Razočaranje, žalost, jeza. To so razlogi, zaradi katerih celjska splošna zdravnica vrača koncesijo. Podpirate zdravnike?

22. 03. 2019 11:00
Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

Pred dnevi smo poročali, da je kolektiv družinskih zdravnikov Zdravstvenega doma Celje zagrozil s kolektivno odpovedjo, če pri odklanjanju vpisovanja novih bolnikov ne bodo upoštevani s strani Ministrstva za zdravje predpisani standardi in normativi. To za leto 2019 pomeni 1895 glavarinskih količnikov, oziroma 10 % manj kot je v celjskem ZD trenutno povprečje.

A prej kot znižati se zna povprečje še zvišati, saj je odpoved dala domska zdravnica, koncesijo pa s koncem meseca namerava vrniti tudi družinska zdravnica v zasebni praksi, dr. Katja Žerjav.

Žerjavova sicer s 1405 opredeljenimi pacienti, oziroma glavarinskim količnikom (ob opredeljenih pacientih se upošteva še njihova starost) dosega 80 odstotkov slovenskega povprečja. Vendar je, kot je pojasnila za nekatere medije, zaradi kakovostne obravnave bolnikov, zavračala dodatne paciente, zaradi česar ji je Zavod za zdravstveno zavarovanje grozil s kaznimi po 400 € na odklonitev vpisa novega pacienta.

“Zdravniki nismo delavci za tekočim trakom, bolniki pa niso predmeti, ki jih pakiramo v enake škatle”

Svojo odločitev, da vrne koncesijo za področje splošne in družinske medicine v Celju, je zdravnica Katja Žerjav, specialistka družinske medicine, ki koncesionarsko dejavnost opravlja na Gregorčičevi nasproti Reševalne postaje ZD Celje, obrazložila s sledečimi besedami, ki nad stanjem v zdravstvu izžarevajo razočaranje, žalost in morda tudi jezo.

Kot piše, v obstoječih razmerah svojega dela ne more opravljati po strokovnih standardih in normativih. Sistem namreč že dolgo ne deluje več, zdravstveni delavci pa ga umetno ohranjajo pri življenju.

Skupaj s specializacijo je študirala devet let, zdravstveni sistem pa ji onemogoča uporabljati svoje znanje; z veseljem je zdravnica in ne želi biti administratorka. Obenem opozarja, da zdravniki niso delavci za tekočim trakom, bolniki pa predmeti, ki jih pakirajo v enake škatle. A v trenutni situaciji se zdravniki pri svojem delu ne morejo svobodno odločati, kaj je za določenega bolnika najbolje.

Koncesijske pogodbe nadalje ne bo podpisala, ker želi ohraniti svoje zdravje in ne umreti pred slovenskim povprečjem, kot to velja za družinske zdravnice. Obenem pa niti ni plačana za to, kar naredi.

Predvsem pa želi v življenju ohraniti zdravje in srečo, saj brez tega ni ničesar ostalega. Iz teh razlogov, kot piše, 1.04.2019 ne bo podpisala nove pogodbe z ZZZS, stara ji poteče z 31.03.2019.

ANKETA: podpirate celjske zdravnike družinske medicine?

Ker nas o zahtevah celjskih zdravnikov in situaciji v javnem zdravstvu na splošno zanima tudi vaše mnenje, smo pripravili spodnjo anonimno anketo in vas vabimo k sodelovanju.

 

Create your own user feedback survey

Rezultati ankete bodo na Celje.info objavljeni predvidoma v prvem delu aprila

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 1,508 seconds.