Rešujemo skupaj – Modra luč v Celju: velika vaja celjskih služb za zaščito, reševanje in pomoč (foto)


V petek in soboto je v Celju potekala velika vaja enot in služb sistema Zaščite in Reševanja, oziroma obsežno dvodnevno usposabljanje intervencijskih služb, ki delujejo v Celju – Enote za Splošno nujno medicinsko pomoč Splošne bolnišnice Celje, Poklicne gasilske enote Celje, Prostovoljnih gasilskih društev celjske zveze in Policijske uprave Celje.

Ne gre samo za usposabljanje, temveč da ima tudi javnost priložnost bolje spoznati njihovo delo. Službam za zaščito, reševanje in pomoč se namreč na intervencijah dogaja, da radovedneži gledajo, snemajo, posnetke delijo med prijatelje, kar pa med dejansko intervencijo iz vrste razlogov ni primerno početje. Tu gre za varnostne zadržke in tudi varstvo osebnih podatkov.

Vaje kot je Modra luč v Celju pa je primeren prostor tudi za javnost da na licu mesta spozna postopke zaščite in reševanja ob scenarijih nesreč, s kakršnimi se v realnosti srečujejo reševalne enote.

V petek so prikazali ukrepanje ob štirih različnih scenarijih. Najprej so v prostorih Poklicne gasilske enote Celje prikazali postopke nasilnega vstopa v stanovanje in obvladanje nasilnega posameznika, oboroženega z nožem, ki je grozil s samomorom. Na ogled so bili postopki gasilcev, vloga policistov pri tovrstnih posredovanjih in oskrba poškodovancev s strani reševalcev NMP.

Vir foto: FB profil Splošne bolnišnice Celje

Na drugi delovni točki je bila simulirana gozdarska nesreča s težko poškodovanim gozdarjem na težko dostopnem terenu. Reševanju se je med drugim pridružil tudi vojaški helikopter.

Vir foto: FB profil Splošne bolnišnice Celje
Vir foto: FB profil Splošne bolnišnice Celje

Tretja delovna točka na Špici pri Celju je bila namenjena prikazu postopkov ob reševanju na vodi, oskrba poškodovanca in prenos poškodovanca do reševalnega vozila s pomočjo vrvne tehnike.

Vir foto: FB profil Splošne bolnišnice Celje

Zadnja delovna točka je potekala pri plezališču na Starem gradu. Prikazani so bili postopki pri reševanju iz globine s pristopom do poškodovanca, oskrbo poškodovanca, dvigom poškodovanca iz globine ter prenos do reševalnega vozila

SOBOTA: množična nesreča

Peti scenarij množične nesreče so izvedli v soboto dopoldne na območju Celjskega sejma. Prikazali so postopke gašenja in reševanja ob požaru pri prometni nesreči, postopkov tehničnega reševanja, postopkov reševanja ob nesreči z nevarno snovjo, in ukrepanje v primeru večjega števila poškodovanih, to je preko trideset ljudi, ki potrebuje medicinsko oskrbo. Slednje so simulirali dijaki Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje.

Vir foto: FB profil PGE Celje
Vir foto: FB profil Splošne bolnišnice Celje, Gregor Katič

 

Sodelijoči na vaji množične nesreče (vir foto: FB profil PGD Celje – Gaberje, Maruša Smodej)
Zbrane na vaji so nagovorili pobudnik usposabljanja in direktor Splošne bolnišnice Celje, dr. Dragan Kovačić, minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, direktor poveljnik PGE Celje, Boris Žnidarko, župan Mestne občine Celje, Matija Kovač, in poslanka Janja Sluga.
Sodelujoči reševalci Nujne medicinske pomoči Splošne bolnišnice Celje (vir foto: FB profil Splošne bolnišnice Celje)

 

Vaji ob bok so v Poklicni gasilski enoti Celje zapisali, da z združevanjem strokovnega znanja policistov, poklicnih gasilcev in reševalcev ustvarjajo celovitejši sistem posredovanja na nujnih primerih v Mestni občini Celje in širši okolici.