SBC povečuje program nenujnih storitev, novosti pri sporočanju terminov pacientom

06. 05. 2020 11:47

Splošna bolnišnica Celje bo v teh dneh ponovno delno reorganizirala svoje delo in dejavnost, saj se je število pacientov s COVID19, ki so obravnavani, zmanjšalo do te mere, da so Oddelek za intenzivno interno medicino, ki je bil namenjen zdravljenju kritično bolnih s COVID19 zaprli oz. spet namenili za oskrbo ne-COVID19 pacientov. Podobno reorganizacijo nameravajo, če bo to možno z epidemiološkega stališča, izvesti tudi na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja in na koncu še v Urgentnem centru Celje.

sbc_vstopno_mesto_2020_majPostopno na način dela, ki je bil pred razglasitvijo epidemije prehaja tudi večina ostalih bolnišničnih oddelkov. Konec aprila so postopoma začeli večati program nenujnih specialistično ambulantnih in diagnostičnih zdravstvenih storitev. V zadnjih dneh tako specialistične ambulante že dosegajo približno 85 % rednega programa, radiologija približno 80 % rednega programa (MR program v višini 70 %), urgentne zdravstvene storitve pa v višini 80% prejšnjega obsega dela, pri čemer je od tega cca 20 % obravnav v COVID19 delu.

Večina ambulantnih specialističnih storitev se izvaja, izjema so le nekateri dermatološki in okulistični pregledi, ki se izvajajo v omejenem obsegu in kardiologija, ki znova začenja z delom ambulant v teh dneh.

Na operativnem področju izvajajo približno 70 % rednega programa, z delom začenjajo vse stroke, v prihodnjih dneh z določenimi vrstami operativnih posegov tudi maksilofacialna in oralna kirurgija ter ORL. Postopoma bodo začeli povečevati tudi program invazivne srčne diagnostike.

sbc_razkuzujte_roke_2020_majNa vsa področja delovanja bolnišnice imajo vpliv vsi varnostni ukrepi, s katerimi poskušajo na najmanjšo možno mero zmanjšati tveganje za prenos COVID19 okužbe v bolnišnici. Tako še vedno ostaja omejeno število vhodov v bolnišnico. V bolnišnici morajo pacienti in njihovi morebitni spremljevalci nositi zaščitno masko, ob vstopu si morajo razkužiti roke, v čakalnicah pa spoštovati poldrugi meter medsebojne razdalje (označeni sedeži v čakalnicah).

V prihodnjih dneh bodo nekoliko spremenili tudi način obveščanja pacientov o terminu nenujne obravnave v bolnišnici. Pacientov ne bodo več po telefonu klicali dan pred obravnavo, ampak bodo pacienti prejeli pisno vabilo z datumom in terminom obravnave po pošti. Skupaj z vabilom bodo prejeli tudi anketni vprašalnik z vprašanji o znakih, ki bi lahko kazali na okužbo z novim koronavirusom pri njih ali svojcih, s katerimi živijo v skupnem gospodinjstvu. Vprašalnik bodo morali izpolniti dan pred napovedanim terminom zdravstvene obravnave in resničnost svojih odgovorov potrditi s podpisom vprašalnika. Vstop v bolnišnico in zdravstvena obravnava sta mogoči le v primeru, da so vsi odgovori na vprašalniku negativni. V primeru enega pozitivnega odgovora, bodo pacienti poklicali ambulanto, v kateri bi bili obravnavani, in sporočili, da je potrebna preložitev obravnave. Nov termin bodo prejeli v roku 7 ali 14 dni. Pacienti, ki ob prihodu s seboj ne bodo imeli izpolnjenega anketnega vprašalnika, v bolnišnico ne bodo mogli vstopiti.

Ob vstopu v bolnišnico bo izpolnjeni anketni vprašalnik preverila triažna sestra in s svojim podpisom potrdila navedeno, prav tako bo ob sprejemu v ambulanto zdravstveno stanje glede akutne okužbe dihal pregledal in potrdil še zdravnik. Tako potrjen anketni vprašalnik bo postal del pacientove medicinske dokumentacije.

Vstop pacientov v bolnišnico bo še naprej potekal preko triaže, ki jo izvaja medicinsko osebje na vhodu št. 1 ter na vhodih:

·         št. 9 (ginekološke in neonatalna ambulanta),

·         št. 14 (otroške ambulante),

·         št. 12 (očesne ambulante),

in sicer ne prej kot 15 minut pred predvidenim terminom obravnave.

Še naprej velja opozorilo po navajanju vseh potrebnih in resničnih podatkov v zvezi z zdravstvenim stanjem pacienta. Zamolčanje ali navajanje neresničnih podatkov je namreč lahko nevarno za ostale paciente in zdravstvene delavce.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
179 queries in 2,006 seconds.