Savinja ni dosegla ravni izpred tedna dni, že upada


Ob sinočnjem in današnjem deževju je znova začel naraščati vodostaj Savinje. V prvih jutranjih urah je narasel za skoraj dva metra in je ob 8. uri znašal 378 cm, uro kasneje pa že 385 cm. Običajen vodostaj Savinje na merilnem mestu Celje II brv je 190 cm.

Glede na podatke ob 13h Savinja v Celju več ne narašča, saj se je vodostaj umiril na 380 cm, pretok pa na 404 m3/s.

Sveža vremenska napoved je optimistična, saj vremenoslovci ARSO napovedujejo, da bodo danes še občasne padavine, lahko bo zagrmelo. Jutri bo večinoma suho, v noči na nedeljo pa bo znova deževalo.

Vir ARSO

Ob deževju pred tednom dni je najvišji vodostaj Savinje dosegel 448 cm. Ob poletnih poplavah je najvišji vodostaj Savinja v Celju dosegla 4. avgusta s 700 cm.

Pretok Savinje je ob 9h znašal 412 m3/s in se umirja. Včeraj je bil vodostaj pod 100m3/s.

ARSO v jutranjem poročilu navaja, da bodo danes in jutri reke v vzhodni in jugovzhodni sloveniji naraščale. V soboto bo večina rek prehodno upadala, v nedeljo pa bodo predvsem v zahodni polovici države reke ponovno narasle.

Za porečje Savinje je razglešen rumeni alarm, kar pomeni, da so možna razlivanja z lokalno omejenimi težavami.

Uporabniki Facebook strani Promet za Štajersko poročajo, da je pričelo zalivati podvoz Skalna klet, prav tako se voda nabira tudi v podvozu pri Pivovarni Laško.

Pred dežjem smo se sprehodili ob obrežju Savinje in opazili nekaj neočiščenih naplavin (spodnje fotografije). Pred nepočiščenimi nanosi materiala so nas v preteklih dneh namreč opozorili bralci. Za čiščenje naplavin v reki Savinji je sicer zadolženo podjetje Nivo.

Foto: Simon Valant
Foto: Simon Valant