Škofijska karitas Celje sprejela 43 beguncev iz Ukrajine


Včeraj je v Slovenijo varno prispel avtobus s 43 ukrajinskimi begunci. Pobudnik akcije, h kateri so pristopili tudi pri Škofijski karitas Celje, je fotograf STA in edini Kolumbov vitez v Sloveniji Tamino Petelinšek. Gre za verjetno prvi organizirani prevoz beguncev iz Lvova.

Že takoj, ko se je v Ukrajini začela vojna, so Kolumbovi vitezi Tamina Petelinška poslali na Poljsko, da bi fotografiral, kako humanitarna pomoč pride do končnega uporabnika. S kolegom snemalcem sta se po nekaj dneh odločila, da gresta s svojim avtomobilom mimo vseh nadzornih točk ter z vodičem v Lvov, v tamkajšnje katoliško bogoslovno semenišče, v katerem so nastanjeni begunci iz vse Ukrajine. V tistem času jih je bilo okrog 250. Navezala sta stike z ljudmi, ki o Sloveniji niso vedeli kaj dosti ter se odločila, da nekaj njim omogočita pot v Slovenijo, reševanje beguncev opisujejo v Družini.

»Sprva so imeli zadržek, češ da je Lvov mirno mesto. Dva dni po tem, ko sem prišel domov, pa so raketirali vojaško bazo 12 km od poljske meje, dva dni pozneje tudi letališče. Ljudje so se ustrašili; uvideli so, da bi bil lahko tudi center, v katerem so bili dotlej, potencialna tarča napada, saj tja vozijo vlačilci iz zahoda in gredo od tam naprej v Ukrajino, in bi lahko kdo pomislil, da je notri orožje,« je za Družino pojasnil Tamino in stekla je reševalna akcija 43 ljudi.

Za njih je že zagotovljenih približno 30 namestitev, zlasti v Celju z okolico. Nastanjeni bodo predvsem pri slovenskih družinah, ki bodo te ljudi sprejele. Drugi pa, da ima na avtobusu zdravnika.

Avtobus s 43 begunci prispel v Vrbje pri Žalcu

Avtobus naj bi danes zjutraj prispel v humanitarno skladišče Škofijske karitas Celje v Vrbje pri Žalcu, kjer bo skupina sprva nastanjena okoli dva tedna. V tem času bodo zaprosili za zaščito, s katero bodo dobili pravico do dela oziroma zaposlitve (za njih so že zagotovili okoli 20 delovnih mest), osnovno zdravstveno oskrbo, otroci pa zakonsko obvezno šolanje, prvo leto seveda brez ocen.

Informacije o tem, kam napotiti ukrajinske begunce, ki iščejo namestitev ter kako jim lahko pomagate sami, najdete TUKAJ.