Še zadnje dejanje Gasilske olimpijade v Celju, ki je nesrečno sovpadala z obsežnimi požari na Krasu

23. 07. 2022 08:43

Danes zvečer se bo z zadnjimi tekmovanji in zaključno slovesnostjo na nogometnem stadionu Z’dežele v Celju končala gasilska olimpijada, na kateri je tekmovalo več kot 2600 udeležencev iz 20 držav.

Čas izvedbe Gasilske olimpijade je žal nesrečno sovpadel z obsežnimi požari na Krasu, ki so tako iz objektivnih razlogov nekoliko zasenčili dogajanje v Celju. Kljub temu olimpijada prinaša pomembno sporočilo o pomenu gasilskega usposabljanja in treniranja veščin, v katerih se gasilci pomerijo na tem velikem tekmovanju.

Celje je živelo z olimpijado, ki je pomembno prispevala k turistični promociji in še večji prepoznavnosti našega mesta in verjamemo, da bodo ti učinki vidni v bližnji prihodnosti.

Mesto Celje je vse dni živelo za gasilstvo, tako na tekmovališčih kot v mestu, kjer je vsak dan potekal pester program. Na voljo so bili številni gasilski dogodki, animacije za otroke, predstavitve in seveda koncerti. »Z odzivom obiskovalcev, tako domačih kot tujih, smo zelo zadovoljni, saj je mesto z gasilsko olimpijado živelo praktično cel teden  Dober odziv smo dobili tudi od nastopajočih. Skupaj smo v mestnem središču pripravili približno 40 različnih dogodkov. Mestni ponudniki so bili o dogodku dobro seznanjeni in tako so se pripravili na gasilsko olimpijado. Tudi z njihovo pomočjo je mesto dobili res živahen utrip,« ocenjujejo na Zavodu Celeia Celje

»Vsem akreditiranim osebam je bil omogočen prost vstop na Stari grad Celje, kamor so predvsem tujci radi zahajali. Opaziti je bilo mogoče več skupin tekmovalcev in obiskovalcev, ki so bili nad ponudbo gradu navdušeni, kar so povedali tako informatorjem in delili tudi z javnostjo na družbenih omrežjih,« z zadovoljstvom ugotavljajo na Mestni občini Celje.

Na gradu je v času gasilske olimpijade potekal program srednjeveške Žive zgodovine, ki se je izkazala kot odlična popestritev, saj so bili obiskovalci navdušeni nad spoznavanjem zgodovine Celja še na ta način.

Celje se je še enkrat izkazalo kot odličen gostitelj največjih dogodkov

»Menimo, da se je Celje izkazalo kot odličen gostitelj, o čemer pričajo izjave tako turistov in obiskovalcev, kot tekmovalcev in vodstva Gasilske zveze Slovenije (GZS). Verjamemo, da se bodo mnogi še vrnili v Celje in razširili dober glas kot o lepem in turistično zanimivem srednjeevropskem mestu«, je še poudarila mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Zavod Celeia Celje je v času olimpijade skrbel tudi za stik s ponudniki nastanitev v Celju in okolici, kar je bil prav tako velik zalogaj, ki pa so ga na koncu uspešno izpeljali.

»Pravi promocijski in turistični učinki olimpijade se bodo pokazali v prihodnosti, zagotovo pa je mogoče že zdaj trditi, da je gasilska olimpijada v knežjem mestu zelo razgibala življenjski utrip, ob bogatem glasbenem in spremljevalnem programu je bilo v mestnem jedru veliko obiskovalcev, hoteli in gostinski lokali so bili polni, gostje so z zanimanjem obiskovali mestne znamenitosti. Vse to dokazuje, da je vredno in smiselno pripravljati kakovostne in zanimive projekte, ki pritegnejo v mesto tako veliko obiskovalcev in naletijo na veliko medijsko pozornost,« ugotavljajo na Mestni občini Celje.

Dogodek nesrečno sovpadal z obsežnimi požari na Krasu

Največji gasilski dogodek so žal zasenčili obsežni požari, ki te dni divjajo na Krasu. Območju te dni pomaga cela Slovenija in se jim zagotavlja vse (od človeške do tehnične pomoči) po čemer se na območju izkaže potreba.

»Nesrečno naključje, da je v času olimpijade prišlo do največjih požarov v zgodovini samostojne Slovenije je morda po krivici okrnilo podobo tega velikega dogodka, enega največjih, ki smo ga kdaj organizirali v našem mestu. A gasilska olimpijada ob veliki naravni nesreči na Krasu kaže tudi na pomen gasilstva  ter dobre pripravljenosti in usposobljenosti gasilcev, da učinkovito ukrepajo ob takšnih izrednih dogodkih. Te pomembne veščine gasilci preizkušajo na olimpijadi, znanje pa dokazujejo ob intervencijah.  Kako dobro je, da je v Sloveniji prostovoljno gasilstvo tako množično, sodobno opremljeno in odlično organizirano. Kljub »gasilskemu prazniku«, kar Gasilska olimpijada Celje 2022 zagotovo je, so lahko nemoteno zagotavljali potrebno število operativnih gasilcev za gašenje požarov na Krasu,« je povedal župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Dodal je, da je sicer Celje še enkrat več dokazalo, da lahko s svojimi prizadevnimi prebivalci in odlično infrastrukturo uspešno pripravi in izvede največje in organizacijsko najbolj zahtevne dogodke. »Veseli me, da so gostje iz tujine in Slovenije navdušeni nad našim mestom, njegovimi znamenitostmi in da je v Celju v teh dneh tako razgiban utrip ob skrbno pripravljenem spremljajočem programu. Verjamem, da bo ta velik dogodek tudi veter v jadra za naš turizem in da bo še bolj prispeval k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru,« je zaključil Šrot.

Nesrečno sovpadanje dogodkov na Krasu in Gasilske olimpijade je pokomentiral tudi predsednik Gasilske zveze Celje Sašo Farčnik. »V času gasilske olimpijade je na žalost na Krasu prišlo do obsežnih požarov, na to ne moremo vplivati. Tam se bojuje veliko naših kolegov, ki so odšli na pomoč tudi z olimpijade in ki usmerjajo vso svojo moč in znanje, da požar ukrotijo. Celjski prostovoljni gasilci zaenkrat še nismo bili vključeni v intervencijske enote,  smo pa v stalni pripravljenosti, da gremo na pomoč. Menim, da zaradi neljubega dogajanja na Krasu olimpijada ni manj odmevna. Gre namreč za res velik dogodek, ki je vzbudil veliko pozornost, kar dokazujejo tudi objave v medijih,« je pojasnil.

Farčnik je spregovoril tudi o odlični organizaciji tekmovanja. »Organizacija in izvedba gasilske olimpijade v Celju je bila na zelo visoki ravni. Slovenska in mednarodna gasilska zveza sta bili s pripravo tekmovališč in programom spremljajočih prireditev zelo zadovoljni. Olimpijada je zagotovo prinesla nekatere nova spoznanja in izkušnje za našo gasilsko zvezo in gasilstvo v Mestni občini Celje, ki je sicer že zdaj zelo razvito, verjamem pa, da so gasilci iz tujine lahko pridobili tudi kakšno dobro izkušnjo od celjskih gasilcev.«

Prenos zaključne slovesnosti tudi preko spleta

Gasilska olimpijada se bo danes končala z zaključno slovesnostjo. Zadnje dejanje pa bo nedeljski zaključni gasilski zajtrk na celjskem sejmišču. Zaključno prireditev, ki se bo pričela ob 19.30 uri na stadionu Z’dežele, si lahko ogledate tudi v živo preko spletnega prenosa spodaj. Prenos bo na voljo tudi na uradnem Facebook profilu CTIF 2022 – tukaj.

R.G., B.S., foto: MOC

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 3,032 seconds.