljena, ne pa pridelava in gojenje). Na drugem jo zanima legalizacija samomora s pomočjo, na tretjem pa podpora volivcev preferenčnemu glasu.

Ankete teden dni pred volitvami v Evropski parlament kažejo na 4 evroposlanske sedeže stranki SDS, 2 Gibanju Svoboda in po enega Vesni, SD-ju in NS-jui.

Na volitvah v Evropski parlament pred petimi leti smo Slovenci SDS-u in SLS-u (takrat na skupni listi) namenili 3 sedeže (2+1), Lista Marjana Šarca in Socialni demokrati sta dobili po 2, Nova Slovenija pa enega evropskega poslanca.

Pred petimi leti je Slovenija volila 8 evropskih poslancev, zdaj jih voli 9, saj je država po odhodu Velike Britanije pridobila en poslanski sedež.

Celjani na volitve podpovprečno, med okrajema volili precej različno

Volilna udeležba leta 2019 je bila na državni ravni nizka: na evropske volitve je prišlo zgolj 28,9 % volilnih upravičencev. V obeh celjskih okrajih je bila še nižja, podpovprečna. V okraju Celje I je volilo 25,7 % volilnih upravičencev, v okraju Celje II pa 27,1 %.

Okraj Celje I zajema: Svetina, Teharje, Štore, Ljubečna, Vojnik, Frankolovo, Strmec pri Vojniku, Šmartno v Rožni dolini, Škofja vas, Ostrožno, Hudinja, Lava, Dečkovo naselje, Dobrna pri Celju (sedež: Celje); j

Okraj Celje II zajema: Trnovlje pri Celju, Nova vas, Gaberje, Dolgo polje, Otok Slavko Šlander, Aljažev hrib, Center, Otok Savinja, Otok Karel Destovnik Kajuh, Pod gradom, Medlog

V okraju Celje I sta SDS in SLS dobila 29 % podporo, SD 17 %, LMŠ 14,2 %, NSi 8,1 %, DeSUS 6,2 %, Levica 5,6 % SNS 5,1 % itd.

V okraju Celje II sta SDS in SLS dobili 22 %, SD 21 %, LMŠ 16 %, Levica 8,1 %, DeSUS 6,3 %, NSi 6 %, SAB 5 %, SNS 6,7 % glasov.

Za primerjavo – na nacionalni ravni sta SDS in SLS dobili 26 % podporo, SD 18,7 %, LMŠ 15,4 %, NSi 11,1 %, Levica 6,3 %, DeSUS 5,7 %, SAB 4 %, SNS 4 % itd.

Celjani in okoličani so torej pred petimi leti v večji meri abstinirali evropske volitve kot Slovenci na splošno, njihovi glasovi pa so v okraju Celje I, ki pretežno zajema okolico mesta in bližnje kraje, šli bolj strankam desne sredine, v okraju Celje II, ki pretežno zajema samo mesto, pa strankam levo od sredine.