Predsednik vlade v nagovoru državljanov: prikličimo si pred oči državljane, ki so resno zboleli in spoštujmo ukrepe

18. 10. 2020 19:11

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru državljanov dejal, da se stanje pri nas in po svetu nevarno zaostruje. Potrebni bodo ukrepi, ki bodo v prvi vrsti varovali življenja, nato gospodarstvo, vse ostalo pa bo moralo nekaj časa počakati.

Od ponedeljka naprej je v Sloveniji razglašena epidemija.

Poudaril je, da je Slovenija po neposrednih posledicah drugega vala epidemije še vedno med relativno manj prizadetimi, vendar se stanje nevarno zaostruje. Zato smo prisiljeni sprejemati ukrepe za obvladovanje širjenja novega koronavirusa.

Po njegovih besedah so na Evropskem svetu dosegli soglasje o hierarhiji vrednot pri spopadanju z virusom.“Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati.”

Bolj bomo sposobni spoštovati to lestvico vrednot in ukrepe, ki iz nje izhajajo, prej se bomo lahko vrnili v normalno življenje, je dodal.

Evropske prioritete glede cepljenja

Prestavljene so tudi evropske prioritete glede cepljenja prebivalstva potem, ko bo cepivo na voljo.

V vladi verjamejo, da bo najkasneje spomladi učinkovito cepivo na voljo za vse. V Sloveniji bo cepljenje brezplačno. Najprej bo na vrsti zdravstveno osebje, nato najbolj ranljive skupine, zaposleni v kritični infrastrukturi in v dejavnostih, zaposleni na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati zadostne medsebojne razdalje in nato v najkrajšem možnem času vsi ostali.

“A do cepiva je pred nami še zahtevno hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh nas učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti,” je dodal Janša.

Janez Janša: “Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo tudi v tisto najtežje – v spremembo naših navad in spremembo našega načina življenja, za nekaj časa. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive, še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo te izzive.”

Z aplikacijo #OstaniZdrav lahko veliko naredimo

Po besedah predsednika vlade lahko  z naložitvijo in uporabo aplikacije #OstaniZdrav, še posebej če smo COVID pozitivni, veliko naredimo. Z vsemi močmi pa moramo podpreti naše zdravstvene delavce, negovalno osebje v domovih za starejše in drugih zavodih, zaposlene v kritični infrastrukturi in vseh tistih dejavnostih, ker se tudi v času pandemije ne morejo zaustaviti, ker je v njih odvisno od preživetje

Kot pravi Janša, smo se od pomladi  na podlagi izkušenj v zdravstvu organizacijsko bistveno okrepili, kadrovske kapacitete pa so žal še vedno omejene, ker se jih v kratkem času ne da podvojiti.

“V zgodovini človeštva so bila obdobja, ko je usoda mnogih ležala v rokah peščice. Pandemija pa nas je postavila pred večji in dvojni izziv: zdravje in življenja vseh nas so v rokah sodržavljanov, ki delajo v zdravstvu,” je nadaljeval. In dodal, da hkrati vemo, da bodo svoje poslanstvo lahko zmogli le, če jim bomo vsi pomagali z odgovornim obnašanjem, tako da hitrost širitve virusa ne bo presegla zmogljivosti našega zdravstva.

Pomislimo na bolne in ogrožene sodržavljane

Janša poudarja, da smo vsi utrujeni od dolgih mesecev spopada z virusom. “A prikličimo si pred oči naše sodržavljane, ki so resno zboleli in njihovo trpljenje. Predstavljajmo si zdravnike in medicinske sestre v dolgih dnevih in nočeh, izpostavljene nevarnosti okužb, v zaščitnih maskah in skafandrih. In vse to, čemur se moramo vsi drugi odpovedati, se bo prikazalo v drugačni luči,” meni.

Kot izpostavlja, smo s petim paketom zagotovili dodatna sredstva za plačila zdravstvenim delavcem, ki skrbijo za bolnike s COVID in prav tako dodatno plačilo za vse, ki bodo v ta namen premeščeni v drugo zdravstveno ustanovo.

V šestem paketu bo včada sproti odpravljala posledice hladnega vala epidemije. Zaradi učinkovitih ukrepov je Slovenija ena redkih držav, ki si je v času koronavirusa popravila bonitetno oceno in si izboljšala položaj na finančnih trgih. V proračunskem okviru EU in skladu za okrevanje in odpornost smo si zagotovili znatna sredstva za hitro okrevanje in rast v naslednjih letih.

Po Janševih besedah še nikoli prej v primerljivem obdobju Slovenija ni imela takšnih investicijskih priložnosti, kot jih ima v naslednjih treh letih. “Če bomo ohranili politično stabilnost in odpravili birokratsko navlako, lahko v rekordnem času zagotovimo občutno povečanje blaginje,#, pravi ter našteva  večje plače in pokojnine, trajnostni razvoj, inovacije, gradnjo novih bolnišnic in domov za starejše, manjkajočo infrastrukturo, krepitev pokojninskega sistema, bolje nagradimo dobro delo in gospodarjenje.

Premier Janša: Pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali. In spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bodo virusi in zaščitne maske le oddaljen spomin. Spet bodo nogometne in druge tekme z gledalci, kina in gledališča, potovanja in dopusti. Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu. Življenje ter nova izkušnja skupnega useha bodo nadoknadili izgubljeno.

Predsednik vlade se je na koncu zahvalil vsem in vsakemu posebej za vse, kar so že in še boste naredili za lastno varnost in zdravje, ter zavarovanje zdravja in življenj najšibkejših. “S tem boste omogočili, da bomo stali in obstali in da bo Slovenija šla naprej.”

Celoten nagovor predsednika vlade si lahko pogledate spodaj:

 

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 1,707 seconds.