Rožnati oktober – svetovni mesec boja proti raku dojk obeležili tudi v celjski knjižnici


predavanje_rak_dojk_1Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. V mesecu oktobru po številnih državah sveta tečejo različne akcije osveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter nenazadnje podpora vsem tistim, ki se jih je bolezen že dotaknila. 

Tatjana Škornik Tovornik
Tatjana Škornik Tovornik

Akcijo osveščanja so člani Društva za boj proti raku dojke v sredo, 8. oktobra, pripravili tudi v čitalnici Osrednje knjižnice Celje. Peščico obiskovalcev je uvodoma pozdravila Tatjana Škornik Tovornik (Zavod za zdravstveno varstvo Celje) in podrobneje predstavila približno 100-člansko društvo, ki deluje že od leta 2002. Primarno poslanstvo društva je seveda osveščanje ljudi, njihova aktivnost pa se poveča v mesecu oktobru, t.i. rožnatem mesecu, ki je mesec boja proti raku dojke. Slednji je najpogostejša oblika raka pri ženskah.

Olga Nezman
Olga Nezman

Predavanje je nadaljevala upokojena višja medicinske sestra in članica omenjenega društva Olga Nezman. Izpostavila je številne indikatorje, na katere morajo biti tako ženke kot moški pozorni. Ob tem je zaskrbljujoč podatek, da rak na dojki že nekaj let ni “domena” le žensk, ampak, tako Olga Nezman, obolevajo za to boleznijo tudi moški. Je pa rak dojk najpogostejša oblika te bolezni pri ženskah, temu sledi rak na debelem črevesu in danki, kožni rak, maligni melanom, rak na pljučih in sapnici ter na materničnem telesu. Pri moških je najpogostejši rak na prostati, sledi rak debelega črevesa in danke, pljuč in sapnice, kože, želodca in ledvic.

Predavateljica je poleg številnih napotkov in pojasnitev izpostavila tudi dejstvo, da je pri zgodnjem odkrivanju raka na dojki ključnega pomena samopregled dojk. S slednjim je za razliko od drugih oblik raka, na drugih organih, mogoče pravočasno ukrepati in odkriti morebitno bolezen zelo zgodaj, pravočasno. Ob tem je Nezmanova opozorila, da vsaka sprememba dojk ne pomeni raka in da je v primeru, če se opazi sprememba, potrebno najprej obiskati zdravnika, ki na podlagi preiskav poda diagnozo.

predavanje_rak_dojk_3

Ob koncu tega zanimivega predavanja, ki je žal privabilo le peščico ljudi, ki pa so z zanimanjem prisluhnili predavateljici, so se lahko obiskovalke in obiskovalci na učnih modelih seznanili s pravilnim samopregledom dojk.

Za zaključek lahko izpostavimo, da je rak dojk danes visoko ozdravljiv, če je le odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti nadvse pomembno zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.