Zakaj gasilci tekmujejo na Gasilski olimpijadi v Celju, namesto da bi šli na pomoč na Kras?


Na Krasu še vedno divja velik požar v naravi, ki ogroža tudi tamkajšnje vasi. Z njim se že nekaj dni bori več sto gasilcev, vojakov, policistov, domačinov in drugih. Včeraj so na pomoč Krasu odšli tudi gasilci s Celjskega.

Razmere na Krasu, kjer divja največji naravni požar v zgodovini samostojne Slovenije, so še naprej kritične. V obvladovanje velikega požara, ki je zajelo območje se je vključila praktično celotna Slovenija. Na požarišče so odšli tudi gasilci nekaterih gasilskih zvez s Celjskega, med njimi zaenkrat gasilci GZ Žalec, GZ Laško, GZ Šentjur in GZ Šmarje pri Jelšah.

Gasilci na olimpijadi v Celju, na Krasu pa gori

Ker so se v javnosti zadnje dni pojavili tudi očitki, da medtem, ko se na Krasu krčevito borijo s požarom, številni gasilci tekmujejo na Gasilski olimpijadi v Celju, ki se je uradno odprla včeraj, smo se za odgovore obrnili na Gasilsko zvezo Celje.

Predsednik GZ Celje Sašo Farčnik je prepričan, da očitki niso na mestu. Kot je povedal, je bil aktiviran državni načrt ter izkazane potrebe po gasilcih. “Zaenkrat so bile vse potrebe po gasilcih in tehniki zagotovljene,” pravi Farčnik in dodaja, da je po drugi strani Gasilska olimpijada največji gasilski dogodek, za katerega je potrebno veliko organizacijskih naporov, zato bi bilo o prekinitvi tekmovanja, glede na to, da se Krasu zagotavlja vsa pomoč, ki jo potrebujejo, nesmiselna. Kot je še dejal, GZ Celje svojega članstva zaenkrat še ni dala na poziv, v kolikor pa bo potrebno, pa bodo zagotovili tehniko in člane ter jih poslali na požarišča na Krasu. So pa na območje danes že odšli gasilci nekaterih društev s Celjskega, ki delujejo pod okriljem GZ Žalec, GZ Laško, GZ Šentjur in GZ Šmarje pri Jelšah. Iz Celja pa je na Kras že prej odšla tudi Poklicna gasilska enota Celje.

Na Kras so na pomoč odšli tudi gasilci s Celjskega:B.S.