Bolnišnica Celje se intenzivno pripravlja na sprejem večjega števila bolnikov. Okužba pri zaposleni

23. 03. 2020 12:38

Včeraj so v Splošni bolnišnici Celje sprejeli prvega bolnika, okuženega z novim koronavirusom. po UKC Ljubljana, UKC Maribor in Kliniki Golnik je tako postala četrta slovenska bolnišnica, ki zdravi z novim koronavirusom okuženega bolnika. “Celjska” bolnika ne potrebujeta intenzivne nege in sta stabilna.

V Splošni bolnišnici Celje so potrdili tudi, da imajo pri eni zdravstveni delavki potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Zaposlena se z novim koronavirusom ni okužila v bolnišnici ampak zunaj nje. Je v samoizolaciji, v bolnišnici pa so takoj uvedli vse postopke po predpisanem protokolu.

V celjski bolnišnici pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh povečalo število hospitaliziranih pacientov s COVID-19. Takrat bodo aktivirali ves kader.

Kot so nam sporočili iz Splošne bolnišnice Celje, so na povečanje bolnikov okuženih z novim koronavirusom pripravljeni. Tudi za primere, ki bodo potrebovali intenzivno nego. Za slednje imajo v celjski bolnišnici trenutno na voljo 25 respiratorjev (22 svojih in 3 najete) ter 3 prenosne respiratorje za potrebe nujne medicinske pomoči. Dodatno so v SB Celje v postopku nabave dodatnih respiratorjev. V tem tednu že pričakujejo dobavo 20 novih.

Trenutno imajo na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja za paciente z boleznijo COVID-19 pripravljenih 35 navadnih bolniških postelj. Intenzivne bolniške postelje za paciente s COVID-19 imamo pripravljene na Oddelku za intenzivno interno medicino. Na njem je 11 bolniških postelj za intenzivno terapijo.

Trenutno pripravljenih 35 postelj, ob poslabšanju situacije še dodatnih 100 postelj

Za primer potreb, ki bi presegale zgoraj opredeljene, imajo v bolnišnici že izdelan načrt reorganizacije in širitev kapacitet (na lokacijah, ki so povsem ločene od ostalih pacientov, ki se zdravijo v bolnišnici) za paciente s COVID-19. Po njem bi lahko zanje v celjski bolnišnici zagotovili skupno nekaj več kot 100 navadnih bolniških postelj in nekaj več kot 30 bolniških postelj za intenzivno terapijo. Vendar temu dodajajo, da število slednjih ni odvisno le od notranje reorganizacije bolnišnice, ampak tudi od dodatne medicinske opreme (respiratorji in ostala oprema), ki jo poskušajo zagotoviti.

Trenutno za COVID-19 aktivirana polovica kadra v zdravstveni negi

Trenutno je v Splošni bolnišnici Celje na delu približno polovica zaposlenih v zdravstveni negi. Pri zdravnikih je trenutna zasedba odvisna od posameznih specialnosti. Na kirurgiji, kjer je program močno omejen, je v službi približno polovica zdravnikov, internistov je približno 75 %, infektologi pa delajo v polni zasedbi.

Pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh povečalo število hospitaliziranih pacientov s COVID-19. “Takrat bomo kader, ki je danes doma, postopoma klicali nazaj na delo,” so povedali v celjski bolnišnici.
Bolnišnico Celje je danes obiskal tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek

Nujna medicinska pomoč v SB Celje poteka nemoteno

V dneh, ko so oči slovenske javnosti uprte predvsem v storitve, ki jih v zdravstvenih ustanovah opravljajo za obvladovanje okužb z novim koronavirusom in zdravljenje pacientov s COVID-19, želijo prebivalcem naše zdravstvene regije poslati še dve sporočili.

Tudi v teh dneh Splošna bolnišnica Celje zagotavlja vso nujno medicinsko pomoč osebam, ki jo potrebujejo. Svoje delo so organizirali tako, da so kar se da zmanjšali tveganje za prenose okužb. Zdravstvena obravnava je tako za vse varna. Vse paciente z nujnimi zdravstvenimi stanji zato pozivajo, da z obiskom Urgentnega centra Celje ne odlašajo in pravočasno poiščejo nujno medicinsko pomoč.

Hkrati pa so na drugi strani njihove telefonske linije in njihovi zaposleni obremenjeni s številnimi klici in vprašanji, kdaj bo konec epidemije, kdaj bodo prejeli nadomestne termine za odpadle operacije in preglede ter podobna vprašanja, na katera v tem času nimajo odgovorov. Zato vse, katerih zdravstvena obravnava je zaradi epidemije odpadla, prosijo, da počakajo na čas po epidemiji, ko bodo lahko izdelali načrt, kdaj in kako bodo lahko izvedli odpadle zdravstvene storitve.

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)

B.S., foto: G.K.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,351 seconds.