Sanaciji pohodne strehe ob kavarni celjske knjižnice ni videti konca

08. 05. 2018 06:00
knjiznica-celje-foto-br
Tako trenutno izgleda pogled na nekoč eno izmed najbolj priljubljenih točk v Celju.

Sanacija pohodne strehe nad otroškim oddelkom Osrednje knjižnice Celje, ki je zaradi kavarne in otroških igral zadnja leta veljala za eno izmed najbolj priljubljenih točk Celjanov, bi morala biti končana že lani decembra.

Toda zaradi naknadno ugotovljenih dodatnih napak na strehi se bo sanacija zavlekla najmanj do druge polovice šolskih poletnih počitnic.

Občina v sporočilu za javnost, ki ga objavljamo spodaj, podaja poročilo o strošku in poteku sanacije.

Potem, ko je Mestna občina Celje pred osmimi leti zaključila obnovo Osrednje knjižnice Celje, so se kmalu po odprtju pojavile težave s puščanjem pohodne strehe ob knjižnični kavarni nad otroško knjižnico Miško Knjižko. Ob vsakem večjem nalivu je namreč voda zatekala v otroški oddelek, zato so v knjižnici v vseh teh letih skušali odpraviti to težavo.

Na koncu so zamakanje omilili tako, da so iz pohodne strehe odstranili naravno travo z namakalnim sistemom ter namesto te tam položili umetno travo, na katero pa so nato postavili še otroška igrala, ki so hitro postala priljubljena točka mladih družin. Ta ukrep je omilil težave z zamakanjem, a so igrala in umetna trava zmotila Zavod za varstvo kulturne dediščine, zato je bilo potrebno oboje umakniti s površine, kar je povzročilo nemalo ogorčenja med občani. Sočasno z odstranitvijo pa se je lani septembra začela tudi sanacija pohodne strehe, ki naj bi po osmih letih dokončno rešila problem zamakanja.

Ob začetku sanacije so na Mestni občini Celje zagotovili, da se bodo priljubljena otroška igrala vrnila pred knjižnico ter, da bo sanacija pohodne strehe dokončana nekje do začetka lanskega decembra. Toda izkazalo se je, da je rešitev za sanacijo kompleksnejša, kot se je zdelo najprej, zato je danes pred knjižnico še vedno ograjeno gradbišče. Po novem naj bi se sanacija končala julija. Vsaj do takrat pa ne bo ne otroških igral, ne miru pred hrupnimi gradbenimi stroji, ki so zavzeli to v zadnjih letih eno izmed najbolj priljubljenih točk v Celju.

Danes so iz mestne občine Celje podali tudi sporočilo za javnost glede sanacije pohodne strehe. Spodaj ga objavljamo v celoti:

Sanacijska dela pri Osrednji knjižnici Celje potekajo po načrtih. Dokončanje vseh del na strehi otroškega oddelka knjižnice in pohodne ploščadi, ki so odvisna od vremenskih razmer, bodo predvidoma zaključena v mesecu juliju.

Mestna občina Celje si s projektantom sanacijskih del pri Osrednji knjižnici Celje, podjetjem Stvar projektiranje, d.o.o., prizadeva za čimprejšnjo dokončanje del in s tem ureditev funkcionalnih površin v neposredni bližini knjižnice. Zunanja ureditev bo poleg namestitve širših kanalet za odvajanje meteornih voda obsegala še zasaditev pokrivnih rastlin, okoli pa bodo postavljene nove kamnite klopi. Na delu površine, kjer je bila prej umetna trava, bomo vgradili Playtop igralno podlago, ki je blažilna gumirana varovalna podlaga za otroška igrišča. Njena prednost je čista brezšivna površina in preprosto vzdrževanje, površina je večfunkcijska ter s svojo blažilno plastjo varna in prijetna za igro. Novo zunanjo ureditev je Mestna občina Celje uskladila z Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Celje, s projektantom in Osrednjo knjižnico Celje, ki je bila ves čas vključena v pogovore o sanaciji strehe in ureditvi zunanjih površin.

Da bi preprečili nadaljnje zatekanje, bo položena nova hidro – in toplotna izolacija, naklonski in drenažni beton ter finalni tlak v kamnu. Skupni strošek izvedbe ureditve novih zunanjih površin in sanacije bo znašal okoli 171.000 EUR. Postopoma bomo za obiskovalce odpirali urejene površine in predvidoma v mesecu juliju končali z deli.

Na poziv Mestne občine Celje sta se izvajalca Remont, d.d. in Gradia, d.o.o. v garancijski dobi ves čas odzivala in sproti sanirala napake na svoje stroške. Projektant Stvar projektiranje, d.o.o. pri sanaciji tvorno sodeluje z izvajalcema, Mestno občino Celje, Zavodom za varstvo kulturne dediščine in Osrednjo knjižnico Celje.

foto: B.R.

magnifico-celje-polsi-klik

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 2,655 seconds.